Erdogan en Netanyahu wisselen tikken uit na de UNGA-speech van de Turkse president

‘Erdogan, stop met liegen’, zegt de Israëlische Netanyahu in reactie op de beschuldigingen van zijn Turkse tegenpartij van het plegen van  onrecht.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu namen het tegen elkaar op nadat de Turkse leider Israël in zijn toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) had bekritiseerd.

Tijdens de Algemene Vergadering in New York op dinsdag, bekritiseerde Erdogan de Israëlische bezetting van Palestina, waarbij hij een blad uit het playbook van Netanyahu uit 2012 omhoog hield om zijn punt te illustreren. 

“Tegenwoordig zijn de Palestijnse gebieden onder Israëlische bezetting een van de plaatsen op aarde geworden waar onrecht het meest voorkomt,” zei Erdogan, die opriep tot een gelijke tweestatenoplossing.

Een van de afbeeldingen die Erdogan in zijn toespraak gebruikte, was een beroemde reeks van in de tijd vervallen kaarten die het slinken van Palestijns land sinds de oprichting van Israël in 1948 tonen. 

Netanyahu woonde de AVVN niet bij, hij bleef in Israël om te werken aan de totstandkoming van een alliantie voor een nieuwe regering.

Toch liet hij zijn stem horen. 

Israëlisch en Palestijns grondgebied vanaf 1917. (shutterstock)

Netanyahu sprak rechtstreeks in de camera in een video die op Twitter werd gepost en sprak Erdogan persoonlijk toe: “Hij die niet ophoudt met liegen over Israël, slacht de Koerden in zijn eigen land en ontkent de verschrikkelijke slachting van het Armeense volk – mag niet prediken tegen Israël. Erdogan, stop met liegen, “zei Netanyahu. 

Niet lang daarna schoot de communicatiedirecteur van Turkije, Fahrettin Altun, terug en zei dat Netanyahu “tot zijn nek in de aanklachten voor corruptie zit” en tevens de Israëlische premier beschuldigde van poging om de VN-speech van Erdogan te gebruiken als een manier om “de aandacht af te leiden van zijn binnenlandse problemen”.

“Zou je je tijd niet beter besteden aan de voorbereiding op je rechtszitting – in plaats van een leider aan te vallen die daadwerkelijk een verkiezing kan winnen,” zei Altun op Twitter en retweette de video van Netanyahu. 

De Israëlische president Reuven Rivlin zal naar verwachting woensdag bekendmaken wie zal worden belast met het vormen van een coalitieregering. Hij zal waarschijnlijk kiezen tussen Benny Gantz van Blue en White en Netanyahu van Likud. Beide hebben een meerderheid van 61 zitplaatsen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Khashoggi: Deskundigenpanel adviseert Biden om volledig inlichtingenrapport over moord openbaar te maken

Een regeringspanel heeft Biden aanbevolen het rapport waarin wordt geconcludeerd dat de Saoedische kroonprins opdracht …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: