Netanyahu niet verplicht op te stappen na aanklacht, zegt procureur-generaal

Beschuldigingen van omkoping, fraude en schending van vertrouwen tegen de Israëlische premier hebben geleid tot een roep om zijn vertrek.
Leider van de Blue and White Partij Bennie Gantz (shutterstock)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu hoeft niet op te stappen nadat hij is aangeklaagd wegens vermeende corruptie, oordeelde de procureur-generaal van het land maandag, een voorlopig uitstel voor de Likud-leider terwijl hij vecht voor zijn politieke overleving.

De omkoping, fraude en beschadigen van vertrouwen’s zaken  die donderdag tegen Netanyahu zijn aangespannen, de eerste aanklacht ooit tegen een zittende Israëlische premier, hebben ertoe geleid dat hij zijn vertrek uit de centrumlinkse oppositie wordt geeist, en staat ook zijn leiderschap binnen de partij ter discussie.

Volgens de Israëlische wet, kunnen ministers hun post niet behouden na een aanklacht, maar  een premier is wettelijk niet verplicht af te treden tenzij hij veroordeeld is en alle beroepsprocedures uitgeput zijn.

Netanyahu ontkent wangedrag en heeft gezworen aan de macht te blijven, hoewel zijn positie al twijfelachtig is nadat hij en rivaal Benny Gantz dit jaar geen meerderheid in twee afzonderlijke verkiezingen hebben behaald.

Procureur-generaal Avichai Mandelblit belegde maandag een overleg met zijn hogere staf om te bespreken of Netanyahu tijdelijk ongeschikt voor ambt moet worden verklaard, een status die vereist dat hij ontslag neemt of verlof opneemt, zei het ministerie van Justitie.

Mandelblit citeerde onder andere het feit dat de Netanyahu aan het hoofd staat van een waarnemende regering en concludeerde dat “de kwestie van tijdelijke ongeschiktheid voor het ambt in het publieke-politieke domein moet worden beslecht [omdat] er op dit moment geen plaats is voor de beslissing van een procureur-generaal. , “zei het ministerie in een verklaring.

Israëlische commentatoren interpreteerden ‘publiek-politiek rijk’ als een verwijzing naar partij- of nationale verkiezingen, evenals mogelijke verzoekschriften aan het Hooggerechtshof om Netanyahu te bevelen afstand te doen.

Een dergelijk verzoek van de Movement for Quality Government in Israel is bij de rechtbank ingediend en zondag afgewezen.

Leiderschapsstrijd

Nadat zowel Netanyahu als Gantz geen coalitieregering hebben gevormd, bevindt Israël zich nu al 2 weken in een situatie van waarin wetgevers een nieuwe kandidaat uit hun gelederen kunnen voordragen om een ​​regering te vormen.

Of Netanyahu in aanmerking komt, hangt af van het leiderschap van Likud.

Netanyahu, die voorzitter is van de Likud-partij, en Likud Centrale Comité-voorzitter Haim Katz kwamen zondag overeen om binnen zes weken een partijleiderschap verkiezing te houden.

De beslissing ging niet in op de vraag of de primaire verkiezingen zullen worden gehouden vóór de ontbinding van de Knesset op 11 december, wanneer het mandaat van de Knesset om een ​​regering te vormen eindigt, of daarna.

De aankondiging volgt op oproepen van Likud’s Gideon Saar, die heeft gezegd dat hij Netanyahu zal uitdagen, om een ​​primary te houden voordat het Knesset afloopt, en als hij wint, om onmiddellijk een regering met Gantz’s Blue and White-partij op te richten zonder een derde algemene verkiezing te houden. 

Een peiling van Likud-aanhangers uitgezonden op de Channel 13 TV van Israël bleek dat 53 procent Netanyahu zou herkiezen als partijhoofd tegen 40 procent voor Saar.

Senior Likud-leden die als kabinetsministers fungeren, hebben zich grotendeels achter Netanyahu opgesteld.

“Likud-leiders:  zijn we gekozen om te zorgen voor veiligheid, onderwijs en gezondheid, of de juridische situatie van Netanyahu?” Gantz tweette, in een schijnbaar poging om de interne partijuitdaging aan de premier te versterken.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische rechtbank verbood joods gebed op al-Aqsa gebied

De beslissing vernietigd de uitspraak van de magistrates rechtbank die een straatverbod tegen drie Israëlische …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: