Nieuwste artikelen:

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Abdullah al-Hamid: Saoedische mensenrechtenadvocaat en ‘nationale held’

Leestijd: 6 minuten

Door een brug te slaan tussen tradities, religie en progressieve politiek, maakten de uitgesproken en welbespraakte oproepen tot hervorming van de geleerde hem tot een existentiële bedreiging voor de regering in Riyadh.

Dr Abdullah al-Hamid lag sinds 9 april in coma (social Media)

De dood van de Arabische professor Abdullah al-Hamid op vrijdag nadat zijn gezondheid in een Saoedische gevangenis was verslechterd, is zowel schokkend als onthullend voor de wreedheid van de Saoedische regering.

Geboren in Buraydah in de centrale provincie Qasim, was Hamid echt een unieke activist wiens politieke traject teruggaat tot het begin van de jaren negentig, toen hij opkwam als een vastberaden en koppige mensenrechtenverdediger en hervormer op zoek naar constitutionele verandering.

Hamid studeerde in 1971 af aan de Arabische faculteit aan de universiteit van Riyadh. Daarna volgde een doctoraat aan de Al-Azhar Universiteit in Egypte op het gebied van literaire kritiek. Naast het onderwijzen van Arabische literatuur was Hamid een bekende dichter.

In 1993 was hij een van de zes oprichtende leden van het Comité voor de verdediging van legitieme rechten (CDLR) en werd hij op 15 juni gearresteerd. Hij werd vervolgens vrijgelaten en tussen 1993 en 1996 driemaal gearresteerd.

De gevangenis bleek zijn tweede thuis te worden, aangezien Hamid de afgelopen 27 jaar nog vele malen werd gearresteerd en weer vrijgelaten. De onderdrukking waaraan Hamid werd onderworpen, vond plaats onder drie Saoedische koningen: Fahd, Abdullah en Salman.

In 2009 trotseerde Hamid het verbod op het maatschappelijk middenveld en kondigde samen met andere collega’s en activisten de oprichting aan van de Saudi Association for Civil and Political Rights, in het Arabisch bekend als HASM en Engels als ACPRA.

Na een aantal jaren te hebben doorgebracht met het verdedigen van zijn politieke project voor Saoedische rechtbanken, werd Hamid in 2013 veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, naast nog eens zes gevangenisstraffen van een eerdere veroordeling, gevolgd door een reisverbod na zijn vrijlating.

Hij stierf voordat hij werd vrijgelaten.

Tradities overbruggen

In tegenstelling tot andere Saoedische maatschappelijke organisaties was HASM een echte niet-gouvernementele organisatie en het was niet verwonderlijk dat het geen koninklijke beschermheer had. Haar missie was om de mensenrechten en de politieke rechten te verdedigen en op te roepen tot politieke hervormingen. Het activisme was gericht op het ondersteunen van gewetensgevangenen en het blootleggen van martelingen in Saoedische gevangenissen.

Maar Hamid’s meest gewaardeerde bijdrage aan deze politieke strijd was zijn verwerving van een centrale plaats van rechten geleerde binnen de islamitische traditie. Hij behoort tot een lange traditie van islamitisch reformisme die de Saoedische regering vastbesloten heeft gemaakt om op de meest wrede manieren te onderdrukken, te criminaliseren en te mishandelen.

In tegenstelling tot Salafi-jihadi’s, drongen Hamid en zijn kameraden aan opjihad silmi– vreedzame strijd om de samenleving te beschermen tegen de buitensporige macht – door burgerlijk verzet, demonstraties, stakingen en sit-ins in te zetten.

Hamid bewees dat demonstraties legitieme acties vanuit de islam zijn die mensen in staat stellen politiek te bedrijven en onrecht te corrigeren

De vreedzame jihad rustte op risicovol en hard werk. Het moet worden gedaan voor het collectieve belang van moslims en je mag geen persoonlijke verlangens hebben om rijkdom en privileges te vergaren.

De jihad van Hamid werd uitgevoerd door het ‘woord’,jihad al-kalimaIn verschillende pamfletten legde hij uit dat militaire jihad misschien nodig is om het land te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, maar dat intern alleen een vreedzame jihad bij het woord kan leiden tot versterking van de interne rechtsorde en de eerbiediging van de rechten.

Hamid verdedigde het recht van Saoedi’s om demonstraties teorganiserenen bewees dat het islamitische concept vanrahat, de vreedzame menigte die zich verzamelt in de publieke sfeer en rechten eist en onrecht blootlegt, een centraal recht is in de islam.

Dit maakte de officiële salafi’s van het establishment natuurlijk boos, die altijd mensen hadden opgeroepen om ‘in het oor van de sultan te fluisteren’ als ze hun mening wilden geven. Dit gefluister, ook wel bekend als geheim advies, werd een handelsmerk van officiële salafi’s.

Maar Hamid bewees dat demonstraties legitieme acties vanuit de islam zijn die mensen in staat stellen politiek te bedrijven en onrecht te corrigeren. Hij was dan ook verafschuwd door officiële religieuze geleerden, rechters en vooral de heersende gevestigde orde. 

Zijn Arabische schrijfvaardigheid en kennis van de islamitische traditie, in combinatie met zijn verlangen naar een rechtvaardige samenleving, stelde hem in staat om islamitische teksten te herinterpreteren en te combineren met een wereldwijd discours over democratie, maatschappelijk middenveld en mensenrechten. Hij was een echte islamitische intellectueel.

Blijvend voorbeeld

Het activisme van Hamid eindigde in maart 2013 toen hij samen met meer dan een dozijn collega’s werd gearresteerd. HASM werd officieel ontbonden door een uitspraak van de rechtbank en de oprichters bleven in de gevangenis zonder koninklijke gratie in het vooruitzicht.

De Saoedische aanklachten tegen Hamid waren een mix van vage verklaringen. Ze omvatten: het zaaien van onenigheid en twisten, het in twijfel trekken van de onafhankelijkheid van de Saoedische rechterlijke macht en de Raad van Hogere Ulama, het Saoedische regime omschrijven als een politiestaat, en het aanzetten van de publieke opinie tegen de veiligheids- en inlichtingendiensten, en, belangrijker nog, tegen de legitieme moslimheerser van Saoedi-Arabië.

Terwijl de zwakke Hamid tijdens zijn rechtszaken voor de rechtbank stond en zichzelf verdedigde in welsprekend en overtuigend proza, kwam hij naar voren als een uitgesproken advocaat voor de mensenrechten.

Zijn eigen verdediging verspreidde zich op sociale media, met aanhangers die een nieuwe taal van rechten in zich opnamen die onder auspiciën van de officiële staatsgodsdienst was onderdrukt, namelijk de Wahhabi Salafi-traditie, via haar rechters en geleerden.

Het project van Hamid blijft ook na zijn dood in leven.

De taal van rechten en aanspraken blijft een getuigenis van zijn genuanceerde articulaties en felle strijd om Saoedi-Arabië van een absolute monarchie naar een rechtsstaat te verplaatsen

De taal van rechten en aanspraken blijft een getuigenis van zijn genuanceerde articulaties en felle strijd om Saoedi-Arabië te verplaatsen van een absolute monarchie naar een rechtsstaat waarin burgers en hun rechten worden gegarandeerd.

Hamid schetste rechten in een religieuze taal in plaats van geïmporteerde concepten. Hij versmolt traditie met nieuwe betekenissen die respect voor mensenrechten, eigendom en het recht om zichzelf te verdedigen tegen een meedogenloze rechterlijke macht en monarchie beloofden.

Terwijl de Saoedische regering rehabilitatiecentra en heropvoedingsforums inrichte voor haar gewelddadige militanten die tussen 2003 en 2009 serieuze en brute aanslagen pleegden, bleef Hamid in de gevangenis hangen, simpelweg omdat hij gevaarlijker bleek te zijn dan hun regelrechte geweld.

Zijn lange gevangenisstraf weerspiegelde de angst van de regering voor de reformistische islam en de taal van vreedzaam verzet. De vijfsterren militante rehabilitatiecentra die het regime populair maakte als vlaggenschip van zijn inspanningen op het gebied van terrorisme, waren propagandamogelijkheden, terwijl vreedzame hervormers werden opgesloten in de beruchte gevangenis van al-Hayr.

Hamid probeerde de diepgewortelde scheidslijnen te doorbreken tussen ideologische groepen die elkaar in het verleden hadden verworpen – islamisten en liberalen bijvoorbeeld. Hij verwierp ook de sektarische kloof tussen soennieten en sjiieten en trachtte, naast immigranten in Saoedi-Arabië, alle gewetensgevangenen te verdedigen.

Hij verwierp de genderongelijkheid en beschouwde vrouwen als gelijkwaardige burgers, lang voordat de regering de rechten van vrouwen officieel bekrachtigde. Hij geloofde sterk in rechten voor iedereen en was een echte nationale held.

De reis naar een rechtvaardige samenleving, transparante regering en politieke vertegenwoordiging in Saoedi-Arabië zal ook na de dood van Hamid worden voortgezet. Hij zal herinnerd worden als een dappere, vastberaden en koppige hervormer.

Terwijl veel van zijn collega’s nog steeds in de gevangenis zitten, waaronder econoom Mohammed al-Qahtani, advocaat Waleed Abu al-Khair, en vele anderen, herinneren de harde en wrede gevangenisstraf en zijn uiteindelijke dood eraan hoe ver de Saoedische regering gaat om vreedzame hervormers – vooral degenen die het moeilijke en gevaarlijke pad van Hamid volgen het zwijgen op te leggen.

Laatste nieuws

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Israël: Protesten escaleren tegen Netanyahu ‘dictatuur’

Ten minste 11 mensen werden gearresteerd toen duizenden demonstreerden...

Bahrein: Activist met kritiek op het parlement gearresteerd in aanloop naar internationale vergadering van parlementsleden

Advocaat gearresteerd omdat hij opriep tot hervormingen enkele dagen...

Amerikaanse bedrijfsleiders waarschuwen voor boycot als Israël gerechtelijke hervormingen doorzet

In een zeldzame berisping waarschuwen Amerikaanse bedrijfsleiders Israël dat...

Saudische activisten maken zich zorgen over verblijfplaats van geestelijke die regering bekritiseerde

Emad al-Moubayed tweette een video waarin hij kritiek uitte...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

2 + 6 =

Eén op de drie mensen boycot merken vanwege de oorlog van Israël tegen Gaza, blijkt uit een peiling

Olie-rijke Golfstaten en grote landen met een meerderheid van moslims lopen voorop, wat duidt op diepe woede over Israël vanwege zijn offensief. Meer dan één...

Jordanië heeft een journalist gevangengezet vanwege een rapport over een ‘landcorridor’ met Israël

Hiba Abu Taha zal een gevangenisstraf van één jaar krijgen voor een onderzoeksrapport over de verzending van goederen van Jordanië naar Israël, onder de...

Israël heeft een veilige zone in Gaza getroffen, terwijl gesprekken over staakt-het-vuren voortduren

Een leider van Hamas vertelde Reuters dat hun voorgestelde wijzigingen aan de deal voor het staakt-het-vuren 'niet significant' waren. Israël heeft volgens het Palestijnse persbureau...