Tientallen Iraakse demonstranten gewond nadat anti-regeringsprotesten worden hervat

Demonstranten raakten gewond in Bagdad en andere steden na botsingen met veiligheidstroepen die probeerden geblokkeerde wegen vrij te maken.
Demonstraties in Bagdad (shutterstock)

Op het Tayaran-plein in de hoofdstad gooiden demonstranten ’s nachts benzinebommen en stenen naar de politie die reageerde met traangas en verdovende granaten nadat de anti-regeringsprotesten na een paar weken weer oplaaiden.

Elders in Zuid-Irak hebben honderden demonstranten banden verbrand en de hoofdwegen geblokkeerd in verschillende steden, waaronder Nasiriyah, Karbala en Amara.

De demonstranten zeggen dat de Iraakse premier Adel Abdul Mahdi de beloften niet is nagekomen, waaronder het benoemen van een nieuwe regering die aanvaardbaar is voor Irakezen.

“Zij (de veiligheidstroepen) zouden moeten stoppen met schieten op ons, wie zijn zij en wie wij zijn? Wij zijn allen Irakezen. Dus waarom vermoord je je broers?” zei een vrouwelijke protesteerder in Bagdad, die weigerde haar naam aan Reuters te geven.

De politie van Bagdad zei dat haar troepen met succes alle wegen hadden heropend die waren afgesloten door “gewelddadige bijeenkomsten”.

Massale protesten hebben Irak sinds 1 oktober in de greep, waarbij vooral jonge demonstranten een herziening van een politiek systeem eisen dat zij als zeer corrupt beschouwen en de meeste Irakezen in armoede houden. 

Meer dan 450 mensen zijn gedood.

De protesten werden vorige week hervat toen demonstranten het momentum wilden voortzetten nadat de aandacht was gericht op de dreiging van een VS-Iran conflict na de dood van de top-generaal van Teheran tijdens een luchtaanval in Irak.

Het doden op Qassem Soleimani, waarop Teheran reageerde met een ballistische raketaanval op twee Iraakse militaire bases met Amerikaanse troepen, heeft de invloed van enkele buitenlandse mogendheden in Irak, met name Iran en de Verenigde Staten, duidelijk gemaakt.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De VS waarschuwen dat er nog maar een paar weken resten om de ‘nucleaire deal’ met Iran overeind te houden

Staatssecretaris Anthony Blinken heeft gezegd dat wat hem betreft het voortzetten en naleven van de …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: