Egypte richt zich op families van verbannen dissidenten, meld HRW

Minstens 28 verbannen dissidenten hebben represailles ondergaan vanwege hun kritiek op Sisi, zo meld een nieuw rapport.
President Abdel Fattah el-Sisi, shutterstock
De Egyptische regering heeft families van verbannen dissidenten als slachtoffer genomen vanwege kritiek op de president van het land, Abdel Fattah el-Sisi, dit meld een internationale mensenrechtenorganisatie dinsdag.

Volgens Human Rights Watch (HRW) hebben minstens 28 Egyptische regeringscritici die in het buitenland wonen, geklaagd dat hun familieleden in Egypte zijn lastiggevallen door veiligheidsdiensten, blijkbaar om zo hun familieleden het zwijgen op te leggen. 

“Egyptische autoriteiten, vastbesloten om afwijkende meningen te onderdrukken, hebben families van tegenstanders in het buitenland gestraft,” zei Joe Stork, adjunct-directeur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Human Rights Watch. “De regering moet deze wraakzuchtige aanvallen, die neerkomen op collectieve straf, onmiddellijk staken.” 

De represailles zijn volgens een rapport van HRW ‘wijdverbreid, georganiseerd en groeiend’.

De rechtengroep zei dat het 28 gevallen van represailles heeft gedocumenteerd, waarbij veiligheidstroepen de huizen van 14 dissidenten invielen, zonder aanhoudingsbevelen, en in vijf gevallen werden er spullen in beslag genomen of persoonlijke bezittingen beschadigd.

Bovendien heeft de Egyptische regering de familieleden van acht dissidenten verboden om te reizen door hun paspoorten in beslag te nemen, 20 familieleden van 11 dissidenten zijn vastgehouden of vervolgd, en vele familieleden zijn vervolgd op beschuldigingen van deelname aan een terroristische groepering of het publiceren van vals nieuws.

De maatregelen hebben ertoe geleid dat andere activisten en journalisten die in het buitenland wonen, afzien van openlijke kritiek op de overheid om hun families te beschermen.  

Onder degenen wiens familie doelwit is geweest, is de familie Mohamed Ali, de  zelf-verbannen aannemer en klokkenluider wiens video’s  vermeende corruptie in het Egyptische leger blootlegden,en in september zeldzame protesten veroorzaakten. Ali is sindsdien de meest vocale criticus van Si geworden.

Als reactie op zijn video’s arresteerden de autoriteiten zeven medewerkers van zijn bedrijf in Caïro en twee van zijn neven, die vermist blijven. 

Een andere criticus van de overheid, tv-presentator Haytham Abu Khalil, vertelde HRW dat veiligheidstroepen de huizen van zijn moeder en zus in Alexandrië hebben overvallen na een aflevering van zijn tv-programma waarin hij foto’s liet zien van leden van de familie van Sisi. 

Abu Khalil zei dat veiligheidstroepen “de telefoons, de tablet-apparaten, paspoorten en al het geld dat ze vonden, hebben meegenomen.” Ze ondervroegen ook zijn zuster over zijn activisme, voegde hij eraan toe.

De tv-presentator, nu gevestigd in Turkije, voegde eraan toe dat zijn broer Amr is gearresteerd en nu wordt vastgehouden in de beruchte  maximale veiligheidsgevangenis van Caïro genaamd Tora, ook bekend als Scorpion Prison. Zijn broer lijdt aan diabetes en hypertensie en het gezin heeft hem geen medicijnen of voedsel mogen sturen, zei hij.

Andere bekende activisten wier families het doelwit waren, omvatten activist Wael Ghonim, tv-presentatoren Moataz Matar, Hisham Abdullah en Hamza Zawba, en YouTuber Abdullah al-Sharif.

Sharif zei vorige maand in de media dat gewapende mannen het huis van zijn ouders in Alexandrië binnenvielen en zijn vader en andere familieleden dwongen om videoclips op te nemen waarin zij zijn anti-regeringsvideo’s veroordeelde.

Sharif had video’s geplaatst met gelekte beelden van luxe woningen die naar verluidt gebouwd zijn voor Sisi en zijn familie, dit zijn onthullingen die Mohamed Ali voor het eerst in zijn video-getuigenissen in september onthulde.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse functionaris zegt dat Washington “de sancties tegen Iran zal voortzetten” na de moord op Mahsa Amini

Functionaris van het State Department zegt dat de VS “alle passende instrumenten zullen overwegen” om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: