Strijdende partijen in Libië trekken zich terug uit vredesbesprekingen in Genève

De opschorting van de gesprekken kwam ondanks de verzekering van een VN-woordvoerder dat de onderhandelingen zouden doorgaan.
VN in Genève (shutterstock)

De strijdende partijen in Libië hebben hun deelname aan door de Verenigde Naties gesponsorde vredesbesprekingen in Genève opgeschort, die tot doel hebben een einde te maken aan meer dan 10 maanden van gevechten.

Ahmaida Erouhma, die de commissie aan de oostkant leidt, zei maandag dat de VN slechts acht van de 13 namen goedkeurde die zijn partij voor de delegatie had voorgesteld, wat leidde tot hun weigering om deel te nemen.

Vervolgens zei de internationaal erkende regering van Nationaal Akkoord (GNA) in Tripoli dat ze niet zou deelnemen totdat er vooruitgang werd geboekt met militaire onderhandelingen. 

“Het is in het licht van conclusies [uit militaire discussies] dat de hoge raad zou besluiten om al dan niet deel te nemen aan de politieke dialoog,” zei de hoge staatsraad van de regering Tripoli.

‘Kinderen zijn wees geworden vanwege de agressie van de oorlogsmisdadiger Khalifa Haftar’

– Fayez al-Serraj, premier van de GNA van Libië

De opschorting van de gesprekken kwam ondanks de verzekering van een VN-woordvoerder dat de onderhandelingen zouden worden voortgezet.

De VN was van plan om woensdag vertegenwoordigers van beide kanten van het conflict in Libië samen te brengen om een ​​einde te maken aan de gevechten om Tripoli, en een dialoog op te zetten die militaire, politieke en economische aspecten omvat.

Eerder op maandag zei de VN Libië-missie in een verklaring dat hoge militaire figuren van beide partijen ermee instemden een ontwerp van een staakt-het-vuren-overeenkomst aan hun leiders voor te leggen alvorens volgende maand opnieuw bijeen te komen. 

Libië is in conflict sinds een in 2011 door de NAVO gesteunde opstand de oude leider Muammar Gaddafi heeft gedood Sindsdien zijn er twee rivaliserende gewapende facties in het land ontstaan: de door de VN erkende regering van nationaal akkoord (GNA) en het Libische nationale leger (LNA), een oostelijke factie onder leiding van Khalifa Haftar.

Haftar lanceerde in april een offensief op Tripoli, maar na snelle vooruitgang te hebben geboekt, zijn zijn troepen vastgelopen aan de rand van de Libische hoofdstad.

De gevechten hebben volgens de VN-cijfers meer dan 1.000 mensen gedood en zo’n 140.000 ontheemd.

Khaled el-Mechri, lid van de aan de GNA gelieerde Hoge Staatsraad, zei dat de autoriteiten in Tripoli niet gebonden zouden zijn aan de uitkomst van politieke besprekingen als ze door zouden gaan  “voordat ze de conclusies van de militaire dialoog kenden”.

‘Oorlogsmisdadiger’

Ook op maandag gebruikte de premier van de GNA, Fayez al-Serraj, zijn platform bij de VN om  Haftar te veroordelen als een “oorlogsmisdadiger” en te eisen dat hij zijn troepen terugtrok uit de buitenwijken van de hoofdstad.

“Velen hebben hun leven verloren. Gezinnen zijn ontheemd. Kinderen zijn wees geworden vanwege de agressie van de oorlogsmisdadiger Khalifa Haftar,” vertelde Serraj maandag aan de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

“We hebben herhaaldelijk gevraagd dat onderzoekscommissies worden ingesteld om de schendingen, de gedwongen verplaatsingen, de willekeurige aanhoudingen, de buitengerechtelijke moorden te onderzoeken,” zei hij.

De GNA, die vorige week bijna de vredesbesprekingen van Genève verliet, heeft de strijdkrachten van Haftar ook de schuld gegeven voor het beschieten van de haven van Tripoli kort nadat de onderhandelingen begonnen waren, die het leven van drie mensen opeisten.

Verschillende gesprekken tussen beide partijen hebben plaatsgevonden in Egypte en Tunesië en waren gericht op economische kwesties, waaronder de eerlijkere verdeling van de olierijke rijkdom van Libië.

Libische kaart: wie bepaalt wat

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: