Amerikaanse senatoren dringen er bij Trump op aan om Stephen Miller te ontslaan

Miller veranderde ‘witte nationalistische ideologie’ in officieel Amerikaans immigratiebeleid, zeggen hogere Democraten in een brief aan de president.
Democratische senatoren roepen de Amerikaanse president Donald Trump op om de adviseur van het Witte Huis en initiatiefnemer achter het  ” moslimverbod “, Stephen Miller, te ontslaan , die volgens hen zijn positie binnen de regering Trump heeft gebruikt “om witte supremacistische, anti-immigrantenideologieën te bevorderen”.
Vorige maand bracht het Southern Poverty Law Center (SPLC), dat haatgroepen in de gaten houdt, een reeks e-mails uit die aantoonden hoe Miller anti-moslim sentiment en samenzweringstheorieën promootte om aan te dringen op een strenger Amerikaans immigratiebeleid.

De e-mails zijn in 2015 en 2016 verzonden naar de extreemrechtse website Breitbart News.

Op maandag stuurden 26 Amerikaanse senatoren een brief aan de president waarin hij vroeg om Millers ‘onmiddellijke ontslag’ uit zijn functie in het Witte Huis.

“De aantoonbare blanke nationalistische ideologie van de heer Miller heeft zich direct vertaald in het beleid van uw regering, dat alom bekritiseerd is voor het zich systematisch richten op gemeenschappen van kleur”, schreven de senatoren.

“Het moslimverbod was gericht op gekleurde individuen en veroorzaakte chaos op Amerikaanse luchthavens in het hele land, waardoor het leven van talloze individuen en gezinnen werd verwoest.”

Kort na zijn inhuldiging in 2017 legde Trump  een reisverbod op aan moslims uit verschillende landen. 

Het executieve bevel, dat bekend werd als het “moslimverbod”, onderging verschillende iteraties en gerechtelijke uitdagingen voordat het werd bevestigd door het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni 2018. 

protesten tegen de inreisverbod van moslims (shutterstock)

Als kandidaat had Trump gezworen een “totale en volledige stop van moslims die de Verenigde Staten binnenkomen” in te voeren.

Anti-moslim opvattingen

Eerder dit jaar meldde de New York Times dat Miller de laatste versie van het uitvoeringsbesluit van het “moslimverbod” hielp maken.

Miller was naar voren gekomen als een uitgesproken verdediger van de meest controversiële immigratieregelingen van de administratie, inclusief een beleid om kinderen en ouders die asiel zoeken aan de zuidelijke grens van de VS te scheiden. 

Uit de gelekte e-mails bleek dat Miller in contact was met de anti-moslimactivist Pamela Geller . 

In een e-mail aan de redactie van Breitbart in 2015 stuurde Miller een link naar een verhaal over een extreem-rechtse Zweedse partij die een gay pride-parade plande in een buurt waar moslims wonen.

“Ik stelde aan Pamela Gellar voor om  dit te doen om de absurditeit van de theorie van links te illustreren dat je niets kunt doen dat de principes van de fundamentalistische islam schendt”, luidt de e-mail .

“Wat is belangrijker voor links: hun agenda voor ‘homorechten’ of het sussen van islamitische immigranten?”

Belangrijke senatoren, waaronder presidentskandidaten Bernie Sanders en Elizabeth Warren, tekenden  de brief van maandag, die werd geïnitieerd  door de Californische democraat Kamala Harris.

Brede oproepen om af te treden

Kort nadat de e-mails vorige maand werden vrijgegeven, vroegen Democraten – inclusief leden van de Congressional Progressive Caucus, Black Caucus, Hispanic Caucus en Asian Pacific American Caucus – om Miller te ontslaan.

“Als hoofdarchitect van het moslimverbod en het beleid voor wrede familiescheiding heeft Stephen Miller de afgelopen drie jaar besteed aan het veranderen van zijn onverdraagzaamheid in overheidsbeleid – met de zegen van president Trump,” zeiden de groepen in een gezamenlijke verklaring op 14 november.

‘Zoals ik eerder dit jaar al zei: Stephen Miller is een blanke nationalist. En nu hebben we de e-mails om het te bewijzen ‘

– Congreslid Ilhan Omar

Meer dan 100 leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ondertekenden ook een brief waarin Miller werd opgeroepen af ​​te treden, verwijzend naar zijn “gedocumenteerde haat tegen islamitische immigranten”.

De Amerikaanse congresvrouw Ilhan Omar, die werd beschuldigd van antisemitisme omdat zij Miller, die joods is, in april een ‘blanke nationalist’ noemde, zei ook dat de assistent van het Witte Huis onmiddellijk moet aftreden.

“Zoals ik eerder dit jaar al zei: Stephen Miller is een blanke nationalist. En nu hebben we de e-mails om het te bewijzen,” tweette Omar  op 12 november. 

“Dit soort racisme en haat hoort niet thuis in onze regering. Miller moet aftreden. Nu.”

Ondanks de terugslag, heeft het Witte Huis Miller bijgestaan, suggererend dat inspanningen om hem verantwoordelijk te houden voor zijn blanke supremacistische opvattingen antisemitisch zijn.

“Ik werk met Stephen. Ik ken Stephen. Hij houdt van dit land en heeft een hekel aan onverdraagzaamheid in alle vormen – en het baart me grote zorgen waarom zoveel mensen van links consequent Joodse leden van deze regering aanvallen,” meldde Hogan Gidley, een woordvoerder van het Witte Huis , vorige maand in een verklaring.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: