Saoudi-Arabië veroordeelt 1 persoon ter dood en 7 krijgen een gevangenisstraf in spionage zaak over Iran

Een burger is  ter dood veroordeeld voor naar verluidt het lekken van vertrouwelijke informatie naar Iraanse inlichtingendienst, dit wordt gemeld door de media.
Mohammed bin Salman (shutterstock)

Een rechtbank in Saoedi-Arabië heeft één burger ter dood veroordeeld en zeven anderen tot gevangenisstraf op beschuldiging van verraad en spionage voor Iran, meldde de staatstelevisie.

De ter dood veroordeelde Saoedische staatsburger werd beschuldigd van “verraad aan zijn land en het aanbieden van inlichtingen aan Iran”, zei Al-Ekhbariya dinsdag via Twitter.

Zeven anderen werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van in totaal 58 jaar omdat ze ‘geassocieerd werden en samengewerkt hadden met mensen die in de ambassade van Iran werkten’, voegde het bericht eraan toe.

De omroep identificeerde de mensen niet en legde niet uit met welke Iraanse ambassade ze zouden hebben samengewerkt samenwerking.

Al-Arabiya, eigendom van Saoedi-Arabië, zei dat het doodsvonnis werd uitgesproken aan een persoon waarvan “bewezen was dat hij  vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt naar de Iraanse inlichtingendienst”.

“De vertrouwelijke informatie die is gelekt, is van invloed op de Saoedische nationale veiligheid en omvat informatie over twee buitenlandse ambassades, zoals hun in- en uitgangen en de aanwezigheid van de beveiliging,” meldde Al-Arabiya.

De ambassade van Saoedi-Arabië in Washington heeft het verzoek om commentaar te leveren op dit artikel geweigerd.

Saoedi-Arabië en Iran zijn  grote rivalen in het Midden-Oosten, maar het afgelopen jaar zijn de spanningen toegenomen, omdat de VS de inspanningen van het koninkrijk om de Iraanse militaire en economische capaciteiten in de regio te onderdrukken heeft ondersteund. 

‘Valse uitstraling van legaliteit’

Eerder deze maand publiceerde Amnesty International een rapport waarin de Saoedische autoriteiten werden beschuldigd van het gebruik van haar rechtbank voor terrorismebestrijding als wapen om vreedzame oppositie in het land systematisch tot zwijgen te brengen.

De rechtengroep zei dat het koninkrijk zijn Specialized Criminal Court (SCC) gebruikt om voornamelijk sjiitische moslims en minderheden te vervolgen op beschuldigingen die vaak vreedzame politieke activiteiten gelijkstellen met terrorisme.

“De Saoedische regering exploiteert de SCC om een ​​valse uitstraling van legaliteit rond haar misbruik van de antiterreurwetgeving te creëren om haar critici het zwijgen op te leggen,” zei Heba Morayef, directeur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty, eerder deze maand in een verklaring. 

De mensenrechtengroep veroordeelde acht  SCC-processen van 68 Shia-moslims die werden vervolgd voor deelname aan anti-regeringsprotesten, en 27 personen werden vervolgd voor vreedzaam mensenrechtenactivisme.

In alle gevallen concludeerde Amnesty dat de onderzoeken grof oneerlijk waren. Sommige beklaagden werden ter dood veroordeeld.

Het rechtssysteem van Saudi-Arabië haalde in april vorig jaar de krantenkoppen toen het 37 Saoedi’s , voornamelijk sjiitische activisten, executeerde op beschuldiging van terrorisme. Verschillende geëxecuteerden waren minderjarigen ten tijde van hun arrestaties.

Vorige maand haalde de Saoedische diplomaat Adel al-Jubeir uit richting Europese wetgevers die de mensenrechten in het rechtsstelsel van het koninkrijk hadden bekritiseert. 

“Stop met ons de les te lezen en begin met ons samen te werken,” vertelde Jubeir  destijds aan het Europees Parlement . “We hebben een rechtssysteem. Het rechtssysteem is onafhankelijk en we staan ​​niemand toe om te vragen hoe ons rechtssysteem werkt. 

“We zijn een soeverein land. We zijn geen bananenrepubliek en we zullen de beslissingen van ons rechtssysteem verdedigen.”

In de eerste 10 maanden van 2019 heeft de Saoedische regering 164 mensen onthoofd, waarmee ze het vorige record overtroffen in 2015, volgens een oktoberverslag van de Europese Saoedische Organisatie voor de rechten van de mens.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Elon Musk betrekt Qatarezen en Saoedi’s in twitter-deal

Mede-oprichter van Tesla kondigden vorige maand de overname van de sociale-media gigant aan, waardoor de …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: