De Amerikaanse rechtengroep verwerpt de anti-islam-opmerkingen van de Republikeinse congreskandidaat

CAIR roept de Republikeinse Partij op Rick Phillips af te wijzen nadat de kandidaat heeft gezegd dat alleen vormen van christendom moeten worden beschermd.
Blad van de constitutie van de Verenigde Staten (shutterstock)

Een moslim belangenorganisatie in de Verenigde Staten heeft de Republikeinse Partij opgeroepen om een ​​congreskandidaat af te wijzen die zei dat de beschermde religieuze status van de islam in Amerika moet worden ingetrokken. 

Rick Phillips, een kandidaat voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor het tweede district van Iowa, vertelde maandag aan een lokaal televisiestation dat de islam geen geloof is dat wordt beschermd door het Eerste Amendement.

Phillips , zei dat de vrijheid van godsdienst in de Verenigde Staten is gebaseerd op het idee dat alleen verschillende denominaties van het christelijk geloof moeten worden beschermd.

‘Het soort haat en anti-Amerikaanse opvattingen dat door de heer Phillips wordt gepromoot, brengt zowel de constitutionele bescherming van de vrijheid van godsdienst als de veiligheid van gewone Amerikaanse moslims in gevaar’

– Robert McCaw, directeur van CAIR 

‘Ze hadden het niet over antichristelijke overtuigingen’, zei hij over de oprichters van Amerika. ‘Als iemand nu niet in Christus wil geloven, is dat hun zaak, maar om te zeggen dat dit eerste wijzigingsrecht alle religies in de wereld omvat, denk ik dat het onjuist is.’

‘De islam stond destijds  los van de geloofsovertuigingen van de oprichters’, voegde hij eraan toe.

In reactie op zijn verklaringen riep de directeur van de Council on American-Islamic Relations (CAIR) de leiders van de Republikeinse Partij op om Phillips ” islamofobe, ongrondwettelijke opvattingen ‘af te wijzen en’ een sterk standpunt in te nemen ter ondersteuning van religieuze diversiteit en inclusie ‘.

De GOP-woordvoerder van de staat, Aaron Britt, sprak in Iowa’s Des Moines Register-krant ook de opmerkingen van Phillips en zei dat zijn overtuigingen “niet aansluiten bij de standpunten van de Republikeinse Partij van Iowa”.

De leiders van de Nationale Republikeinse Partij hebben hierover nog geen openbare uitingen gedaan.

‘Anti-Amerikaanse opvattingen’

Tijdens het interview op maandag vertelde Phillips ook een verhaal dat ten onrechte impliceerde dat Thomas Jefferson met name tegen de uitbreiding van religieuze vrijheden met betrekking tot de islam was.

Het is goed gedocumenteerd dat Jefferson, toen hij hielp bij het opstellen van Virginia’s Statuut van Godsdienstvrijheid, tegen het specificeren van het christendom als de officiële religie van het land was. In zijn autobiografie zei hij dat het opnemen van de naam “Jezus Christus” in het statuut “destijds met grote meerderheid werd verworpen”. 

Die afwijzing was een “bewijs” dat vroege Amerikanen “binnen de grenzen van de bescherming ervan de Jood en de heiden, de christen en de Mahometan (moslim), de hindoe (hindoe) en ongelovige van elke denominatie moesten begrijpen”, schreef Jefferson.

Onder historici wordt algemeen aangenomen dat moslims een van de eerste mensen waren die naar het continent zeilden, met wortels die teruggaan tot het begin van de 16e eeuw, zo niet eerder.

Uitgedaagd door de interviewer van het tv-station, werd Phillips gevraagd waarom hij zich specifiek op de islam richtte, in tegenstelling tot andere niet-christelijke religies. De GOP-kandidaat reageerde met een samenzweringstheorie dat moslims in Amerika tegen de democratie zijn en erop uit waren haar ondergang in te luiden.

CAIR’s Robert McCaw noemde zijn opvattingen “anti-Amerikaans”, eraan toevoegend dat de “grondwet Amerikanen met alle religies moet beschermen”.

‘Het soort haat en anti-Amerikaanse opvattingen dat door de heer Phillips wordt gepromoot, brengt zowel de constitutionele bescherming van de vrijheid van godsdienst als de veiligheid van gewone Amerikaanse moslims in gevaar.’

Ilhan Omar en Rashida Tlaib

Na Phillips ’tv-optreden nam het Des Moines Register contact op met de kandidaat, die zijn opmerkingen herhaalde en de krant vertelde dat hij gelooft dat moslims in toenemende mate betrokken zijn geraakt bij de Amerikaanse politiek als onderdeel van een plan om “onze grondwet te demonteren”.

Phillips wees op de eerste twee moslimvrouwen in het Congres, de democratische Amerikaanse vertegenwoordigers Rashida Tlaib en Ilhan Omar, als voorbeelden van zijn samenzwering.

Ilhan Omar (shutterstock)

Phillips bracht beide congresvrouwen ter sprake en viel ze ook aan tijdens het televisie-interview op maandag, en beweerde dat om haar verkiezing te winnen, “ze” 70.000 Somaliërs naar het district van Omar brachten om op haar te stemmen.

Tijdens haar ambtsperiode werd Omar met de dood bedreigd vanwege dergelijke retoriek, vooral vorig jaar nadat de Amerikaanse president Donald Trump een zeer bewerkte video van het congreslid plaatste, waardoor het leek alsof Omar de aanslagen van 9/11 ondersteunde en bagatelliseerde.

Phillips is een van de vijf kandidaten in de Republikeinse voorverkiezingen voor een  zetel in het tweede district van Iowa, aangezien de democraat die momenteel de functie  bekleed van plan is om aan het einde van zijn ambtstermijn met pensioen te gaan.

Phillips, geboren in Iowa en veteraan van het Korps Mariniers, ging met pensioen na een aantal jaren als stofzuigerreparateur en verkoper te hebben gewerkt, volgens lokale media.

In 1996 deed hij tevergeefs een gooi naar een zetel in het huis en in 2004 verloor hij een verkiezing op een County Sheriff-positie. In 2010 probeerde hij tevergeefs omin de race van de gouverneur te mee te doen als onderdeel van de Constitution Party of Iowa.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: