Libische raffinaderij stopt activiteiten door gebrek aan ruwe olie

Staatsoliemaatschappij NOC zegt dat de verliezen door de Haftar-blokkade tot nu toe meer dan $ 1 miljard bedragen.
Libië ,Tripoli (shutterstock)

De olieraffinaderij Azzawiya van Libië meldde op zondag dat ze gedwongen was de raffinageactiviteiten te stoppen vanwege een gebrek aan ruwe voorraden en het ontbreken van voorraad.

Een bron van het bedrijf, een subsidie ​​van de staatsoliemaatschappij van Libië, de National Oil Corporation (NOC), zei dat twee raffinage-eenheden met een capaciteit van 60.000 vaten elk waren gestopt, meldde AFP.

De olieproductie in Libië is sinds 18 januari sterk gedaald vanwege een blokkade van havens en velden door tribale groepen die loyaal zijn aan de in het oosten gevestigde militaire commandant Khalifa Haftar, die sinds april vorig jaar verwikkeld is in een conflict met de door de VN erkende regering in Tripoli. Wapenstilstand gesprekken tussen de partijen eindigde op zaterdag zonder deal. De VN heeft op 18 februari een tweede onderhandelingsronde voorgesteld.

Ondertussen is de productie in Libië, de thuisbasis van de grootste bewezen oliereserves van Afrika, gedaald tot ongeveer 180.000 vaten per dag, het laagste niveau sinds de opstand in 2011 tegen oud-leider Muammar Gaddafi, van dagelijks 1,2 miljoen vaten. Volgens Bloomberg heeft NOC overmacht op leveringen verklaard .

NOC zei dat de verliezen van de blokkade tot nu toe meer dan $ 1 miljard bedroegen.

Op donderdag zei VN-Libische gezant Ghassan Salame dat hij met stamleden achter de blokkade had gesproken en hun eisen afwachtte.

Hij zei ook dat de blokkade bovenaan de agenda zou staan ​​tijdens een tweedaagse vergadering in Caïro die op zondag begint tussen vertegenwoordigers uit Oost-, West- en Zuid-Libië die economische verdeeldheid willen overwinnen in een land met twee regeringen.

Desondanks zeiden diplomaten dat de bijeenkomst in Caïro vooral zou worden bijgewoond door technische experts om een ​​bredere dialoog voor te bereiden die de komende maanden zou moeten worden gevolgd, volgens Reuters.

In een teken dat een heropening van havens en velden misschien niet op handen is, zeiden stammen en gemeenschappen in olierijke gebieden in Oost-Libië in het bezit van het Libyan National Army (LNA) van Haftar in een verklaring op zaterdag dat ze tegen hervatting van de olie-export waren, tenzij Tripoli bevrijd van milities.

De LNA heeft ook opgeroepen tot wat zij beschreef als een eerlijke verdeling van olie-inkomsten, een vraag die door velen in het oosten wordt gedeeld, waar mensen klagen over economische verwaarlozing.

NOC, dat is gevestigd in Tripoli en het hele land bedient, stuurt olie-inkomsten naar de centrale bank, die voornamelijk samenwerkt met de regering Tripoli, hoewel het ook enkele ambtenaren in het oosten betaalt.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Sisi ontmoet de Libische commandant Khalifa Haftar in Caïro

De Egyptische president benadrukte de noodzaak om op tijd verkiezingen te houden en dat buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: