De strijdende partijen in Jemen beschuldigen elkaar van het aanvallen van de Marib-pijpleiding

Vijf vrouwen zijn tevens  dood verklaard in Taiz na beschietingen van het vrouwengedeelte van de gevangenis van de centrale stad.
Kaart van Jemen (shutterstock)

De strijdende partijen in Jemen beschuldigen elkaar van het aanvallen van een pompstation voor oliepijpleidingen in de centrale provincie Marib, waar wekenlang ruzies zijn geweest en tienduizenden burgers zijn ontheemd.

Het olie-ministerie van de door Saudi gesteunde, internationaal erkende regering zei zondag dat Houthi-rebellen het gemaal van Kofel hadden aangevallen, aldus het Saoedische persbureau.

Hussein al-Ezzi, een ambtenaar in de door Houthi gecontroleerde regering, gevestigd in de hoofdstad Sanaa sinds 2014, zei echter dat door Saoedi geleide coalitietroepen het station hadden aangevallen in wat hij beschreef als een gevaarlijke escalatie.

Geen van beide partijen gaf details over de gemelde aanval, die volgens beiden partijen op zaterdag zou hebben plaatsgevonden.

De pijpleiding wordt beheerd door de door Jemenitische regering beheerde Safer-oliemaatschappij, maar er wordt al jaren geen olie meer opgepompt gepompt.

Gevangenis beschoten

De olieproductie van Jemen is sinds 2015 gedaald toen een door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie in de oorlog tussenbeide kwam om te proberen de regering van Abd-Rabbu Mansour Hadi weer aan de macht te krijgen nadat deze was verdreven door de Houthi-troepen in Sanaa.

De Verenigde Naties hopen dat de dreiging die uitgaat van de wereldwijde pandemie van het coronavirus de strijders van Jemen ertoe zal aanzetten nieuwe gesprekken te voeren om een ​​grotendeels vastgelopen oorlog te beëindigen die miljoenen kwetsbaar heeft gemaakt voor ziekten en verhongering.

Ondertussen werden in Taiz minstens vijf vrouwen gedood en raakten 28 mensen gewond toen beschietingen het vrouwengedeelte van de centrale gevangenis van de stad op zondag troffen, vertelden lokale functionarissen en medische bronnen aan Reuters.

enorme voedsel tekorten teisteren Jemen (shutterstock)

De beschietingen kwamen uit het deel van de verdeelde stad dat door de Houthi’s werd gecontroleerd, zeiden ze.

Taiz, de op twee na grootste stad van Jemen, wordt beschouwd als een frontlinie in het conflict. 

Een door de VN beniddelde deal die in december 2018 in Stockholm werd bereikt, had tot doel een commissie op te richten voor het opzetten van humanitaire corridors naar de stad, maar tot dusver is er weinig vooruitgang geboekt.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saoedi-Arabië benoemt senior diplomaat tot eerste klimaatgezant

Het Koninkrijk ontkent beschuldigingen dat het opvoeren van de olieproductie en het nastreven van ambitieuze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: