Spaanse politie arresteert Londense rapper die zich bij Islamitische Staat had aangesloten

De politie beschreef Abdel-Majed Abdel Bary als een van de ‘meest gezochte buitenlandse terroristische strijders in Europa’.
Almeria Spanje (shutterstock)

De voormalige Londense rapper Abdel-Majed Abdel Bary, die een van de meest gewilde militanten van de Islamitische Staat (IS) in Europa was, is gevangengenomen in de Zuid-Spaanse stad Almeria, dit meldde de Spaanse nationale politie afgelopen dinsdag. 

Abdel Bary haalde de krantenkoppen over de hele wereld nadat hij in 2013 bij de groep kwam en poseerde met afgehakte hoofden in door IS gecontroleerde gebieden in Syrië. 

De amateur-rapper verdween in 2015 toen zijn accounts op sociale media werden opgeschort en IS de Iraakse en Syrische gebieden begon te verliezen waarover het een kalifaat had uitgeroepen. 

Dinsdag meldde de Spaanse politie dat Abdel Bary het land via Noord-Afrika had bereikt en zich grotendeels hield aan de  bevelen om thuis te blijven om de verspreiding van de coronaviruspandemie te beteugelen, en dat hij een masker droeg wanneer hij zijn woning verliet.

Hij werd samen met twee andere verdachten aangehouden. 

“Nationale politieagenten hebben een antiterrorismne operatie uitgevoerd die heeft geleid tot de arrestatie in Almeria van een van de meest gewilde buitenlandse terroristische strijders in Europa”, zei de politie in een verklaring.

Abdel Bary is de zoon van de Egyptische militant Adel Abdul Bary die in 2014 bij een Amerikaanse rechtbank schuld bekende voor betrokkenheid bij de bombardementen op twee Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika in 1998 . Hij werd later veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

De IS-verdachte was opgegroeid in de Londense wijk Maida Vale. Begin 2010 begon hij met het plaatsen van muziekvideo’s op YouTube, waar hij onder de namen L Jinny en tekstschrijver Jin over de worstelingen in  zijn leven vertelde.

Abdel Bary, de zoon, werd aanvankelijk ervan verdacht IS-beul “Jihadi John” te zijn, die westerse journalisten op video’s onthoofde voordat er werd bevestigd dat het de beruchte militant Mohammed Emwazi was, die in 2015 bij een Amerikaanse luchtaanval op Raqqa werd gedood.

Het is niet duidelijk of het VK, dat IS-militanten hun staatsburgerschap heeft ontnomen, de uitlevering van Abdel Bary uit Spanje zal aanvragen.

Britse media noemen Abdel Bary samen met Emwazi en medemilitanten El Shafee Elsheikh en Alexanda Kotey de  ‘IS Beatles’ vanwege hun Britse accenten. 

Elsheikh en Kotey blijven in hechtenis van de door Koerdische gedomineerde, en door de VS gesteunde Syrische democratische strijdkrachten, die in 2017 de feitelijke IS-hoofdstad Raqqa in Syrië veroverden.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

BBC bekritiseerd vanwege het ‘vijandige’ interview met de eerste vrouwelijke leider van MCB

Meer dan 100 publieke figuren ondertekenen een brief waarin ze de publieke omroep oproepen om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: