Pompeo noemt annexatie van bezette Westelijke Jordaanoever ‘een Israëlisch besluit’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat Washington zijn mening over annexatie binnenskamers zal delen met de Israëlische regering.’
Premier Netanyahu (shutterstock)

In een gesprek met  verslaggevers afgelopen  woensdag,  verwelkomde Pompeo het besluit van premier Benjamin Netanyahu en zijn belangrijkste politieke rivaal Benny Gantz tot het vormen van nood coalitieregering , zei dat hij dacht dat een vierde Israëlische verkiezingen niet in het belang van Israël zou zijn.

‘Wat betreft de annexatie op de Westelijke Jordaanoever, de Israëli’s zullen uiteindelijk die beslissingen nemen’, zei Pompeo. ‘Dat is een Israëlische beslissing en we zullen nauw met hen samenwerken om onze mening hierover in  privé met hen te delen.’

Netanyahu en Gantz hebben maandag een deal getekend om een ​​’nationale noodregering’ te vormen, waarmee een einde komt aan meer dan een jaar van politieke impasse waarin Israël gedwongen werd drie verkiezingen te houden.

Volgens deal zal de coalitie een half jaar dienen. Gedurende die tijd mogen er geen wetten worden ingevoerd die niets met het coronavirus te maken hebben.

Een uitzondering is echter het plan van Netanyahu om de Jordaanvallei, illegale joodse nederzettingen en ander grondgebied op de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren, allemaal acties die in strijd zijn met het internationaal recht.

Netanyahu kan deze plannen vanaf juli ter goedkeuring voorleggen, volgens de deal.

Het met geweld innemen van deze gebieden is in strijd met het internationaal recht. Eind 2016 verklaarde de VN-Veiligheidsraad dat Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem een ​​”flagrante schending van het internationaal recht” zijn.

Toch heeft de regering van de Amerikaanse president Donald Trump de internationale consensus na de Tweede Wereldoorlog tegen annexatie bij het voortschrijden van het pro-Israël-beleid van de afgelopen drie jaar genegeerd.

De regering-Trump heeft de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem verplaatst , de Israëlische soevereiniteit over de Syrische Golanhoogten erkend en gezegd dat nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet noodzakelijk illegaal zijn .

‘Staat niet met de hand geboeid’

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei dat zijn regering de overeenkomsten met Israël en de VS als ‘volledig geannuleerd’ zou beschouwen als Israël land zou annexeren op de bezette Westelijke Jordaanoever.

“We hebben de relevante internationale partijen, waaronder de Amerikaanse en de Israëlische regering, laten weten dat we niet met onze handen in onze zakken zullen blijven staan ​​als Israël de annexatie van een deel van ons land aankondigt”, zei Abbas op Palestine TV. 

Eerder dit jaar publiceerde de Amerikaanse president zijn “deal van de eeuw” -plan om het conflict te beëindigen, waardoor Israël al zijn nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou kunnen behouden in ruil voor de erkenning van een gedemilitariseerde Palestijnse staat met eigen controle over zijn grenzen of luchtruim.

Het plan, dat krachtig werd afgewezen door Palestijnse leiders, biedt ook hulp via projecten om de Palestijnse economie nieuw leven in te blazen.

De Israëlische rechtengroep B’Tselem hekelde woensdag snel de opmerking van Pompeo.

“De feitelijke annexatie en de realiteit van de apartheid wachten niet op 1 juli: ze zijn allang aangekomen”, zei de groep in een verklaring en riep de internationale gemeenschap op “actie te ondernemen tegen de bestaande realiteit”. 

Eerder deze week waarschuwde de liberale Amerikaans-joodse organisatie J Street, die zichzelf bestempelt als pro-Israël en pro-vrede, ook de Israëlische regering om haar annexatieplannen niet door te zetten.

“Elke annexatie zou worden uitgevoerd met de bewuste bedoeling om de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël en een onderhandelde resolutie over het Israëlisch-Palestijnse conflict te voorkomen”, zei J Street maandag in een verklaring . 

‘Het zou rampzalig zijn voor de belangen van Israël, evenals een grove schending van de Palestijnse rechten.’

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Elon Musk betrekt Qatarezen en Saoedi’s in twitter-deal

Mede-oprichter van Tesla kondigden vorige maand de overname van de sociale-media gigant aan, waardoor de …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: