Democraat geeft de Trump-administratie een deadline om de WHO-bezuiniging uit te leg

Commissievoorzitter Buitenlandse Zaken zegt dat het Witte Huis de financieringsverlaging niet voldoende heeft uitgelegd en noemt het antwoord van Trump op de pandemie ‘rampzalig’.
Congressman Eliot Engel (shutterstock)

De voorzitter van de Amerikaanse House Committee on Foreign Affairs heeft een onderzoek ingesteld naar het besluit van president Donald Trump om tijdens de pandemie van het coronavirus geen financiering te verstrekken aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Voorzitter Eliot Engel zei dat zijn commissie vastbesloten is om de redenen achter de ‘zelfvernietigende terugtrekking’ van de VS uit de WHO te begrijpen,  in een brief die maandag aan staatssecretaris Mike Pompeo is gestuurd.

Ten dienste van het ministerie van Buitenlandse Zaken met een lijst van 11 vragen die licht moeten werpen op de motivaties achter de terugtrekking van de financiering, gaf Engel de afdeling een deadline van 4 mei om de commissie  antwoorden te geven. 

Trump kondigde tijdens een persconferentie op 14 april aan dat hij zijn regering de opdracht gaf om de jaarlijkse betalingen van 400 miljoen dollar aan de WHO in Washington stop te zetten, in afwachting van een herziening. De Amerikaanse president heeft beweerd dat de organisatie zich schuldig heeft gemaakt aan “ernstige verkeerde behandeling en het bedekking van de verspreiding van het coronavirus”.

In zijn brief van maandag erkende Engel dat de WHO “fouten” had gemaakt tijdens de pandemie van Covid-19, maar hij zei dat die realisatie het bij de VS had moeten leiden tot “steun aan hervormingen om de organisatie te versterken”, in plaats van af te zien van de organisatie. 

‘Zeker, het snijden van de financiering van de WHO terwijl de wereld de Covid-19-tragedie tegemoet gaat, is niet het antwoord’, zei Engel. 

De voorzitter zei dat de WHO tijdens de coronaviruscrisis “een essentiële rol heeft gespeeld bij het coördineren van regeringen over de hele wereld”, en wees erop dat het snel de verspreiding van Covid-19 tot een noodsituatie voor de gezondheid en een pandemie heeft verklaard. 

‘De reactie van de [Trump] regering was daarentegen rampzalig’, zei hij. 

Met ten minste 56.000 doden in de VS, vormen infecties in het land ongeveer een derde van de bijna 3 miljoen gevallen van Covid-19 in de wereld. 

“Diplomatieke, ontwikkelings- en mondiale gezondheidswerkers hebben gewaarschuwd dat het schrappen van de financiering van de WHO op dit moment de wereldwijde bestrijding alleen maar zal schaden”, zei Engel.

De voorzitter zei dat recente pogingen om de zet in het Congres te begrijpen werden beantwoord met “een factsheet van één pagina over gespreksonderwerpen” van de regering-Trump, die volgens hem “weinig feiten, geen plan en geen uitleg bevatte over hoe het opschorten van fondsen voor de WHO  hier thuis of over op hele wereld levens zou redden “.

‘Onvoldoende kritisch uitgerust’

Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat de actie van Trump om de financiering voor de WHO te verminderen, de wereldwijde humanitaire crises, met name die in Jemen en Syrië, kan verergeren. 

Beide landen zijn verwoest door jaren van oorlog en missen veel van de essentiële infrastructuur die nodig is om het virus aan te pakken.

Een VN-rapport dat eerder deze maand werd gepubliceerd, zei dat meer dan 14 miljoen mensen in Jemen geen toegang hebben tot eenvoudige handwas voorzieningen.

Jemen is ook getroffen door een cholera-uitbraak, waarbij sinds april 2017 meer dan 2500 mensen zijn omgekomen. Volgens de WHO zijn er in het land ongeveer 1,2 miljoen vermoedelijke gevallen van cholera gemeld.

“Bezuinigingen op de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen een vernietigend effect hebben in Syrië, aangezien het een cruciale rol speelt [in] het voorkomen en reageren op Covid-19 in het hele land”, vertelde Matthew Hemsley, Oxfam’s beleidsadviseur in Syrië aan Middle East Eye eerder deze maand. 

Hemsley zei dat de inspanningen van de WHO vooral van vitaal belang zijn voor het binnenbrengen van testkits en andere essentiële medische benodigdheden “die vanwege internationale sancties zeer uitdagend kunnen zijn om in Syrië te importeren”. 

“Een verlaging van hun financiering en operaties in Syrië kan kwetsbare gemeenschappen zonder adequate gezondheidszorg en medische faciliteiten achterlaten, terwijl ze een nog groter risico lopen tijdens deze pandemie”, zei hij. 

De Amerikaanse zetel in de raad van bestuur van de WHO is sinds 2018 vacant gebleven, in wat House Democrats in de Commissie buitenlandse zaken vorige week  “een verbazingwekkende troonsafstand van het Amerikaanse leiderschap in een tijd van internationale crisis”noemde.

‘Het stopzetten van de financiering voor de WHO op dit moment is als het bezuinigen op de brandweer midden in een vuurzee’, schreven de wetgevers in een brief aan president Trump. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: