Uitbraak gemeld na oproer in gevangenis van Syrië met vermoedelijke leden van de Islamitische Staat

Leden van IS leidden de opstand en het zoeken is begonnen naar degenen die zijn ontsnapt, zegt Observatory.
Soldaten van de Syrian Democratic Forces (shutterstock)

Volgens Koerdische bronnen en het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens hebben gevangenen in een Syrische gevangenis geleid door Koerdische strijdkrachten waar verdachte leden van de Islamitische Staat (IS) worden vasthouden, een opstand veroorzaakt waardoor sommigen zijn ontsnapt.

Een hoge functionaris van de Syrian Democratic Forces (SDF) die de gevangenis van Ghouiran in de stad Hassakeh in het noordoosten van Syrië leidde, erkende dat er een opstand had plaatsgevonden.

De ambtenaar, die anoniem wilde blijven, vertelde AFP dat IS-leden in de gevangenis in opstand waren gekomen.

‘Sommigen van hen zijn erin geslaagd de binnenplaats van de gevangenis te bereiken,’ voegde de ambtenaar eraan toe. ‘Veiligheidstroepen zijn zeer alert. Internationale coalitievliegtuigen vliegen over de gevangenis en de regio.’

Het Observatorium, dat een uitgebreid netwerk van contacten in Syrië heeft, zei dat ten minste vier gevangenen waren ontsnapt. Leden van IS hadden de opstand gestart en vervolgens geleid. Er is reeds een zoektocht gestart naar degenen die zijn ontsnapt, voegde het eraan toe.

Op de EN24-website stond dat de gevangenis van Ghouiran bijna 5.000 gevangenen “van verschillende nationaliteiten” heeft waarvan wordt vermoed dat ze tot IS behoren.

Voormalige  Amerikaanse en Britse nationale veiligheidsfunctionarissen waarschuwden afgelopen september dat de omstandigheden in detentiekampen in Syrië en Irak rijp waren voor een heropleving van IS, en riepen de westerse regeringen op om hun burgers te repatriëren en te vervolgen in eigen land om te voorkomen dat ze later “een enorme prijs” zouden moeten betalen, meldde MEE destijds .

Militaire woordvoerder van de coalitie, kolonel Myles Caggins III, zei: “De coalitie helpt onze Syrische Democratische Krachten-partners met luchttoezicht terwijl ze een opstand onderdrukken” in de gevangenis. Alleen laaggeplaatste gevangenen werden vastgehouden in de gevangenis, zei hij.

SDF-woordvoerder Mustafa Bali zei op Twitter dat gevangenen muren hadden gebroken en interne deuren hadden ontzet.

‘De situatie in de gevangenis is nog steeds gespannen’, zei hij, eraan toevoegend dat er versterkingen op komst waren om te proberen de controle terug te krijgen.

Een jaar na de overwinning op IS in Syrië, houden de Koerdische strijdkrachten volgens hun eigen cijfers nog steeds ongeveer 12.000 vermoedelijke IS-strijders vast in het noordoosten van het land.

Hoewel de Koerden  landen hebben opgeroepen hun onderdanen terug te nemen, hebben ze zelf ook verzuimd om hen voor de rechter te brengen, ondanks de tegenzin van verschillende westerse regeringen om hun onderdanen te repatriëren.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Jordaans leger doodt 27 drugssmokkelaars aan de grens met Syrië

Jordanië heeft zijn manier van omgaan met  smokkelaars aangescherpt na een piek in het aantal …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: