Pentagon-chef zegt dat er geen specifiek bewijs is dat Iran van plan was om vier Amerikaanse ambassades aan te vallen

Minister van Defensie Esper kan de bewering van president Donald Trump niet bevestigen waarmee de aanslag op Soleimani werd gerechtvaardigd.
Staatssecretaris van defensie van de VS Mark Esper (shutterstock)

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper zei zondag dat hij geen specifiek bewijs heeft gezien van inlichtingenfunctionarissen dat Iran van plan was vier Amerikaanse ambassades aan te vallen.Dit was een bewering van president Donald Trump om de moord op de top-generaal van Iran te rechtvaardigen.

Hoewel Esper zei dat hij het met Trump eens was dat extra aanvallen op Amerikaanse ambassades waarschijnlijk waren, zei hij op CBS’s “Face the Nation” dat de opmerkingen van Trump tegen Fox News niet gebaseerd waren op specifiek bewijs voor een aanval op vier ambassades.

“Wat de president zei was dat er waarschijnlijk extra aanvallen op ambassades zouden kunnen zijn. Ik deelde die mening,” zei Esper. “De president citeerde geen specifiek bewijs,” citeerde Reuters Esper.

De verwarde boodschap van Esper en andere overheidsfunctionarissen droeg alleen maar bij aan het publieke debat over de moord op Qassem Soleimani en of er een passende rechtvaardiging was voor de moord, aldus de New York Times . De regering heeft verschillende redenen voor de aanslag gepresenteerd, eerst gaven ze aan  dat het een reactie was op een directe “dreiging”  en vervolgens dat standpunt weer intrekken en het vervolgens weer als reden aandragen.

Toen hij werd gevraagd of inlichtingenofficieren op dat punt concreet bewijs boden, zei Esper: “Ik heb er geen gezien met betrekking tot vier ambassades.”

Sinds de bevestiging dat de Iraanse militaire leider was gedood door een Amerikaanse luchtaanval in Bagdad, hebben overheidsfunctionarissen beweerd dat ze handelden vanwege een dreigend risico op aanvallen op Amerikaanse diplomaten en dienstleden in Irak en in de hele regio eromheen.\

Democraten en enkele republikeinen in het Congres hebben de rechtvaardiging van de aanslagen in twijfel getrokken en gezegd dat ze geen adequate, gedetailleerde briefings hebben gekregen.

Trump zei vrijdag dat Iran zich waarschijnlijk op de Amerikaanse ambassade in Bagdad zou richten en vervolgens vier Amerikaanse ambassades wilde aanvallen voordat Soleimani werd gedood door de drone-aanval op 3 januari.

“We zullen je waarschijnlijk vertellen dat het de ambassade in Bagdad zou worden,” zei Trump in een clip van een interview op Fox News. “Ik kan onthullen dat ik geloof dat het vier ambassades zouden zijn geweest.”

Esper zei in een afzonderlijk interview over CNN’s ‘State of the Union’ dat de overheid ‘betrouwbare bronnen’ had dat een bredere aanval op meerdere ambassades waarschijnlijk was, maar dat dat alleen kon worden gedeeld met de ‘Gang of Eight’, een groep van topcongressen leiders die op de hoogte worden gebracht van gevoelige informatie waartoe de rest van het Congres geen toegang heeft.

“Er was geen discussie in de Gang of Eight briefings dat dit de vier ambassades zijn die doelwit waren en we hebben betrouwbare informatie waaruit blijkt dat dit de specifieke doelen waren,” zei hij.

Spreker van het huis Nancy Pelosi (shutterstock)

De republikeinse senator Mike Lee zei zondag dat hij zich zorgen maakte over de integriteit van de informatie die de president en veiligheidsleden het congres over Iran hebben verstrekt.

Huisspreker Nancy Pelosi sloeg op een vergelijkbare toon aan en vertelde ABC’s “This Week”, : “ik denk niet dat de regering geheel open is geweest tegenover  het Congres van de Verenigde Staten heeft ” over de redenen om Soleimani te vermoorden, volgens de NYT .

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: