Mensenrechtenorganisaties roepen Turkije op om gevangen journalisten en activisten vrij te laten

In een gezamenlijke verklaring zeggen meer dan 25 organisaties dat de overvolle gevangenissen van Turkije gezondheidsbedreigingen vormen voor gevangenen.
Turkije ook in strijd met het corona-virus (shutterstock)

Verschillende rechtenorganisaties hebben de autoriteiten in Turkije opgeroepen journalisten en activisten vrij te laten, daarbij verwijzend naar het risico van het oplopen van het coronavirus in de gevangenis. 

“De ondergetekende organisaties roepen de Turkse autoriteiten op om onmiddellijk en onvoorwaardelijk journalisten, mensenrechtenverdedigers en anderen vrij te laten die zijn beschuldigd of veroordeeld wegens het uitoefenen van hun rechten”, zeiden de groepen maandag in een gezamenlijke verklaring .

Meer dan twee dozijn organisaties ondertekenden het pleidooi, waaronder Amnesty International, Reporters without Borders en de Committee to Protect Journalists (CPJ).

Eerder deze maand heeft Turkije een wet ingevoerd die de weg zou effenen voor de vrijlating van bijna 100.000 gevangenen – bijna een derde van de Turkse gevangenispopulatie – te midden van de verspreiding van de pandemie.

“Onder de nieuwe wet worden zwangere vrouwen en gevangenen ouder dan 60 jaar met gedocumenteerde gezondheidsproblemen onder huisarrest geplaatst”, aldus de verklaring.

“Personen die zijn veroordeeld voor een klein aantal misdaden, onder meer wegens terreurgerelateerde beschuldigingen, komen niet in aanmerking voor strafvermindering. Het wetsontwerp is niet van toepassing op degenen die in voorlopige hechtenis worden gehouden of wier veroordeling wordt aangevochten.” 

Ze hebben Turkije veroordeeld omdat het routinematig voorlopige hechtenis toepaste op verdachten die nog niet waren veroordeeld voor een misdaad.

“De overbevolking en onhygiënische voorzieningen vormen al een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de Turkse gevangenispopulatie van bijna 300.000 gevangenen en ongeveer tienduizenden gevangenispersoneel”, aldus de verklaring. ‘Dat zal alleen maar verergeren door de pandemie van het coronavirus.’

‘Ongekend risico’

Turkije heeft krachtige maatregelen genomen om het virus binnen de perken te houden – scholen te sluiten, vluchten uit tientallen landen op te schorten en ouderen een avondklok op te leggen.

De regering kondigde een economisch hulppakket van $ 15,5 miljard aan om mensen te helpen die getroffen zijn door de financiële achteruitgang als gevolg van de pandemie.

De rechtenorganisaties hebben maandag aangedrongen op de onmiddellijke vrijlating van gevangenen die bejaard zijn of lijden aan medische aandoeningen die hen kwetsbaar maken voor Covid-19.

Volgens officiële cijfers heeft Turkije 131 mensen verloren aan het virus met meer dan 9.200 bevestigde infecties. 

Na de mislukte staatsgreep van 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan, kwam Turkije naar voren als een van de landen met de meeste gevangen journalisten ter wereld. Vorig jaar heeft Turkije volgens CPJ 47 journalisten gevangengezet .

De Turkse autoriteiten zeggen dat ze duizenden hebben gearresteerd vanwege hun banden met de Gulen-beweging, die door de Turkse regering is aangewezen als terreurgroep en wordt beschuldigd van het organiseren van de poging tot staatsgreep.

Maar sommigen beschuldigen Ankara van het hardhandig aanpakken van afwijkende meningen en gericht tegen activisten en critici van de regering die mogelijk niet betrokken waren bij het complot van 2016.

“Duizenden mensen zitten achter de tralies omdat ze eenvoudig hun rechten op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering uitoefenen. Nu worden ze ook geconfronteerd met een ongekend risico voor hun gezondheid”, aldus de rechtenorganisaties.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Turkije word opgeroepen om moordzaak Khashoggi niet over te dragen aan Saoedi-Arabië

Het overdragen van het proces zou de overtuiging versterken dat Saoedische authoriteiten ‘weg kunnen komen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: