25 organisaties zetten de regering van Trump onder druk om de Amerikaanse sancties tegen Iran op te heffen

Hoewel Iran heeft gepleit voor het opheffen van sancties, heeft de VS vastgehouden aan haar strategie van ‘maximale druk’.
Geen medische hulpmiddelen in Iran door de sancties (shutterstock)
Een coalitie van 25 organisaties, waaronder burgerrechtenorganisaties, liefdadigheidsinstellingen en denktanks, is samengekomen om er bij de regering-Trump op aan te dringen de sancties tegen Iran op te heffen om haar te helpen de uitbraak van het coronavirus te bestrijden , die meer dan duizend doden heeft veroorzaakt en tienduizenden heeft geïnfecteerd. 

De National Iranian American Council (NIAC) leidde een initiatief om een brief te sturen naar president Donald Trump, staatssecretaris Mike Pompeo en minister van Financiën Steven Mnuchin waarin werd opgeroepen tot tijdelijke opschorting van sancties.

De brief is ondertekend door verschillende organisaties, waaronder de liberale joodse groep J Street, denktank International Crisis Group, Oxfam America en de non-profit Physicians for Social Responsibility.

“Om de voortdurende verspreiding van het virus binnen en buiten Iran tegen te gaan, verzoeken wij u dringend de VS-sancties tijdelijk op te schorten, waardoor het voor de gewone Iraniërs makkelijker wordt om basisgoederen en -diensten te ontvangen om de crisis te doorstaan”.

“Als u dit doet, dient u niet alleen de belangen van de VS om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, maar het is ook een krachtig humanitair gebaar voor de meer dan 80 miljoen Iraniërs die lijden onder de pandemie.”

Hoewel de Amerikaanse regering heeft gezegd dat er geen sancties zijn tegen medicijnen die naar Iran gaan, of voor humanitaire hulp, hebben veel banken en bedrijven afgezien van deelname aan dergelijke ondernemingen uit angst om verstrikt te raken in secundaire sancties van de VS.

Iran is een belangrijk epicentrum geworden van het coronavirus, officieel bekend als Covid-19, met bijna 1.300 doden en meer dan 18.000 gevallen van geïnfecteerde personen.

Kianush Jahanpur, de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Volksgezondheid, zei dat elke tien minuten een persoon sterft aan het virus .

Hoewel Iran bij de Verenigde Naties heeft gepleit om er bij de VS op aan te dringen de sancties tijdelijk op te heffen, en China en Rusland de VS hebben opgeroepen dit ook te doen, is Washington hardnekkig gebleven in zijn strategie van “maximale druk”.

‘Een simpele stap’

De VS vaardigden woensdag een nieuwe reeks sancties uit, gericht op het vervoer van petrochemicaliën uit Iran.

Jamal Abdi, president van de NIAC, vertelde eerder deze week aan het Middle East Eye dat het hem niet verbaasde dat de regering nog steeds “op volle kracht doorgaat  met de sancties”, terwijl Iran een pandemie ondergaat die elke dag dodelijker wordt. “Op basis van de eigen statistieken van de Trump-administratie is het bloedbad dat door het Coronavirus aan Iraniërs is toegebracht, de meest verbluffende overwinning tot nu toe voor de ‘maximale druk’ strategie” vertelde Abdi aan MEE.

Hoewel de coalitie van groepen de genomen “beperkte stappen” waardeert, waaronder het aanmoedigen van buitenlandse banken om humanitaire kanalen naar Teheran op te zetten en het verlenen van vergunningen voor humanitaire handel met de Centrale Bank van Iran, zei het dat de sancties de volksgezondheidssector van het land hebben geschaad door de verkoop te blokkeren van medicijnen en medische benodigdheden die nodig zijn om de epidemie te bestrijden.

Op basis van de eigen statistieken van de Trump-administratie is het bloedbad dat door het Coronavirus aan Iraniërs is toegebracht, de meest verbluffende overwinning tot nu toe voor de’ maximale druk strategie’.’

– Jamal Abdi, NIAC president

Sancties hebben ook in bredere zin gevolgen gehad voor Iraniërs doordat ze particuliere bedrijven hebben gesloten en de waarde van de munteenheid van Teheran, de rial, is gedaald.

De brief roept de VS op om alle sancties tegen Iran, inclusief die voor de olie- en financiële sector van het land, voor een periode van 120 dagen op te schorten, zodat het land de economische verwoesting kan voorkomen en de virale uitbraak kan bestrijden.

“Het opheffen van sancties is een simpele stap die kan worden genomen om de belangen van het Iraanse volk en de volksgezondheid over de hele wereld te dienen”, aldus de brief.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: