Regering Trump wordt gevraagd om bescherming van vluchtelingen uit Jemen uit te breiden

Het DHS heeft tot 3 januari om te bepalen of het verlenging zal verlenen aan Jemenitische vluchtelingen die in de VS wonen.
Demonstratie in de VS voor Jemenitische vluchtelingen (shutterstock)

Minder dan 48 uur voordat een Amerikaanse deadline om de tijdelijke beschermde status (TPS) uit te breiden voor Jemenitische vluchtelingen verstrijkt, drong een mensenrechtengroep er bij de Trump-regering op aan “het juiste te doen” en een verlenging af te geven.

“Het is absoluut noodzakelijk dat het Department of Homeland Security de TPS-status voor Jemen verlengt”, vertelde Abed Ayoub, nationaal juridisch en beleidsdirecteur voor het Amerikaans-Arabische Anti-Discriminatiecomité (ADC), woensdag aan Middle East Eye.

“TPS beschermt duizenden Jemenitische onderdanen in de VS en biedt hen een veilige thuishaven zodat ze niet gedwongen worden om terug te keren naar Jemen.”

Ayoub diende in november een verzoek in bij het DHS met het verzoek de bescherming van Jemenitische vluchtelingen uit te verlengen.

Door de aanduiding van de tijdelijke beschermde status kunnen personen die op de vlucht zijn voor conflicten, waaronder oorlog en natuurrampen, een tijdje in de VS wonen en werken.

Ongeveer 1.250 Jemenieten mogen in de VS wonen onder TPS sinds Washington Jemen de aangewezen status in 2015 gaf, volgens het State Department.

‘De humanitaire situatie in Jemen is verschrikkelijk en het wegnemen van deze bescherming is onmenselijk’

– Abed Ayoub, American-Arab Anti-Discrimination Committee

Een uitbreiding zou niet alleen de beschermde status van die personen uitbreiden, maar zou ook Jemenieten die na 4 januari 2017 in de VS zijn aangekomen in staat stellen een beschermde status aan te vragen. Zoals het er nu uitziet, komen Jemenieten die na die datum zijn aangekomen niet in aanmerking.

Twee weken geleden stuurde een groep leden van het Democratisch Huis onder leiding van congreslid Debbie Dingell een brief naar staatssecretaris Mike Pompeo en waarnemend DHS-chef Tsjaad Wolf waarin de regering werd opgeroepen de verlenging toe te kennen.

“Als TPS niet wordt verlengd voor Jemenieten die het hebben en het opnieuw aanwijzen voor nieuwe personen, zullen veel mannen, vrouwen, kinderen en gezinnen in gevaar komen en de veiligheid van het Amerikaanse vaderland ondermijnen,” luidde de brief.

‘Wreed om niet te verlengen’

Philippe Nassif, Amnesty International’s advocacy-directeur voor de MENA-regio, vertelde MEE woensdag in een verklaring: “Terwijl conflicten Jemen blijven verwoesten, leiden 11 miljoen mensen aan hongersnood en oorlogsmisdaden gepleegd door de Saoedi-VAE alliantie met hulp van door de VS gemaakte wapens , Jemenieten die momenteel onder TPS leven, lopen extreem gevaar als ze niet in de VS kunnen blijven. Het minste wat de VS kunnen doen, is doorgaan Jemenieten te beschermen en TPS te behouden voor diegenen die hun toevlucht zoeken tegen de gruwelen van oorlog. “

In 2018 heeft het Department of Homeland Security (DHS) de beschermde status van Jemenieten in de VS uitgebreid tot 3 maart 2020. Nu heeft het agentschap tot 3 januari om te bepalen of het een andere verlenging zal verlenen aan Jemenitische onderdanen.

In december trad Human Rights Watch toe  tot de groep die de VS aanspoorden om de aanwijzing voor TPS uit te breiden.

“Gezien de rol van de VS in het conflict in Jemen, zou het bijzonder wreed zijn om TPS voor Jemenieten in de VS niet te verlengen,” zei Andrea Prasow, waarnemend directeur van Washington bij Human Rights Watch, in een verklaring.

“Washington moet duidelijk maken dat het geen mensen terug zal sturen naar een land dat door oorlog en hongersnood is getroffen.”

In 2015 lanceerde Saoedi-Arabië samen met de Verenigde Arabische Emiraten een lucht- en grondcampagne in Jemen tegen de rebellen van het land, die de hoofdstad Sanaa hadden overmeesterd en president Abd-Rabbu Mansour Hadi hadden verdreven.

Het conflict heeft tienduizenden mensen gedood, het land op de rand van hongersnood gebracht en uitbraken van te voorkomen ziekten veroorzaakt.

Kaart van Jemen (shutterstock)

Een groep Jemen-experts zei vorig jaar in een rapport aan de VN-Veiligheidsraad dat “er geen veilige plekken zijn  is om je te verbergen voor de gevechten”, en dat sommige partijen schendingen hebben begaan die “waarschijnlijk neerkomen op oorlogsmisdaden”.

Om deze redenen zei Ayoub dat het van het grootste belang is voor de VS om de beschermde status te blijven verlenen aan Jemenitische opvang in de VS.

“De humanitaire situatie in Jemen is verschrikkelijk en het wegnemen van deze bescherming is onmenselijk. ADC roept DHS op om het juiste te doen en de status te verlengen,” zei Ayoub.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: