Surveillance in Israël: instrument om Covid-19 te bestrijden of inbreuk op privacyrechten?

Terwijl Israël zegt dat het enorme toezichtsbevoegdheden gebruikt om de verspreiding van virussen te vertragen, zeggen experts dat het de rechten op individuele privacy bedreigt.
Premier Netanyahu (shutterstock)

Israël gebruikt al jaren technologie voor cybertoezicht om de beweging van Palestijnen in de bezette gebieden te volgen.

Maar sinds de coronaviruspandemie  de wereld begon te overspoelen, heeft Israël de geavanceerde instrumenten voor terrorismebestrijding gebruikt om zijn eigen burgers te bewaken. 

Zelfs voordat Israël op 20 maart zijn eerste dood door Covid-19 registreerde, vroeg de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het Knesset-inlichtingencomité om het gebruik van een geheime nationale database goed te keuren die was  samengesteld door de Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, om elke Israëlische burger te controleren wordt ervan verdacht wordt  het virus te hebben opgelopen.

Hoewel de Israëlische inlichtingendienst de instrumenten had ontwikkeld als een vermeende terrorismebestrijdingsmaatregel, zeggen experts dat het gebruik ervan bij haar eigen burgers een nieuw gesprek over privacyrechten heeft aangewakkerd.

“Wat nieuw is aan de situatie … is dat de Israëlische regering deze instrumenten gebruikt voor haar eigen bevolking”, zei Marwa Fatafta, de beleidsmanager van de rechtengroep Access Now, tijdens een evenement georganiseerd door de ” Foundation for Middle East Peace” afgelopen vrijdag.

‘Er zijn veel vraagtekens bij wat deze tools betekenen voor onze vrijheden m.b.t. privacy en expressie.’

Volgens Israëlische rapporten kan Shin Bet, een organisatie zonder openbare transparantie vereisten, met terugwerkende kracht de bewegingen volgen van degenen die drager zijn van het coronavirus om te zien met wie ze contact hadden in de dagen en weken voordat ze werden getest, om vervolgens die mensen in quarantaine te plaatsen.

Hoewel de organisatie heeft gezegd dat de instrumenten alleen zouden worden gebruikt om de pandemie te bestrijden, zei Fatafta dat ze werden gebruikt met een gebrek aan transparantie, weinig toezicht en  ook veel verder gingen dan de monitoringinspanningen van andere landen.

Palestijnen gebruikt als proefpersonen

Volgens privacy-experts schendt het krachtige massabewakingsprogramma van Israël, dat sterk afhankelijk is van enorme hoeveelheden gegevens die zijn verzameld uit mobiele telefoons en andere digitale hulpmiddelen, al jaren de rechten van Palestijnen in de bezette gebieden. 

Onlangs adviseerde Israël de Palestijnen die moesten nagaan of hun verblijfsvergunning in Israël geldig was om een app te downloaden die de militaire toegang tot hun mobiele telefoons mogelijk maakt.

‘Dit is waar ik me in dit stadium echt zorgen over maak, wat gaat er hierna met de democratie gebeuren?’

– Sharon Abraham-Weiss, advocaat bij de Vereniging voor Burgerrechten in Israël

Met de app, bekend als “The Coordinator”, kan het leger de telefoonlocatie van de gebruiker volgen, toegang krijgen tot de camera en toegang krijgen tot alle ontvangen meldingen of bestanden die ze downloaden of opslaan.

De applicatie “klinkt aan de ene kant logisch als je de realiteit niet kent, maar het betekent natuurlijk dat je een kleine spion op je mobiele telefoon downloadt”, zegt Nadim Nashif, uitvoerend directeur van 7amleh, een digitale rechtengroep.

‘Iemand die andere informatie van u afneemt. Iets dat opnieuw uw privacy en uw digitale rechten schendt.’

Hij zei dat monitoring van sociale media, camera’s voor gezichtsherkenning bij Israëlische controleposten en voorspellend toezicht ook zijn gebruikt om Palestijnen te volgen en te onderzoeken.

Fijne lijn tussen legitiem toezicht en recht op privacy

Tot dusver heeft Israël meer dan 12.500 bevestigde gevallen van het coronavirus gemeld, waaronder 130 doden.

Het land vaardigde harde maatregelen uit om de verspreiding van het nieuwe virus tegen te gaan, waaronder het uitvaardigen van een nooddecreet dat Israël verbood om apparatuur uit te voeren die nodig was om de pandemie het hoofd te bieden.

Israëlische politiewagen (shutterstock)

Netanyahu zegt dat deze regels, inclusief de bewakingsmaatregelen, nodig zijn om de virale uitbraak in te dammen.

Toch zei Sharon Abraham-Weiss, een advocaat die de Vereniging voor Burgerrechten in Israël leidt, dat de noodtoezicht maatregelen zorgen baren voor de “fragiele democratie”.

‘Zeggen we dat we onze democratie maar moeten vergeten en l we er alles aan moeten doen om de pandemie te stoppen?’ Zei Abraham-Weiss.

‘Dit is waar ik me in dit stadium echt zorgen over maak: wat zal er overblijven van onze democratie?’

Fatafta zei dat terwijl de huidige pandemie buitengewone maatregelen van de kant van de Israëlische regering verdient, ze opmerkte dat er een dunne lijn is tussen het beschermen van burgers en het schenden van hun rechten.

“Crises zoals de huidige pandemie roepen veel angst op bij het volk, en regeringen gebruiken die angst vaak om buitengewone maatregelen te rechtvaardigen die de fundamentele rechten van mensen schenden of misbruiken, zoals hun recht op privacy”, zei ze.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: