Koeweit steunt de Saoedische oproep voor gesprekken over het verminderen van de olieproductie

Ruwe olie daalt met 50 procent ten opzichte van januari te midden van een lage vraag veroorzaakt door het coronavirus en de prijzenoorlog tussen Saoedi-Aranië en Rusland in hun strijd om marktaandeel.
Strijd tussen Rusland en Saoedi-arabië om marktaandeel (shutterstock)

Koeweit steunt de oproep van Saudi-Arabië om de besprekingen over het terugdringen van de olieproductie later deze week te hernieuwen, en hoopt op een succesvol resultaat om de oliemarkt te stabiliseren, zei de Koeweitse minister van Olie zondag.

Opec en bondgenoten onder leiding van Rusland, een groep die bekend staat als Opec +, zullen donderdag een vergadering houden om een ​​nieuw pact te bespreken over het terugdringen van de productie en het beëindigen van een prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland, die de Amerikaanse president Donald Trump ertoe heeft aangezet om zich ermee te bemoeien. De vergadering was gepland voor maandag, maar werd uitgesteld.

“We steunen Saoedi-Arabië volledig … en zijn huidige inspanningen om de Opec- en niet-Opec-landen weer aan tafel te krijgen”, vertelde Khaled al-Fadhel telefonisch aan Reuters.

Aandelen Brent-olie daalden op 30 maart tot een dieptepunt in bijna 18 jaar en blijven met meer dan 50 procent gedaald ten opzichte van januari, te midden van een lage vraag als gevolg van de wereldwijde pandemie van het coronavirus en het geschil tussen Saoedi-Arabië en Rusland, die strijden om marktaandeel te midden van toegenomen productie .

Maandag zijn de olieprijzen fors gedaald nadat de vergadering om de outputverlagingen te bespreken van maandag tot en met donderdag was vertraagd, waardoor de hoop op snelle actie ter ondersteuning van de door coronavirus geteisterde energiemarkten afnam, aldus AFP. De Amerikaanse benchmark West Texas Intermediate daalde met 7,8 procent bij de opening in Azië en handelde tegen $ 26,11 per vat. Internationale benchmark Brent daalde 6,2 procent om te handelen op $ 31,98 per vat.

Rusland wil constructieve gesprekken over de situatie op de oliemarkt en ziet geen alternatief voor dialoog, zo citeerde persbureau Interfax de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zondag.

Opec + -leden debatteren over een wereldwijd productiepact om 10 miljoen vaten per dag (bpd) of ongeveer 10 procent van het totale aanbod te verminderen, vertelde een Opec-bron vrijdag aan Reuters.

Een bezuiniging van die omvang zou ongekend zijn en zou een verbreding van Opec + vereisen om andere grote spelers, waaronder de Verenigde Staten, binnen te halen, aldus bronnen en analisten van de OPEC.

Toch zei Trump zaterdag dat hij mogelijk belasting-tarieven zou opleggen aan ruwe import als hij Amerikaanse energiearbeiders zou moeten “beschermen” tegen de olieprijs daling die is verergerd door de prijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië over marktaandeel.

“Als ik tarieven moet betalen voor olie van buitenaf of als ik iets moet doen om onze … tienduizenden energiewerkers en onze grote bedrijven die al deze banen produceren te beschermen, dan zal ik doen wat ik moet doen , ‘Vertelde Trump verslaggevers tijdens een briefing over de uitbraak van het coronavirus.

Rusland en Saoedi-Arabië willen dat de VS meedoet aan de gesprekken, maar tot dusver heeft Trump weinig bereidwilligheid getoond.

Anonieme diplomaten vertelden Bloomberg News dat Saoedi-Arabië, Rusland en andere grote producenten die bezig zijn om een ​​deal te sluiten, op zondag enige vooruitgang hadden geboekt.

Saoedi-Arabië en Rusland meldden allebei dat ze willen dat de VS, die dankzij de schalierevolutie de grootste producent ter wereld is geworden, zich bij de bezuinigingen aansluit, maar Trump had zaterdag alleen vijandige woorden voor Opec toen hij met belasting-tarieven op buitenlandse olie dreigde.

“Ik ben mijn hele leven tegen Opec geweest”, zei Trump, eraan toevoegend dat hij geloofde dat Saudi-Arabië en Rusland hun prijzenoorlog spoedig zouden beëindigen, aldus de Financial Times . ‘Ik denk dat ze in zullen schikken, omdat ze zichzelf zullen vernietigen als ze dat niet doen.’

De VS maken geen deel uit van de Opec + en het idee van een rem op de productie in Washington wordt al lang als onmogelijk beschouwd, niet in het minst vanwege de Amerikaanse antitrustwetten.

“Als de Amerikanen niet meedoen, blijft het probleem dat eerder bestond voor de Russen en Saoedi’s – dat ze de productie verminderen terwijl de VS het opvoeren, en dat maakt het allemaal onmogelijk”, zei Fyodor Lukyanov, hoofd van de Council on Foreign and Defence Policy, een onderzoeksgroep die het Kremlin adviseert.

Saudi Aramco zal de vrijgave van de ruwe ruwe officiële verkoopprijzen van mei uitstellen tot 10 april om te wachten op de uitkomst van de Opec + -vergadering, meldde een  Saoedische bron die bekend is met de kwestie afgelopen zondag.

Al-Fadhel zei dat Koeweit ook de vrijgave van de prijs voor ruwe olie in mei zou uitstellen tot na de besprekingen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: