Raketten onderschept boven Saoedische steden

Aanval komt nadat partijen in het lang slepende conflict in Jemen eerder deze week hun steun betuigden aan de oproep van de VN voor een staakt-het-vuren om burgers te beschermen tegen pandemie van het coronavirus.

Jementische weeskinderen (shutterstock)

Twee raketten werden er zaterdag onderschept boven de Saoedische hoofdstad Riyadh en de zuidelijke stad Jazan, meldde  Al Arabiya-televisie die in Saoedische handen is, onder vermelding van haar correspondenten en bronnen ter plaatse.

Inwoners in Riyad meldden meerdere ontploffingen, gevolgd door sirenes in noordelijke districten, zei Reuters. AFP-verslaggevers zeiden dat ze drie explosies in de hoofdstad hoorden.

“Een ballistische raket werd onderschept en vernietigd boven Riyadh”, zei de door de staat gerunde Al-Ekhbariya-televisie,  geciteerd door AFP.

Er werd niet direct verantwoordelijkheid  op geeist voor de aanval, maar de vanuit Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen hebben eerder raketten, raketten en drones gelanceerd op de Saoedische hoofdstad en andere steden.

De aanval komt nadat alle partijen in het lange conflict van Jemen donderdag steun hebben aangeboden voor de oproep van de Verenigde Naties voor een staakt-het-vuren om burgers te beschermen tegen de nieuwe pandemie van het coronavirus.

Saoedi-Arabië, de Jemenitische regering en de rebellen verwelkomden allemaal een oproep van secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, voor een “onmiddellijk wereldwijd staakt-het-vuren” om rampen voor kwetsbare mensen in conflictgebieden te kunnen voorkomen.

De oproep viel samen met de vijfde verjaardag van de interventie van Saoedi-Arabië in de burgeroorlog in Jemen, waar het het hoofd is van een militaire coalitie die de internationaal erkende regering tegen de Houthi-rebellen steunt. 

Jemen’s gehavende gezondheidszorgsysteem heeft tot nu toe geen geval van de Covid-19-ziekte geregistreerd, maar hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat wanneer het toch toeslaat, de impact catastrofaal zal zijn in een land dat al wordt beschouwd als land met de  de ergste humanitaire crisis ter wereld.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Afghaanse Taliban ondertekenen importovereenkomst met Rusland: Rapport

Door de overeenkomst zal de Taliban-regering olieproducten, gas en tarwe uit Rusland invoeren. De Taliban …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: