De VS bieden maar liefst 10 miljoen dollar voor informatie over de man van Hezbollah in Irak

Muhammad Kawtharani kwam naar voren als de tussentijdse opvolger van Qassem Soleimani voor het toezicht op door Iran gesteunde miitia’s in Irak
Rouwstoet na de dood van Qasem Soleimani (shutterstock)

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken biedt maar liefst $ 10 miljoen  voor informatie over  Hezbollah-lid Muhammad Kawtharani in een volgende poging om personen te targeten die activiteiten namens Iran uitvoeren.

Kawtharani, die in 2013 door Washington werd betiteld als “wereldwijde terrorist”, houdt toezicht op de activiteiten van Hezbollah in Irak en zou een grotere rol in het land hebben gekregen na de dood van de Iraanse topcommandant Qassem Soleimani.

“Het Rewards for Justice-programma van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken biedt een beloning van maximaal $ 10 miljoen voor informatie over de activiteiten, netwerken en medewerkers van Muhammad Kawtharani, een hoge militaire bevelhebber van Hezbollah,” zei het ministerie vrijdag in een verklaring. 

‘Deze aankondiging maakt deel uit van het permanente beloningsaanbod van het ministerie voor informatie die leidt tot verstoring van de financiële mechanismen van de terroristische organisatie Libanese Hezbollah.’

Vorig jaar kondigde Washington een beloning van $ 10 miljoen aan voor informatie die de financiën van Hezbollah zou verstoren. 

In februari meldde Reuters dat Kawtharani de tussentijdse opvolger van Soleimani was geworden in het toezicht op door Teheran gesteunde paramilitaire groepen in Irak. Hij leidde zelfs coördinatie-inspanningen tussen Iraakse sjiitische leiders voor het vormen van een nieuwe regering, volgens een  nieuwe-Arabische nieuwssite. 

Iraakse bronnen vertelden het Middle East Eye in januari dat Iran Hezbollah-leider Hassan Nasrallah de opdracht had gegeven om Iraakse paramilitaire groepen te organiseren en te verenigen na de moord op Soleimani.

Kawtharani, een lid van de politieke raad van Hezbollah, is al langer verantwoordelijk voor de Iraakse aangelegenheden van de groep. In 2014 was hij aanwezig bij een ontmoeting tussen Nasrallah en de voormalige Iraakse vice-president Nouri al-Maliki.

Voormalig Irakese vice-president Nouri al-Maliki (shutterstock)

“Kawtharani … faciliteert de acties van groepen die buiten de controle van de Iraakse regering opereren en die op gewelddadige wijze de protesten hebben onderdrukt, buitenlandse diplomatieke missies hebben aangevallen en zich bezighouden met wijdverbreide georganiseerde criminele activiteiten”, zei het State Department vrijdag.

Als onderdeel van de maximale drukcampagne tegen Iran richt Washington zich op het financiële netwerk van Hezbollah en legt het sancties op aan tientallen Libanese en regionale bedrijven die het beschuldigt van financiering van de groep.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Biden zegt dat hij bereid is om de nucleaire deal met Iran stuk te laten lopen om de IRGC op de terreurlijst te houden

De Amerikaanse president zegt dat hij een militaire actie tegen Iran enkel als laatste redmiddel …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: