Arabische Liga hekelt Israëls annexatieplan op de Westelijke Jordaanoever als ‘ nieuwe oorlogsmisdaad’

De Liga dringt er bij Washington op aan om de steun voor Israëls plannen om ‘een deel van de Palestijnse gebieden’ te annexeren in te trekken.
Landen van de Arabische Liga (shutterstock)

De Arabische Liga heeft de plannen van Israël om grote delen van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren, veroordeeld, omdat deze daad een “nieuwe oorlogsmisdaad” tegen de Palestijnen zou betekenen.

In een verklaring die werd vrijgegeven na een virtuele bijeenkomst van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken, riep de Liga de VS op om het handvest en het internationaal recht van de Verenigde Naties te respecteren door de steun aan het Israëlische plan in te trekken. 

“De plannen van de Israëlische regering om een ​​deel van de in 1967 bezette Palestijnse gebieden in te lijven … zouden een nieuwe oorlogsmisdaad in het Israëlische register vormen die vol zit met onderdrukkende misdaden tegen het Palestijnse volk en flagrante schendingen van de resoluties van de Verenigde Naties en het internationaal recht. ‘, zegt de Arabische Liga donderdag.

Het orgaan, dat uit 22 Arabisch sprekende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bestaat, heeft er bij de Europese Unie ook op aangedrongen binnen de grenzen van 1967 een Palestijnse staat te erkennen en Israël onder druk te zetten zijn annexatieplannen ongedaan te maken.

‘Als deze stap is voltooid, wordt de tweestatenoplossing beëindigd’,

– Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Malki

In januari onthulde de Amerikaanse president Donald Trump zijn zogenaamde “deal van de eeuw” over het Israëlisch-Palestijnse conflict, waarbij Israël ongeveer een derde van de Westelijke Jordaanoever zou overnemen in ruil voor de erkenning van een onsamenhangende Palestijnse staat zonder controle over zijn grenzen of luchtruim.

Een Israëlisch regeringsakkoord dat vorige week tussen premier Benjamin Netanyahu en zijn belangrijkste rivaal Benny Gantz is bereikt, bevat een kader voor de uitvoering van de in het plan geschetste bijlagen.

Eerder deze week meldde de  Trump administratie dat het de plannen van Israël ,dat een  flagrante schending van het internationaal recht is, te steunen. Het internationaal recht verbied het verkrijgen van grond d.m.v. geweld.

Tijdens de bijeenkomst van de Arabische Liga zei de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Malki dat elke annexatie “de tweestatenoplossing zou beëindigen”.

“Deze stap, indien genomen, zou de mogelijkheid elimineren om een ​​onafhankelijke, soevereine, geografisch verbonden en levensvatbare Palestijnse staat te belichamen. Deze stap zou, indien voltooid, een einde maken aan de tweestatenoplossing.”

Profiteren van de pandemie 

Vorige week hebben zowel de Europese Unie als de VN Israël gewaarschuwd om niet door te gaan met zijn annexatieplannen. 

In een video-briefing met de Veiligheidsraad zei Nick Nayay Mladenov, gezant van de VN voor het Midden-Oosten, dat “het gevaarlijke vooruitzicht van annexatie door Israël … de inspanningen om de regionale vrede te bevorderen, bedreigt”.

Josep Borrell, de chef van het buitenlands beleid van de Europese Unie, zei dat het blok van 27 lidstaten “de Israëlische soevereiniteit over de bezette Westelijke Jordaanoever niet erkent” en dat het “de situatie en de bredere gevolgen ervan nauwlettend zal volgen en dienovereenkomstig zal handelen”.

Israël bezette de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Syrische Golanhoogte in de oorlog van 1967, die tegen zijn Arabische buren werd gevoerd.

Eind 2016 veroordeelde de VN-Veiligheidsraad de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem als ” flagrante schending van het internationaal recht”.

Donderdag beschuldigde de Arabische Liga Israël er ook van te profiteren van de verspreiding van het coronavirus, dat de aandacht van de wereld heeft getrokken, om door te gaan met zijn annexatieplannen.

Original text

It called on Israel to release Palestinian prisoners, especially children, seniors and women, to protect them from the disease.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische rechtbank verbood joods gebed op al-Aqsa gebied

De beslissing vernietigd de uitspraak van de magistrates rechtbank die een straatverbod tegen drie Israëlische …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: