Trump trekt Amerikaanse troepen terug uit Noord-Syrië voorafgaand aan het Turkse offensief

Na een telefoongesprek met Erdogan op zondag, kondigde het Witte Huis aan dat het zich zou terugtrekken omdat Turkije een operatie plant tegen de voormalige Koerdische bondgenoten van Washington.
Kaart Turkije en Syrië (shutterstock)

Donald Trump gaf zondag zijn zegen aan een Turkse operatie gericht op de voormalige Koerdische bondgenoten van de VS in het noorden van Syrië, en zei dat de Verenigde Staten plaats zullen maken ​​als Ankara zijn “lang geplande” operatie lanceert na een telefoontje met zijn Turkse tegenhanger, Recep Tayyip Erdogan.

De beweging markeert een belangrijke verschuiving in het Amerikaanse beleid, waardoor een militante groepering die sinds 2014 een cruciale bondgenoot van de VS was in de strijd tegen de militante groepering van de Islamitische Staat (IS), die delen van Syrië overnam, effectief werd verlaten.

“Turkije zal snel vooruit gaan met zijn lang geplande operatie in Noord-Syrië,” zei een verklaring van het Witte Huis, die zondagavond laat werd afgegeven.

“De strijdkrachten van de Verenigde Staten zullen de operatie niet ondersteunen of erbij betrokken zijn, en Amerikaanse strijdkrachten, die het territoriale ‘kalifaat’ van ISIS hebben verslagen, zullen niet langer in de directe omgeving zijn,” zei het, met een ander acroniem voor IS.

Maandagochtend meldde het door Syrian Democratic Forces (SDF) gelinkte Hawar-persbureau dat Amerikaanse troepen rond het ochtendgloren begonnen terug te trekken uit de grensgebieden van Sere Kaniye – in het Arabisch bekend als Ras al-Ain – en Tal Abyad.

Ondertussen bekritiseerde een verklaring van het Witte Huis “Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen” voor hun weigering om burgers terug te nemen die worden vastgehouden in Noord-Syrië.

“Turkije zal nu verantwoordelijk zijn voor alle ISIS-strijders in het gebied dat de afgelopen twee jaar is veroverd in de nasleep van de nederlaag van het territoriale” kalifaat “door de Verenigde Staten,” zei de verklaring.

Erdogan en Trump kwamen overeen om volgende maand in Washington bijeen te komen om te discussiëren over het creëren van een bufferzone in Noord-Syrië, zei deTurkse overheid.

Tijdens de oproep uitte Erdogan naar verluidt ook zijn “frustratie over het falen van het Amerikaanse leger en de veiligheidsbureaucratie” om in augustus een deal tot stand te brengen die een bufferzone aan de Turkse grens instelt.

De dag ervoor had de Turkse leider gewaarschuwd dat Ankara “zo snel als vandaag of morgen” een grensoverschrijdend offensief kon lanceren.

Ankara zei dat het dringend een “veilige zone” wil instellen voor  de 3,6 miljoen vluchtelingen die de oorlog in Syrië zijn ontvlucht, temidden van groeiende publieke druk tegen hun aanwezigheid in Turkije, en een roep om hun terugkeer.

Koerdische autoriteiten in het noordoosten van Syrië hebben de opmerkingen van Erdogan aan de kaak gesteld en de internationale gemeenschap opgeroepen in te grijpen om een ​​Turkse aanval op het Syrische grondgebied onder hun controle te stoppen.

Koerdische YPG strijders met vlag (shutterstock)

Ankara wil de Syrische Koerdische People’s Protection Units (YPG) -militie van zijn grens duwen en zeggen dat de groep een “terroristische” uitloper is van Koerdische opstandelingen in Turkije.

De door Koerdische geleide SDF – een uitloper van de YPG – waarschuwde dat elke Turkse aanval de winst tegen IS zou omkeren en Syrië een zone van permanent conflict zou maken.

“De bedreigingen van Erdogan zijn gericht op het veranderen van het beveiligingsmechanisme in een mechanisme van dood, onze mensen verplaatsen en de stabiele en veilige regio veranderen in een zone van conflict en permanente oorlog,” zei de SDF in een reeks tweets.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: