Libiër veroordeeld tot 19 jaar gevangenis in de VS voor aanval op Benghazi

Een jury in juni heeft Mustafa al-Imam veroordeeld wegens terreur gerelateerde aanklachten die te maken hadden met nachtelijke aanvallen die op 11 september 2012  op de Amerikaanse diplomatieke missie in Libië zijn uitgevoerd.
De Justice for Benghazi deminstratie in 2013 voor het Capitol in Washington (shutterstock)

Een 47-jarige Libische man die werd gevangen genomen door een Amerikaanse troepen eenheid in Libië en werd vervolgens naar de Verenigde Staten werd gebracht voor proces werd donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf voor zijn rol in de aanval op de Amerikaanse missie in 2012 in Benghazi.

Een jury in juni veroordeelde Mustafa al-Imam voor het feit om materiële steun te hebben verleend aan terroristen en kwaadwillig overheidseigendom te hebben vernietigen tijdens de nachtelijke aanvallen die op 11 september 2012 begonnen op een Amerikaanse diplomatieke missie en nabijgelegen CIA-post, meldde de Washington Post destijds.

Imam werd veroordeeld tot 19 jaar en zes maanden gevangenisstraf door een rechter van het Amerikaanse districtsrechtbank in Washington. Imam werd gevangen genomen door Amerikaanse troepen in Libië in oktober 2017 en naar de Verenigde Staten gebracht, zei AFP. Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen stierven in de aanval.

“Imam speelde een belangrijke rol in de terroristische aanval die de Amerikaanse missie en de CIA-bijlage in Benghazi verwoestte”, zei de Amerikaanse advocaat Jessie Liu in een verklaring.

“De veroordeling van vandaag is een herinnering dat de veiligheid van Amerikanen – thuis of in het buitenland, burgers of anderszins – altijd onze topprioriteit zal zijn,” zei Liu. “Als u een daad van terrorisme pleegt, zullen we u vinden en voor het gerecht brengen.”

Officieren van justitie weigerden Imam  te vervolgen op 15 andere punten , waaronder de dood van Stevens, de eerste Amerikaanse ambassadeur gedood in bijna 40 jaar, meldde de Post donderdag.

Volgens aanklagers had Imam tijdens de aanval op de Amerikaanse missie contact met Ahmed Abu Khattala, een andere Libische staatsburger die in 2014 door Amerikaanse troepen werd gevangengenomen en ook naar de Verenigde Staten werd gebracht.

Khattala werd in juni 2018 veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de Benghazi-aanval.

Hillary Clinton tijdens haar presidents campagne (shutterstock)

De dood van Stevens verbijsterde Amerikanen en werd de focus van een politiek geladen onderzoek door congresrepublikeinen van de toenmalige staatssecretaris Hillary Clinton, die ervan werd beschuldigd dat zij niet genoeg deed om de diplomaten te beschermen.

Er is tegen Clinton  nooit overtuigend  wangedrag of nalatigheid bewezen, maar de kwestie achtervolgde haar mislukte presidentiële campagne in 2016.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: