MBS persoonlijk betrokken bij het hacken van de telefoon van Jeff Bezos

 Een bestand dat werd verzonden van een nummer gebruikt door de Saoedische kroonprins gaf het koninkrijk toegang tot de zakenman’s telefoon, meldt de Guardian.
Mohammed bin Salman (shutterstock)

Een WhatsApp-bericht verzonden van een nummer dat persoonlijk is gebruikt door Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman leidde tot het hacken van de Jeff Bezos-telefoon in 2018, meldde de Guardian dinsdag.

De krant citeerde “bronnen” om zijn beweringen te ondersteunen zonder hun achtergrond te specificeren of te melden voor wie ze werken, maar als het waar is, zou het rapport meer wrijving veroorzaken aan de Amerikaans-Saoedische relaties, die een dieptepunt hebben bereikt na de moord op Jamal Khashoggi.

The Enquirer is nauw verbonden aan president Donald Trump. In 2018 bracht American Media Inc (AMI), dat ook de National Enquirer publiceert, een tijdschrift uit dat bin Salman verheerlijkte voorafgaand aan zijn bezoek aan de Verenigde Staten dat jaar. 

In een blogpost die AMI en zijn CEO David Pecker vorig jaar aanviel, suggereerde Bezos dat zijn bekritisering door de National Enquirer mogelijk verband hield met de berichtgeving van de Washington Post over de moord op Khashoggi.

De gedode journalist, die voor de Post schreef, werd in oktober 2018 gedood en uiteengereten door Saoedische overheidsagenten op het consulaat van het koninkrijk in Istanbul.

“De essentiële en onverbiddelijke berichtgeving van de Post over de moord op zijn columnist Jamal Khashoggi is ongetwijfeld niet goed ontvangen in bepaalde kringen,” schreef Bezos in februari vorig jaar over de National Enquirer-controverse. 

In dezelfde blogpost zei hij dat hij zijn beveiligingschef Gavin de Becker had opgedragen de zaak te onderzoeken. Minder dan twee maanden later schreef de Becker in het artikel van het Daily Beast dat Saoedi-Arabië toegang had tot de telefoon van Bezos.

“Onze onderzoekers en verschillende experts hebben met groot vertrouwen geconcludeerd dat de Saoedi’s toegang hadden tot de telefoon van Bezos en privégegevens hebben verkregen”, zei hij. 

Nu heeft de Guardian onthuld dat bin Salman mogelijk persoonlijk betrokken was bij de plot van het koninkrijk om toegang te krijgen tot de telefoon van Bezos – maanden voordat Khashoggi werd vermoord.

Bezos en bin Salman hadden een persoonlijke contact op 1 mei 2018 toen de Amazon-eigenaar een “kwaadaardig bestand” ontving van de Saoedische kroonprins die de Saoedi’s toegang tot de telefoon gaf. 

De krant citeert een digitale forensische analyse zonder te onthullen wie deze heeft uitgevoerd. 

Critici waren snel om het koninkrijk te berispen na de bekendmaking op dinsdag.

“Als de Saoedische kroonprins brutaal genoeg is om dit bij de rijkste man ter wereld te doen, is er alle reden om aan te nemen dat dit geen op zichzelf staand incident is,” schreef Ned Price, een docent aan de School of Foreign Service van Georgetown University, op Twitter. 

“Heeft hij hetzelfde gedaan met Jared Kushner, een WhatsApp-contactpersoon van de Saoedische aanspreekpersoon van hem en de Amerikaanse overheid?”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse functionaris zegt dat Washington “de sancties tegen Iran zal voortzetten” na de moord op Mahsa Amini

Functionaris van het State Department zegt dat de VS “alle passende instrumenten zullen overwegen” om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: