Jared Kushner noemt Palestijnen ‘dwaas’ voor het afwijzen van het plan van Trump

De schoonzoon van de Amerikaanse president zegt tegen de Palestijnen dat ze ‘een koude douche moeten nemen’ en het voorstel moeten heroverwegen.
Jared Kushner, en Ivanka Trump (shutterstock)

Jared Kushner, de schoonzoon van Donald Trump en architect van het plan voor het Midden-Oosten van de Amerikaanse president, heeft de Palestijnen ‘behoorlijk dwaas’ genoemd omdat ze de ‘deal van de eeuw’ van de regering onmiddellijk hebben afgewezen.

Het langverwachte document van 181 pagina’s bevat conceptuele kaarten die laten zien hoe Israël en een toekomstige Palestijnse staat eruit zouden zien als de Palestijnen zouden instemmen met het plan.

Op basis van de punten in het document kan Israël illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief de strategische Jordaanvallei annexeren,en  de hoofdstad van Israël wordt dan Jeruzalem. Ook wordt de Palestijnen het recht ontnomen om terug te keren naar hun voorouders in Israël.

Voordat het plan werd vrijgegeven, kwamen rivaliserende Palestijnse facties er gezamenlijk op af, met duizenden die protesteerden in steden en dorpen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas gaf het ‘duizend nee’s’ en zei dat de Palestijnen toegewijd bleven om de Israëlische bezetting te beëindigen en een staat op te richten met Jeruzalem als hoofdstad.

Op woensdag zei Kushner, die de Palestijnen niet had betrokken bij het opstellen van de overeenkomst: “Ze verwierpen het plan voordat ze het zagen.”

“Ze dachten dat het niet zo goed zou zijn als het was. Ik denk dat ze er vandaag nogal dwaas uitzien.”

‘Een koude douche nemen’

Kushner, die voorafgaand aan zijn toetreding tot de Trump-regering geen ervaring had in het werken in beleid of politiek, zei ook: “De Palestijnen hebben waarschijnlijk een beetje tijd nodig om een ​​koude douche te nemen en het plan een beetje te verwerken.”

Hoewel de regering-Trump en de rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu het document hebben geprezen, hebben de Israëlische veiligheidshoofden er groeiende bezorgdheid over uitgesproken en gezegd dat het aanzienlijke onrust kan veroorzaken in de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Kushner zei dat de VS bereid was een vorm van onderhandeling over hun plan aan te gaan, als de Palestijnen een tegenbod op tafel zouden brengen.

“Als we het gevoel hebben dat er een kans te goeder trouw is of een verlangen van hun kant om met een tegenvoorstel te komen, dan zullen we het juiste forum vinden om deel te nemen aan een oplossing,” zei hij.

“Als de Palestijnen dit afwijzen en zij geen onderhandelingen willen voeren, hebben zij zichzelf in een volkomen onhoudbare positie geplaatst”.

Palestijnse President Mahmoud Abbas (shuttesrstock)

Volgens Haaretz zei Kushner twee jaar geleden in privégesprekken dat het zijn taak was om “het de Palestijnen moeilijk te maken” en om het plan te verwerpen, en “om  hen geen gemakkelijke uitweg te bieden”.

Volgens de Palestijnse VN-gezant Riyad Mansour wordt verwacht dat Abbas binnen de komende twee weken over de plannen zal spreken. 

De leider zal ook stemmen over een resolutie over het plan van de Trump-administratie, die Washington waarschijnlijk zal uitspreken.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: