De Israëlische Gantz vraagt ​​meer tijd om samen met Netanyahu een regering te vormen

De onderhandelingen hebben tot dusver geen resultaat opgeleverd, en het mandaat van Gantz loopt maandag  net voor middernacht af.
Bennie Gantz van de Blauw Witte Partij (shutterstock)
De Israëlische Benny Gantz verzocht zaterdag om meer tijd om te proberen de krachten te bundelen met de toenmalige rivaal premier Benjamin Netanyahu, aangezien het mandaat van de voormalige generaal om een ​​regering te vormen bijna ten einde liep.

Gantz had bijna vier weken geleden het mandaat van president Reuven Rivlin ontvangen om te proberen een coalitie te vormen na de algemene verkiezingen van 2 maart, de derde van Israël in minder dan een jaar, meldde AFP.

Omdat er geen duidelijke route was naar de noodzakelijke parlementaire meerderheid onder het anti-Netanyahu-blok, had de voormalige chef van het Israëlische leger op 26 maart zijn verkiezing tot parlementsvoorzitter gefaciliteerd en opgeroepen tot een nood-regering met een duidelijke indicatie van een alliantie met de zittende premier .

De onderhandelingen tussen de partijen hebben tot dusver echter geen overeenstemming opgeleverd, aangezien het mandaat van Gantz op maandag net voor middernacht afloopt.

Een verklaring van Gantz’s Blue and White zei dat hij “een verlenging van twee weken bij Rivlin had aangevraagd” om een ​​regering met Netanyahu te vormen, en wees op de Israëlische “gezondheids- en sociale crisis” te midden van de corona pandemie

“Ik geloof dat we op het punt staan ​​een overeenkomst te ondertekenen en dat er met extra tijd een overeenkomst kan worden afgerond”, vertelde Gantz aan Rivlin over de onderhandelingen van zijn partij met Netanyahu’s Likud. 

Rivlin reageerde niet onmiddellijk op het verzoek.

Gantz zei woensdag dat de onderhandelingen over de eenheidsregering zijn stopgezet vanwege de eisen van Netanyahu om zich te bemoeien met het werk van de Commissie voor gerechtelijke benoemingen, het orgaan dat rechters benoemt voor Israëlische rechtbanken, zei Haaretz .

Premier Netanyahu (shutterstock)

De Likoed zei dat Netanyahu zaterdag Gantz en zijn onderhandelaars uitnodigde voor gesprekken ‘vanavond’, en benadrukte de ‘goede wil en de nationale verantwoordelijkheid om zo snel mogelijk een eenheidsregering te vormen’.

Blue and White reageerde door te zeggen dat de gesprekken niet ‘via de media’ zouden worden gevoerd.

De stap van Gantz om parlementair spreker te worden, zorgde ervoor dat twee twee partners zich afsplitsten van de Blue and White-alliantie, die zichzelf had gepositioneerd als het alternatief voor Netanyahu.

Netanyahu is de eerste Israëlische premier die tijdens zijn ambtsperiode wordt aangeklaagd, nadat hij in januari formeel was beschuldigd van omkoping, fraude en beschadigen van vertrouwen. De ervaren premier, die sinds 2009 in functie is, ontkent de beschuldigingen.

Blue and White heeft herhaaldelijk gedreigd dat als een overeenkomst niet wordt ondertekend, Gantz een wetsvoorstel zal indienen om te voorkomen dat een premier wordt aangeklaagd, meldde Haaretz.

Gantz had eerder uitgesloten dat hij samen met een premier onder strafvervolging zou dienen, maar dat was voordat de coronavirus-pandemie zich ontvouwde.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: