Gegijzelde ex-FBI-agent in Iran, waarschijnlijk dood, zegt de VS

Robert Levinson, Amerika’s langst gegijzelde gijzelaar in Iran, wordt volgens de regering van Trump als dood beschouwd.

De regering-Trump zegt dat de voormalige FBI-agent Robert Levinson, die tijdens een ongeoorloofde CIA-missie in Iran is verdwenen, tijdens een arrestatie in Teheran is overleden, volgens een verklaring van zijn familie.

De familie van Levinson plaatste op Facebook details van inlichtingen die ze van Amerikaanse functionarissen hadden ontvangen en concludeerden dat de ex-agent was overleden. Hoewel ze niet zeiden wanneer hij stierf, zei zijn familie dat het was gebeurd voorafgaand aan de wereldwijde pandemie van het  coronavirus .

“We hebben onlangs informatie ontvangen van Amerikaanse functionarissen die hen en ons ertoe heeft gebracht te concluderen dat onze geweldige man en vader is overleden terwijl hij in Iraanse hechtenis zat”, zei zijn familie in de verklaring.

Levinson was volgens de FBI de langst gegijzelde in Iran. Jarenlang hadden de VS zijn undercovermissie gemaskeerd door te zeggen dat hij een privé-burger was in Iran voor zaken.

De Associated Press ontdekte later dat Levinson op een niet-geautoriseerde CIA-missie zat en werd betaald door een team van analisten zonder de bevoegdheid om operaties uit te voeren. Drie van de analisten die aan de missie deelnamen, werden later uit de dienst gezet.

Levinson verdween in 2007. Vorig jaar gaf Teheran voor het eerst toe dat het een open rechtszaak tegen hem werd gevoerd, in een brief aan de Verenigde Naties waarin ze tevens aangaven dat de zaak aan de gang was en geen verdere details over werden vrijgegeven.

Propagandaposter voor de voormalige Amerikaanse ambassade in Iran (shutterstock)

De frauduleuze operatie werd een groot schandaal van de regering, want zelfs nadat het Witte Huis op de hoogte was gebracht, veranderde het niet zijn verhaal dat Levinson een particuliere burger was die zaken deed in Iran.

Levinson’s familie geeft de  schuld aan zowel de Iraanse en Amerikaanse regeringen voor zijn dood. Toch bedankte de familie leden van de Trump-administratie, waaronder staatssecretaris Mike Pompeo en adviseur voor nationale veiligheid Robert O’Brien.

De voormalige Amerikaanse agent werd voor het laatst levend gezien in een gijzelaarvideo uit 2010 waarin hij om hulp smeekte. Hij was ook te zien op foto’s in een oranje jumpsuit.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: