VAE’s geheime missie naar Iran

Tahnoun bin Zayed, nationale veiligheidsadviseur van de VAE en broer van de kroonprins, is in Teheran geweest om de Golfcrisis te beslechten.
Kaart van de VAE (shutterstock)

Tahnoun bin Zayed, de nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Arabische Emiraten en de jongere broer van de kroonprins, is de afgelopen 48 uur in Teheran geweest voor een geheime missie met als doel de Golfcrisis te beslechten, dit vertelde een hoge veiligheidsbron in de VAE aan het Middle East Eye.

De geheime missie van Tahnoun is een ontmoeting op het hoogste niveau tussen de twee partijen sinds de crisis uitbrak.

Het komt te midden van meerdere tekenen van de VAE die zijn eigen, zachtere lijn met Teheran volgt, nadat eerder dit jaar vier tankers waren aangevallen uit de Emirati-haven van Fujairah.

Hoewel het hoofd van de Amerikaanse marine-operaties, Michael Gilday, zei dat de Amerikaanse inlichtingendienst had geconcludeerd dat het revolutionaire bewakingskorps van Iran “direct verantwoordelijk” was voor de aanslagen, heeft de VAE zelf nooit de schuldige vinger naar Iran gericht.

In plaats daarvan stuurde het marineofficieren om hun tegenhangers in Iran te ontmoeten middels een aangekondigd bezoek. De missie van dit weekend is echter geheim gehouden.

Toen het VK, Duitsland en Frankrijk probeerden de Amerikaanse inspanningen om de militaire confrontatie in de Golf op te voeren tegen te gaan, prees de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE  Anwar Gargash hun diplomatieke inspanningen.

Gargash zei: “Bij elke beurt heeft de VAE conflicten met Iran vermeden. We zullen alle maatregelen blijven nemen om de spanningen te de-escaleren en het potentieel voor vijandelijkheden te verminderen. Waar nodig zijn we bereid om te handelen uit zelfverdediging, maar altijd proportioneel, oordeelkundig en terughoudend. We zoeken een pragmatisch, diplomatiek pad naar het verminderen van spanningen en het creëren van een opening voor zinvolle gesprekken. ”

De geheime missie komt te midden van een vlaag van backchannel-pogingen om gesprekken op gang te krijgen tussen Saoedi-Arabië en Iran. De Saoedi’s hebben de Iraakse premier Adel Abdul Mahdi opgeroepen berichten aan Teheran door te geven.

Zoals MEE op 1 oktober onthulde, bevestigde Abbas al-Hasnawi, een ambtenaar in het kantoor van de Iraakse premier, dat Abdul Mahdi bemiddelde tussen de leiders in Riyad en Teheran en de voorwaarden van beide partijen voor gesprekken met elkaar had gecommuniceerd.

Sindsdien is de Pakistaanse premier Imran Khan erbij betrokken geraakt en deze week pendelt hij tussen Teheran en Riyad.

Twee hoge Pakistaanse overheidsfunctionarissen bevestigden aan Reuters dat Khan naar Teheran zou gaan om de spanningen tussen de twee rivalen te neutraliseren, nadat de Amerikaanse president Donald Trump om zijn hulp had gevraagd.

Khan had verslaggevers vorige maand aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de VN verteld : “President Trump vroeg me of we de situatie konden de-escaleren en misschien een andere deal konden bedenken. Dus heb ik dit overgebracht (aan de Iraanse president Hassan Rouhani) en ja, we doen ons best. Het is een doorlopend iets, dus ik kan niet meer onthullen. ‘

De VAE heeft onlangs meer dan één teken laten zien dat het zijn eigen weg vervolgt met Iran. Het kondigde onlangs aan dat het zijn troepen uit Jemen trok en heeft Zuid-separatisten in de havenstad Aden publiekelijk gesteund door het land in tweeën te splitsen.

Hun Jemenitische militie vecht sindsdien tegen troepen die loyaal zijn aan de internationaal erkende Jemenitische president Abd Rabbuh Mansour Hadi voor controle over het zuiden. Onlangs namen de door Iran gesteunde Houthis en de door Emirati gesteunde zuidelijke separatisten deel aan een gevangenenuitwisseling, wat niet is gebeurd met strijdkrachten die loyaal waren aan Hadi.

Op vrijdag zei het Pentagon dat het ongeveer 2.000 extra troepen naar Saoedi-Arabië zouden sturen, samen met straaljager squadrons,  en luchtverdedigingspersoneel. Dit zou de tweede troepentoename zijn in verband met recente aanvallen op Saoedische oliefaciliteiten.

Het Pentagon zei dat het ook twee extra Patriot-batterijen en een Terminal High Altitude Area Defense-systeem (THAAD) stuurde.

“Gezamenlijk met andere implementaties, vormt dit een toename van  3.000 extra troepen die zijn uitgebreid of geautoriseerd in de afgelopen maand,” zei woordvoerder van het Pentagon Jonathan Hoffman in een verklaring.

MEE heeft contact opgenomen met het mediakantoor van de VAE   in Londen, maar ontving geen antwoord op het moment van publicatie.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De minister van energie van de VAE waarschuwt dat de Amerikaanse ‘Nopec’-wet de olieprijs met 300% kan doen stijgen

Suhail al-Mazrouei zegt dat de Opec onterecht wordt aangevallen nadat een Amerikaanse senaatscommissie  een wetsvoorstel …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: