Algerijnse president verklaart Tripoli in Lybië een ‘rode lijn’

Abdelmajid Tebboune roept buitenlandse partijen op te stoppen met het aanbieden van ondersteuning aan de vechtende partijen na het bericht van de  GNA die meldde dat de VAE een dodelijke aanval op een militaire academie heeft uitgevoerd.
Lybische Strijders (shutterstock)

De president van Algerije heeft de hoofdstad van Libië tot een ‘rode lijn’ verklaard en gewaarschuwd dat  ‘niemand die lijn moet passeren’, nadat troepen loyaal aan militaire commandant Khalifa Haftar naar verluidt in het weekend een militaire academie hebben aangevallen en 30 mensen hebben gedood.

Tijdens een vergadering op maandag met het hoofd van de in Tripoli gevestigde regering van National Accord (GNA) zei president Abdelmajid Tebboune: “Algerije beschouwt Tripoli als een rode streep en verwacht dat niemand deze overschrijdt.”

Tebboune veroordeelde ook de luchtaanval op een militaire school in Tripoli, waarvan de GNA zei dat deze werd uitgevoerd door een in China gemaakte Wing Loong II-drone van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

“De aanval op de militaire school in Tripoli, die de dood van 30 studenten als gevolg had , wordt beschouwd als een oorlogsmisdaad,” zei Tebboune.

Minstens 30 mensen werden gedood en 33 raakte gewond door de luchtaanval op zaterdag, die vooral op studenten gericht was.

De Algerijnse president drong er ook bij de internationale gemeenschap, met name de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, op aan hun verantwoordelijkheid te nemen voor het bereiken van vrede en stabiliteit in het door oorlog geteisterde land.

De GNA heeft een maandenlang offensief afgeslagen van de troepen van Haftar, die worden ondersteund door de VAE en Egypte, en waarin veel strijders en huurlingen uit Soedan en Rusland aanwezig zijn.

De GNA vroeg onlangs militaire hulp aan de Turkse regering, waarbij Ankara militaire adviseurs en experts naar Libië stuurde om de belegerde regering te ondersteunen.

Vorige maand waarschuwde de GNA de buren van Libië voor ernstige repercussies als Haftar Tripoli zou innemen.

“Als Tripoli valt, vallen Tunis en Algiers op hun beurt. Dit is een poging om chaos in de regio te zaaien en controle uit te oefenen over Noord-Afrika,” zei Fathi Bashagha, de minister van Binnenlandse Zaken van de GNA.

GNA verliest Sirte

Als reactie op de stap van Turkije bekritiseerde de topbeleidsleider van de Europese Unie dinsdag bij naam Ankara en vertelde verslaggevers: “We vroegen om een ​​staakt-het-vuren en vroegen ook om escalatie en externe inmenging, die de afgelopen dagen is toegenomen, te stoppen.

“Het is duidelijk dat dit verwijst naar het Turkse besluit om in te grijpen met hun troepen in Libië, iets dat we afwijzen en dat onze zorgen over de situatie in Libië vergroot.”

Haftar, een voormalig CIA-activum, startte begin april een militaire operatie op Tripoli na een groot deel van het zuiden van Libië te hebben doorzocht en de meeste olie-installaties van het land te veroveren.

De afgelopen weken is er een escalatie opgetreden in gevechten, beschietingen en luchtaanvallen in en rond Tripoli en de strategische kuststad Sirte. 

Kaart van Libië (shutterstock)

Op dinsdag gaf een militie verbonden aan de GNA toe dat het zich terugtrok uit Sirte om bloedvergieten te voorkomen, nadat hun oostelijke rivalen binnenvielen en de controle overnamen.

Een woordvoerder van de Sirte Protection Force beschuldigde ook de troepen van Haftar van het verbranden van huizen en plunderingen na het betreden van de stad op maandag. Haftars strijdkrachten ontkenden schendingen.

Libië, een grote olieproducent, wordt geplaagd door een crisis sinds een door de NAVO gesteunde opstand de oude leider Muammar Gaddafi in 2011 ten val bracht.

Het land is momenteel verdeeld over twee rivaliserende administraties: de GNA, onder leiding van premier Fayez al-Sarraj, en het Huis van Afgevaardigden in de oostelijke stad Tobruk, die gelieerd is aan Haftar.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Libische families eisen tientallen miljoenen dollars schadevergoeding van Khalifa Haftar

Een Amerikaanse rechtbank oordeelde in juli dat Haftar aansprakelijk was voor oorlogsmisdaden, terwijl een Amerikaanse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: