Trump bekritiseerd omdat hij de Saoedische kroonprins ‘mijn vriend’ noemt

‘Jamal Khashoggi’ is trending op Twitter nadat velen aanstoot namen aan de opmerkingen van Trump, aangezien Mohammed bin Salman in het algemeen wordt beschouwd als een opdrachtgever van de moord op de journalist.
Protest voor Jamal Khashoggi (shutterstock)

De Amerikaanse president Donald Trump kreeg donderdag een spervuur ​​van kritiek nadat hij de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman als zijn “vriend” benoemde tijdens pogingen om het koninkrijk ertoe te brengen de olieproductie te verminderen. 

Wekenlang hebben Amerikaanse functionarissen Saoedi-Arabië berispt omdat het de markt overspoelt met goedkope olie.

Vorige maand zei Saudi Aramco, de oliemaatschappij van het koninkrijk, dat het de productie van ruwe olie tot het maximale niveau zou verhogen, nadat Riyadh en Moskou geen overeenstemming hadden bereikt over productieverlagingen.

Hoewel de aankondiging leidde tot lagere gasprijzen voor Amerikaanse consumenten, schudde het de al  volatiele financiële markten die worstelen met het omgaan met onzekerheid veroorzaakt door de coronaviruspandemie. 

Trump tweette donderdag dat hij met de kroonprins, ook wel bekend als MBS, sprak na de bespreking van de Saoedische leider met de Russische president Vladimir Poetin.

“Ik sprak zojuist met mijn vriend MBS (kroonprins) van Saoedi-Arabië, die een gesprek had gehad met president Poetin van Rusland, en ik verwacht en hoop dat ze ongeveer 10 miljoen vaten minder zullen produceren, en misschien wel  aanzienlijk minder, wat GEWELDIG  zou zijn voor de olie- en gasindustrie! “, twitterde Trump.

‘Mijn vriend MBS’

Voormalig CIA-directeur John Brennan vond de post bijzonder aanstootgevend, erop wijzend dat MBS door de Amerikaanse inlichtingengemeenschap wordt beschouwd als de schuldige die verantwoordelijk is voor het bevelen van de moord op Jamal Khashoggi in 2018  

Khashoggi was een Amerikaanse ingezetene en columnist voor de Washington Post en het Midden-Oosten.

‘MBS is verantwoordelijk voor de moord op Jamal Khashoggi’, zei Brennan. ‘Dat je hem een’ vriend ‘noemt, zegt alles over je totale gebrek aan moraliteit, ethiek en integriteit.’ 

In 2018 concludeerde de CIA dat  MBS  achter de moord zat – een bevinding die later  door elke Amerikaanse senator werd gesteund . 

Enkele uren na Trump’s tweet  werd “Jamal Khashoggi” populair  op Twitter.

Verschillende journalisten van de Washington Post hebben de post van Trump geretweet en de president van de VS bekritiseerd omdat hij MBS een vriend noemde, ondanks een lange lijst met schendingen van  mensenrechten die tegen de Saoedische leider zijn verzameld.

“Trump’s ‘vriend’ MBS, heeft meer dan alleen het bloed van Jamal Khashoggi aan zijn handen”, zegt Karen Attiah, redacteur van de Washington Post.

“Zijn regime heeft vrouwelijke activisten zoals @LoujainHathloul gevangen gezet en gemarteld – zijn adviseurs dreigden haar te verkrachten en te vermoorden in de gevangenis.”

Hathloul is een van de meest prominente vrouwenrechtenactiviteiten van Saudi-Arabië die al bijna twee jaar in het koninkrijk wordt vastgehouden.

Ze wordt berecht voor verschillende aanklachten die verband houden met haar vreedzame mensenrechtenactiviteiten, waaronder campagne voeren voor het recht van vrouwen om te rijden en het mannelijke voogdijsysteem te beëindigen, en dreigt volgens Amnesty International te worden veroordeeld tot een lange gevangenisstraf 

“‘Mijn vriend.’ Geen vriend van Jamal Khashoggi, ‘zei Max Boot, een columnist van de Washington Post op Twitter. 

Aaron Blake, een senior politiek verslaggever bij de Post, bekritiseerde ook de opmerkingen van de president en de connecties van MBS met de Khashoggi-moord.

‘Jamal Khashoggi is vandaag precies 18 maanden geleden vermoord’, zei hij. “De CIA concludeerde dat Trump’s ‘vriend MBS’ de gruwelijke moord had bevolen”.

Olieprijzen stijgen

Na de opmerkingen van Trump op donderdag stegen de olieprijzen, wat zowel de industrie als de beleggers verlichting bood.

West Texas Intermediate, de benchmark voor ruwe olie in de VS, is donderdag met 25 procent in waarde gestegen, terwijl de aandelenwaarde van de grote oliemaatschappijen Occidental Petroleum, Apache en Halliburton allemaal tussen 13 en 19 procent stegen.

De olieprijsoorlog die vorige maand tussen Saoedi-Arabië en Rusland uitbrak, leidde tot een scherpe daling van de ruwe prijzen. Nadat de landen geen overeenstemming hadden bereikt over productieverlagingen, verhoogden beide hun productie in een poging marktaandeel te verwerven.

De olieprijs begon al voor de prijzenslag te dalen, omdat de pandemie van het coronavirus de markt verwoestte door het wereldwijde reis- en brandstofverbruik te verminderen.

Als gevolg hiervan daalde de prijs van ruwe olie alleen al in maart met 55 procent, wat grote schade veroorzaakte in de energiesector, waarbij oliemaatschappijen hun budgetten verlaagden en raffinaderijen de productie verminderden.

Hoewel de prijsstijging de oliemaatschappijen wat troost heeft gebracht, ontkende het Kremlin dat Poetin in feite met de Saoedische kroonprins had gesproken, in tegenstelling tot wat Trump had getweet.

‘Nee, er is geen gesprek geweest’, zei Dmitri Peskov, de woordvoerder van Poetin, tegen persbureau Interfax.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: