Qatar Airways boekt kwartaalverlies van $ 639 miljoen door Golfgeschil

Ondanks de blokkade voegde Doha’s nationale luchtvaartmaatschappij toch 31 nieuwe vluchtbestemmingen toe.
Qatar met hoofdstad Doha (shutterstock)

Qatar Airways, de luchtvaartmaatschappij van Doha, raakte in het eerste kwartaal van 2019 in een turbulente golf die resulteerde in een nettoverlies van $ 639 miljoen voor de eerste drie maanden van het jaar.

In dezelfde periode vorig jaar rapporteerde Qatar Airways een verlies van slechts $ 69 miljoen. Het huidige verlies komt ook al had de luchtvaartmaatschappij een omzetstijging van 14 procent dat gelijk staat aan  $ 13,2 miljard.

De luchtvaartmaatschappij gaf de schuld van het verlies aan de blokkade van de Golf, waardoor de toegang van de luchtvaartmaatschappij tot de belangrijke markt van vier Arabische landen werd beperkt, waarvan zij eerder een groot deel van haar inkomsten had ontvangen.

“Hoewel het teleurstellend is dat (Qatar Airways Group) een nettoverlies van 2,3 miljard Qatarese riyals ($ 639 miljoen) heeft geboekt – wat toe te schrijven is aan het verlies van  vliegroutes, hogere brandstofkosten en wisselkoersschommelingen – blijven de onderliggende fundamenten van ons bedrijf extreem robuust, “zei de luchtvaartmaatschappij in een verklaring van AFP.

De Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Bahrein en Egypte hebben in juni 2017 een boycot van Qatar opgestart , waarbij diplomatieke en economische banden met de Golfnatie zijn verbroken, het wordt beschuldigd banden te hebben met extremistische groeperingen en te nauwe banden met Iran, beschuldigingen die Qatar ontkent .

De daaropvolgende boycot leidde ertoe dat de landen hun grenzen, markten en respectieve luchtruimten naar Doha sloten.

Een van de meest opvallende effecten van de boycot was het besluit van Saudi-Arabië om de grens met Qatar te sluiten, de enige landgrens die het kleine Golfemiraat heeft.

Destijds zei Qatar dat de gevolgen verwoestender waren dan de Berlijnse muur.

Ondanks de fall-out was de luchtvaartmaatschappij in staat om enige groei te realiseren door 31 nieuwe bestemmingen toe te voegen “sinds het begin van de illegale blokkade”, terwijl ze gebruik maakte van een vloot van nieuwe en gebruikte vliegtuigen.

“De vloot van de luchtvaartmaatschappij groeide met 25 vliegtuigen tot een punt waarop het haar 250e vliegtuig verwelkomde in maart 2019,” zei de verklaring.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De juridische hervormingen van de VAE ‘consolideren de repressie’ zegt mensenrechtenorganisatie

Human Rights Watch zegt dat door de Verenigde Arabische Emiraten ingevoerde wetswijzigingen geen oplossing bieden …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: