Turkse hackers richten zich op Griekse beurs en overheids-websites

Hackers rechtvaardigen acties door te zeggen: ‘Griekenland bedreigt Turkije in de Egeïsche Zee en in het oostelijke Middellandse Zeegebied. En nu bedreigt het ook de conferentie over Libië ‘
Griekse beurs (shutterstock)

Turkse hackers beweerden vrijdag meer dan 90 minuten de officiële websites van het Griekse parlement, de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economie, evenals de effectenbeurs van het land te hebben platgelegd.

Op hun Facebook-pagina rechtvaardigde de hackersgroep, Anka Neferler Tim, hun acties door te zeggen: “Griekenland bedreigt Turkije in de Egeïsche Zee en in de oostelijke Middellandse Zee. En nu bedreigt het de conferentie over Libië”, meldde AFP.

Het hacken kwam toen de militaire leider van Oost-Libië, Khalifa Haftar, gesprekken hield in Athene, twee dagen voorafgaand aan een vredesconferentie in Berlijn, waarvan hij en het hoofd van Tripoli’s door de VN erkende regering, Fayez al-Sarraj, worden verwacht.

Ankara biedt militaire ondersteuning aan de regering van Sarraj en heeft aangekondigd dat het troepen naar Libië stuurt om aanvallen van de strijdkrachten van Haftar terug te dringen.

Turkse functionarissen hebben MEE verteld dat Ankara vastbesloten is zijn maritieme en veiligheidshandelingen met Libië te behouden, die essentieel zijn om de Turkse belangen in het oostelijke Middellandse Zeegebied te verdedigen tegen  exclusieve economische zone claims van Griekenland.

Turkije en Libië hebben in november twee overeenkomsten gesloten, een over militaire samenwerking en een over maritieme grenzen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. 

Erdogan zei dat Turkije snel vergunningen zal gaan verlenen voor exploratie en boren in de regio. “In de gebieden die overblijven tussen Turkije en Libië, is het nu juridisch onmogelijk voor exploratie- en booractiviteiten of een pijpleiding zonder de goedkeuring van beide partijen,” zei hij.

Griekenland is woedend over het pact tussen Turkije en de regering van Sarraj, aangezien de twee partijen een maritieme grens proberen uit te stippelen die het Griekse eiland Kreta zou afschuimen, waarvan Griekenland en bondgenoten zeggen dat dit in strijd is met het internationale recht. 

Maritieme grenzen kunnen landen het recht geven om te zoeken naar koolwaterstof-energiebronnen in een nog  niet aangeboord deel van de Middellandse Zee.

Griekenland zegt dat het een veto van de Europese Unie zal uitspreken over elk vredesverdrag in Libië dat de Turks-Libische maritieme deal niet ongeldig maakt. 

Toch, twee dagen voor de conferentie, ontmoette de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis Haftar en drong er bij hem op aan “de constructieve houding in Berlijn te handhaven”.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Turkije word opgeroepen om moordzaak Khashoggi niet over te dragen aan Saoedi-Arabië

Het overdragen van het proces zou de overtuiging versterken dat Saoedische authoriteiten ‘weg kunnen komen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: