Saoedi-Arabië hernieuwt oproep om Soedan van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

Het Koninkrijk, samen met Egypte en Frankrijk, heeft Washington opgeroepen Khartoem van de lijst van staatssponsors van terrorisme te schrappen.
kaart van Soedan (shutterstock)

Saudi-Arabië vroeg de Verenigde Staten om Sudan van de lijst van staatssponsors van terrorisme te verwijderen, bijna 27 jaar nadat Khartoem op de zwarte lijst werd gezet na  beschuldigingen waarin het leden van Al-Qaeda en andere gewapende groepen zou herbergen.

SPA, het officiële persagentschap van het koninkrijk, meldde woensdag dat Ahmed bin Abdul Aziz Qattan, minister van Afrikaanse Zaken, verzocht om Sudan van de zwarte lijst te halen tijdens een ontmoeting met Donald Booth, de gezant van de VS naar Sudan.

Qattan zou de steun van Riyad voor de “stabiliteit en veiligheid” van Soedan hebben benadrukt en “de noodzaak van coördinatie en samenwerking met alle bevriende regionale en internationale landen benadrukken,”  zei SPA in een persbericht .

Soedan staat sinds 1993 op de lijst van Washington met staatssponsors van terrorisme wegens beschuldigingen dat de regering van toenmalig president Omar al-Bashir terreurorganisaties steunde.

Bashir werd vorig jaar omvergeworpen door het leger, maar het land bleef op de lijst, samen met Syrië, Iran en Noord-Korea.

Saoedi-Arabië, Egypte en Frankrijk hebben de afgelopen maanden allemaal een beroep op Washington gedaan om Sudan van de lijst te verwijderen.

De Verenigde Staten hebben geen commentaar gegeven op de ontmoeting van Booth met Qattan, maar het Amerikaanse congres zou de verwijdering van Sudan van de zwarte lijst moeten goedkeuren.

Door de aanwijzing maakt Soedan technisch geen kans om  in aanmerking te komen voor schuldverlichting en financiering door het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank,  initiatieven om Soedan in de richting van de-classificatie te brengen zijn al maanden aan de gang.

Verwijdering zou mogelijk de deur openen voor buitenlandse investeringen.

Beperk de Moslim Broederschap

Sinds de verdrijving van Bashir hebben Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten miljoenen in Sudan gestort en al de helft van de $ 3 miljard aan hulp geleverd die ze beloofden.

Een civiele overgangsregering, gevormd in augustus, was het met de Verenigde Staten eens dat het kon beginnen met het aangaan van internationale instellingen terwijl het nog op de zwarte lijst stond. 

Saoedi-Arabië steunde de omverwerping van Bashir, in wat volgens analisten gecoördineerde inspanningen waren met de Verenigde Arabische Emiraten, en  weerspiegelde de wens om de regionale invloed van de Moslim Broederschap, die zijn regering steunde, in te perken.

Soedan speelt een sleutelrol in de regionale belangen van Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten, kiest samen met Riyad tegen Iran en levert troepen in de door Saoedi geleide coalitie tegen de Houthi-rebellen in Jemen.

Premier van Soedan Abdalla Hamdok (shutterstock)

Sinds hij werd beëdigd, heeft premier Abdalla Hamdok herhaaldelijk aangedrongen op verwijdering van Soedan van de zwarte lijst van de VS, waardoor het een van zijn belangrijkste speerpunten in het buitenlands beleid is geworden.

“Laat me duidelijk zijn, het Sudanese volk is nooit sponsor of supporter van terrorisme geweest. Dat was het voormalige regime – waartegen de mensen in opstand kwamen – dat terrorisme steunde,” zei Hamdok in september tijdens een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

“Laat me duidelijk zijn, het Sudanese volk is nooit sponsor of supporter van terrorisme geweest. Dat was het voormalige regime – waartegen de mensen in opstand kwamen – dat terrorisme steunde,”

“Deze sancties hebben enorm veel leed veroorzaakt voor onze mensen”, ging hij verder. “Daarom roepen we de Verenigde Staten op om Soedan te schrappen van de lijst van staatssponsors van terreur.” 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse functionaris zegt dat Washington “de sancties tegen Iran zal voortzetten” na de moord op Mahsa Amini

Functionaris van het State Department zegt dat de VS “alle passende instrumenten zullen overwegen” om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: