Duitse stad trekt prijs van Libanese kunstenaar in wegens steun aan BDS

Aken zegt dat het zijn prestigieuze prijs intrekt nadat Walid Raad de pro-Palestijnse beweging heeft gesteund.
De Libanese kunstenaar Walid Raad (wikipedia)

Een Duitse stad heeft zijn beslissing om een ​​kunstprijs te overhandigen aan beeldend kunstenaar Walid Raad teruggedraaid vanwege zijn goedkeuring van de pro-Palestijnse boycot, afstoting en sancties (BDS) beweging.

De Amerikaans-Libanese kunstenaar werd aangekondigd als de winnaar van de prestigieuze Aachen Art Prize 2018, een prijs van € 10.000 ($ 10.900) waarvan de uitreiking gepland staat tijdens een ceremonie op 13 oktober.

Maar in een verklaring deze week zeiden de organisatoren dat ze hun beslissing om Raad te eren hadden teruggedraaid nadat ze aanwijzingen hadden ontvangen dat hij BDS ondersteunt.

‘De aangewezen prijswinnaar is een aanhanger van de BDS-beweging en was betrokken bij verschillende activiteiten voor de culturele boycot van Israël’

– Marcel Philipp, Burgemeester Aachen

“Na passend onderzoek moeten we aannemen dat de aangewezen prijswinnaar een voorstander is van de BDS-beweging en betrokken was bij verschillende activiteiten voor de culturele boycot van Israël,” zei Marcel Philipp, de burgemeester van de stad Aken.

De stad zei dat het op 23 september contact had opgenomen met Raad om hem te onderzoeken op zijn vermeende BDS-banden.

“Het antwoord van de Raad is niet alleen ontwijkend”, zei de burgemeester van Aken, “maar moet ook worden gezien als ‘bespottend en zelfvoldaan’. Het antwoord doet geen recht aan de ernst van het onderwerp. ”

De burgemeester van Aken voegde eraan toe: “Voor ons blijft overeind staan dat de kunstenaar de steun aan de BDS-beweging niet heeft beëindigd.”

Een woordvoerder van de stad Aken vertelde MEE dat de Kunstprijs van Aken drie partners omvat: de Vereniging van Vrienden van het Ludwig Forum, de stad Aken en het bedrijfsleven van Aken.

MEE heeft contact opgenomen met Raad en het Ludwig Forum voor commentaar.

Gevierd beeldend kunstenaar

Raad, een gevierd beeldend kunstenaar, is het meest bekend van  The Atlas Group , een kunstproject dat in 1999 is gestart en tot 2014 is voortgezet en dat verschillende medi optredens en uitvoeringen heeft voortgebracht die zijn geïnspireerd op de hedendaagse geschiedenis van Lebanon.

In mei 2015 werd Raad de toegang tot de VAE ontzegd vanwege zijn lidmaatschap van Gulf Labor, een groep waarbij kunstenaars de aandacht proberen te vestigen op de behandeling van werknemers bij de bouw van het Louvre Abu Dhabi-museum, dat in november 2017 werd gelanceerd.

In mei nam het Duitse parlement een motie aan waarin de BDS-beweging als antisemitisch werd veroordeeld. Het beschuldigde BDS van het gebruik van “patronen en methoden” die door de nazi-beweging werden gebruikt tijdens de Holocaust.

De BDS-beweging, die in 2005 werd opgericht door Palestijnse activisten, reageerde door Duitsland te beschuldigen van “medeplichtigheid aan Israëls misdaden van militaire bezetting, etnische zuivering, belegering en apartheid”.

Vorige maand heeft de Duitse stad Dortmund haar beslissing om een ​​literaire prijs aan de Britse romanschrijver Kamila Shamsie te overhandigen, teruggedraaid vanwege haar steun voor de BDS-beweging. Het zei dat de 2019-prijs aan geen enkele auteur zou worden overhandigd tot de komende verkiezing in 2021.

Shamsie veroordeelde de beslissing en zei dat ze bedroefd was dat de jury onder de druk was bezweken.

De Nelly Sachs-prijs van Dortmund is een tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan een schrijver wiens werk ’tolerantie, respect en verzoening’ versterkt, waarbij winnaars 15.000 euro ($ 16.500) aan prijzengeld ontvangen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De VS biedt $ 10 miljoen voor informatie over een Hezbollah-agent die is veroordeeld voor de moord op Hariri

Een door de VN gesteund tribunaal had Salim Ayyash bij verstek veroordeeld tot levenslang in …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: