Door de CIA gesteunde troepen voerden executies uit in Afghanistan

Tientallen getuigen uit heel Afghanistan zeggen dat door de CIA opgeleide eenheden personen hebben ontvoerd en gezondheidswerkers hebben aangevallen.
Afghaanse soldaten in training (shutterstock)

Volgens Human Rights Watch (HRW) hebben Afghaanse troepen gesteund door de US Central Intelligence Agency (CIA) tal van executies uitgevoerd, personen ontvoerd en gezondheidszorgfaciliteiten aangevallen.

In een rapport dat donderdag werd gepubliceerd, zei de NGO dat ze 14 incidenten tussen eind 2017 en medio 2019 had geïdentificeerd, waarvan sommige  als oorlogsmisdaden konden worden aangemerkt, en riep ze de Amerikaanse en Afghaanse regeringen op om onderzoek te doen.

De vermeende misbruiken vonden plaats terwijl vertegenwoordigers van de VS en de Taliban bezig waren met onderhandelingen die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Die gesprekken kwamen in september officieel tot een eind.

Eerder dit jaar meldde Middle East Eye dat Mohammed bin Zayed, de kroonprins van Abu Dhabi, had aangeboden om Taliban-leiders te vermoorden tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo.

Pompeo zou verbluft hebben gekeken terwijl hij niets zei.

De bevindingen van HRW suggereren dat een dergelijk programma mogelijk al is gestart, zonder hulp van de Emirati’s.

Na interviews met 39 mensen in negen provincies en in samenwerking met Afghaanse mensenrechtenorganisaties die ook de incidenten hebben onderzocht, beschuldigde HRW de CIA ervan verantwoordelijk te zijn voor misbruik tijdens contra-opstandsoperaties die parallel lopen met Amerikaanse militaire operaties in Afghanistan.

Bij een incident in de provincie Wardak in juli vielen Afghaanse troepen een medische kliniek aan, beschuldigden het personeel van het behandelen van Taliban-strijders en vermoordden vier van de personeelsleden, meldde de organisatie.

In de provincie Paktia een maand later wordt gemeld dat een paramilitaire eenheid acht mannen heeft gedood die hun families bezochten voor de Eid-vakantie en ook nog drie anderen uit hetzelfde dorp.

Getuigen zeiden dat niemand weerstand bood voordat ze werden neergeschoten. De aanvallers doodden een 60-jarige stamoudste door hem in de ogen te schieten en zijn neef, een student van in de twintig, door hem in zijn mond te schieten.

Afgelopen oktober in de provincie Nangarhar vielen Afghaanse troepen een huis binnen en schoten vijf leden van één gezin dood, waaronder een oudere vrouw en een kind, zei HRW.

CIA stelde Afghaanse troepen in staat wreedheden te begaan

Ouderen uit de Afghaanse gemeenschap, gezondheidswerkers en anderen beschrijven plegen dagelijks strafbare feiten  – met verwoestende gevolgen.

In een gesprek met HRW noemde een diplomaat die bekend was met stakingsoperaties hen “doodseskaders”.

HRW zei dat de verantwoordelijke troepen zijn aangeworven, getraind en uitgerust door de CIA en dat het agentschap toezicht houdt op hun activiteiten. Amerikaanse speciale strijdkrachten opereren soms naast hen tijdens hun missies, meldde ze.

“Door de operaties tegen de Taliban op te voeren, heeft de CIA  Afghaanse troepen in staat gesteld wreedheden te plegen, waaronder buitengerechtelijke executies en verdwijningen,” zei Patricia Gossman, associate Asia director bij HRW en auteur van het rapport. 

“In geval na geval hebben deze troepen eenvoudig mensen in hechtenis neergeschoten en hele gemeenschappen overgeleverd aan de terreur van  nachtelijke aanvallen en willekeurige luchtaanvallen.”

Kaart van Afghanistan (shutterstock)

Taliban-troepen zijn ook verantwoordelijk geweest voor oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen, waaronder willekeurige aanvallen waarbij burgers zijn gedood.

Er was geen onmiddellijke reactie van de Amerikaanse overheid op het HRW-rapport.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: