VS stopt met het sturen van speurhonden naar Egypte, Jordanië nadat zeven stierven wegens ‘nalatigheid’

Verschillende dieren stierven in Egypte en Jordanië door gebrek aan zorg, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Mechelse herder in de woestijn (shutterstock)

De Verenigde Staten hebben maandag aangekondigd dat het is gestopt met het sturen van terrorisme bestrijdings-honden naar Egypte en Jordanië nadat verschillende dieren stierven door gebrek aan zorg.

“Elke dood van een hond in het veld is een uiterst trieste gebeurtenis en we zullen alle mogelijke maatregelen nemen om dit in de toekomst te voorkomen,” vertelde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag aan verslaggevers.

De honden “spelen een cruciale rol in onze CT-inspanningen (terrorismebestrijding) in het buitenland en bij het redden van Amerikaanse levens,” voegde de woordvoerder toe.

Meldingen van hondenmishandeling in 2017 hebben het Office of Inspector General (OIG) van het ministerie van Buitenlandse Zaken ertoe aangezet om het welzijn van de dieren te onderzoeken, wat heeft geleid tot bevindingen dat ongeveer 135 honden aan nalatigheid hebben geleden. 

De honden waren  Mechelaar helders, Duitse herders, Labradors en andere speurhonden die naar bijna een dozijn landen werden gestuurd als onderdeel van de samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding. 

Het eerste rapport van de OIC , uitgegeven in september, beval aan dat de VS moest stoppen met het sturen van honden naar Jordanië, de grootste ontvanger van de Amerikaanse dieren, nadat een hond stierf aan een hitteberoerte tijdens het werken aan de Syrische grens, en een andere moest worden geëuthanaseerd in de VS nadat hij was teruggekeerd uit Jordanië voor de behandeling van een door teken overgedragen ziekte.

Volgens het rapport in september vertelde een dierenarts het kantoor van de inspecteur-generaal dat “verwondingen door hitte , gevallen zijn van nalatigheid en onjuiste zorg en niet toevallig zijn” en dat honden die sterven aan een hitteberoerte “een vreselijke dood sterven met veel lijden.”

Het Bureau voor diplomatieke veiligheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, belast met het programma, weigerde destijds echter te voldoen.

In een nieuw rapport dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd, bleek dat in juni en september nog twee honden stierven door “onnatuurlijke oorzaken”, één als gevolg van een hitteberoerte en de andere werd vergiftigd door pesticiden die door de Jordaanse politie in of bij de kennel van de hond waren gespoten.

De doden waren vermijdbaar, aldus het rapport.

In Egypte stierven drie van de tien Amerikaanse honden voortijdig, een aan longkanker, de tweede aan galblaasaandoeningen en de derde aan een zonnesteek.

Het nieuwe rapport herhaalde zijn aanbeveling aan de Amerikaanse regering om geen honden naar Jordanië te sturen en voegde Egypte toe aan de zwarte lijst. 

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanbevelingen in het nieuwe rapport opgevolgd. 

“We zijn het eens met de OIG-aanbevelingen om te stoppen met het tijdelijk verstrekken van extra honden aan Jordanië en Egypte totdat die landen onze vereisten implementeren om de gezondheid en het welzijn van de honden te waarborgen,” zei de ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: