Pompeo dringt er bij Egypte op aan om Amerikaanse gevangenen te beschermen tijdens de corona-crisis

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vertelde zijn Egyptische tegenhanger dat gedetineerde Amerikaanse burgers consulaire toegang moeten krijgen.
President Sisi (shutterstock)

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo benadrukte donderdag tegen zijn Egyptische tegenhanger dat Amerikanen die in Egypte worden vastgehouden tijdens de coronaviruspandemie in veiligheid moeten worden gehouden , aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf verder geen details over de gevangenen, maar de drie Amerikanen die in Egypte werden vastgehouden, werden genoemd in een brief van een tweeledige groep Amerikaanse senatoren die deze maand naar Pompeo werd gestuurd, waarin hem werd gevraagd te vragen om de vrijlating van Amerikanen die in verschillende landen waren vastgehouden te bepleiten vanwege het risico van het virus.

Pompeo benadrukte in zijn gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry “dat gedetineerde Amerikaanse burgers veilig moeten worden vastgehouden en dat ze consulaire toegang moeten kunnen krijgen tijdens de pandemie van Covid-19”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Covid-19, de luchtwegaandoening veroorzaakt door het coronavirus, heeft wereldwijd meer dan 175.000 gedood, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

In Egypte heeft de ziekte 276 mensen gedood en meer dan 3600 geïnfecteerd, aldus de WHO.

De Egyptisch-Amerikaanse geneeskundestudent Mohamed Amashah, een van de in de brief van de Amerikaanse wetgevers genoemde gevangenen, wacht al meer dan een jaar op een proces wegens misbruik van sociale media en het helpen van een terroristische groepering. 

Vorige maand ging Amashah, die lijdt aan een auto-immuunziekte en astma, in hongerstaking om de aandacht te vestigen op zijn benarde toestand, meldden zijn ouders.

Vuile cellen

Volgens een recente schatting van de VN zijn er in Egypte 114.000 gevangenen.

Rechtengroepen, advocaten en huidige en voormalige gevangenen, zeggen dat gevangenen vaak worden vastgehouden in krappe, vuile cellen en zonder stromend water, voldoende ventilatie en gezondheidszorg: omstandigheden die bijdragen aan een snelle overdracht van ziekten.

Vorige week zei Egypte dat het gevangenen in al zijn gevangenissen op het coronavirus testte en daarbij ook zeldzame beelden van prominente politieke gevangenen vrijgaf.

Het is onduidelijk waarom alle gevangenen werden getest terwijl de Egyptische regering als beleid de tests reserveerde voor degenen die symptomen vertoonden.

Volgens een verklaring desinfecteren alle teams van preventieve geneeskunde die bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn aangesloten, alle landelijke politie- en detentiefaciliteiten in het hele land als onderdeel van de inspanningen van de regering om het virus in bedwang te houden. 

“Om de veiligheid en gezondheid van werknemers en bezoekers van politie-instellingen en gevangenen te garanderen, zet het ministerie van Binnenlandse Zaken de preventieve geneeskundige maatregelen in , om die plaatsen te saneren en te desinfecteren  volgens een strikt tijdschema”, aldus het ministerie die dit aangekondigde in een promotievideo op Facebook.

In januari bevestigden de Verenigde Staten de dood van de Egyptisch-Amerikaanse Moustafa Kassem in een gevangenis in Egypte, waar hij sinds 2013 in hechtenis was genomen, en meldde dat het scherpe aandacht zou blijven houden voor de slechte mensenrechten omstandigheden in Caïro, meldde Reuters.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Egyptische inlichtingenofficier beraamt een coup tegen de Ennahda-partij

Bronnen melden aan Middle East Eye dat kolonel Ali Mohammed Al-Farran(een hoog geplaatste Egyptische functionaris)die …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: