De Griekse politie vuurt traangas af op migranten aan de Turkse grens

Ongeveer 13.000 mensen hadden zich langs de grens verzameld nadat Turkse functionarissen eerder zeiden dat Syrische vluchtelingen vrije doorgang naar Europa zouden krijgen.
Vluchtelingen bij Lesvos Griekenland (shutterstock)

De Griekse politie schoot traangas af naar migranten die zich hadden verzameld aan de grens met Turkije en eisten toegang tot Europa.

De Griekse regering herhaalde zaterdag haar belofte om migranten buiten te houden, live beelden werden getoond van de Griekse Skai TV bij de grensovergang bij Kastanies, en die toonden aan dat de Griekse oproerpolitie traangas-granaten afvuurde op groepen migranten die stenen gooiden en obsceniteiten schreeuwden, meldde Reuters.

“De regering zal alles doen wat nodig is om haar grenzen te beschermen”, zei woordvoerder Stelios Petsas tegen verslaggevers en voegde eraan toe dat de Griekse autoriteiten in de afgelopen 24 uur 4.000 pogingen  verhinderd van mensen die probeerden om over te steken.

Ongeveer 13.000 mensen hadden zich verzameld langs de 212 km lange (132 mijl) grens nadat Turkse functionarissen donderdag tegen MEE vertelden dat Syrische vluchtelingen een vrije doorgang naar Europa zouden krijgen, en vervolgens begonnen ze hen per  bus vanuit Istanbul  te vervoeren.

“Duizenden migranten, waaronder gezinnen met jonge kinderen, brengen een koude nacht door langs de grens tussen Turkije en Griekenland,” zei de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in een verklaring.

Het VN-agentschap zei dat zijn personeel de beweging van mensen uit Istanbul had gevolgd en humanitaire hulp verleende aan de meest kwetsbaren.

Tegen zaterdagavond had het personeel dat langs de grens tussen Turkije en Griekenland werkte, geconstateerd dat ten minste 13.000 mensen zich verzamelden op formele grensdoorlaatposten en meerdere informele grensovergangen.

Het bureau zei dat het “groepen van enkele tientallen tot wel meer dan 3000” had gezien.

“Het aantal migranten dat bij de grens aankwam, groeide met de dag toen auto’s, taxi’s en bussen uit Istanbul aankwamen,” volgens het hoofd van IOM’s Turkije-missie, Lado Gvilava.

IOM-personeel meldde dat bussen tot ’s avonds laat  “overladen met mensen ” vanuit Istanbul met mensen naar het grensgebied trokken.

De Turkse president Tayyip Erdogan zei zaterdag dat ongeveer 18.000 migranten de grenzen van Turkije naar Europa waren overgestoken. Tijdens zijn speech in Istanbul, heeft hij geen bewijs geleverd voor dat aantal dat hij noemde,  hij zei tevens dat het aantal nog verder zou toenemen, meldde AFP.

Poetin Erdogan (shutterstock)

De Griekse politie hield de media uit de buurt van de grensovergang van Kastanies, maar het bredere gebied, waar de twee landen worden gescheiden door een rivier, was wel bereikbaar.

Een groep Afghanen met jonge kinderen waadde vrijdagochtend over snel bewegende wateren van de Evros-rivier en zocht hun toevlucht in een kleine kapel.

“Vandaag is goed,” zei Shir Agha, 30, in gebroken Engels. “Vroeger, Erdogan-mensen, politieprobleem,” zei hij. Hun schoenen waren aangekoekt in modder. Het had de nacht ervoor zwaar geregend en tegen de vroege ochtend was de temperatuur bijna onder nul gezakt.

MEE meldde dat de massale beweging van mensen begon nadat Ankara Syrische vluchtelingen toestemming had gegeven om vrij naar Europa te reizen als een manier om druk uit te oefenen op EU-regeringen voor hulp in het Syrische conflict.

Turkije en Rusland, die beide verschillende groepen in het conflict in Syrië steunen, hebben gesprekken gevoerd om spanningen weg te nemen nadat een luchtaanval 33 Turkse troepen in de provincie Idlib in Syrië had gedood, wat leidde tot angst voor een bredere oorlog en een nieuwe migratiecrisis voor Europa. 

Ongeveer een miljoen vluchtelingen en migranten zijn in 2015 vanuit Turkije naar de eilanden van Griekenland overgestoken, waardoor een crisis over immigratie in Europa is ontstaan, maar die route is vrijwel gesloten nadat de Europese Unie en Ankara overeenkwamen om de stroom in maart 2016 te stoppen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Turkije word opgeroepen om moordzaak Khashoggi niet over te dragen aan Saoedi-Arabië

Het overdragen van het proces zou de overtuiging versterken dat Saoedische authoriteiten ‘weg kunnen komen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: