Het VK verontschuldigt zich voor Saoedische wapenhandel in strijd met rechterlijke uitspraak

Secretaris van internationale handel Liz Truss zegt dat ze het hof van beroep op de hoogte heeft gesteld van ‘onbedoelde overtredingen’.
Secretaris van internationale handel Lis Truss (shutterstock)

De Britse regering heeft zich “onvoorwaardelijk” verontschuldigd voor het toestaan ​​van wapenhandel met Saoedi-Arabië in strijd met een rechterlijke uitspraak tegen de verkoop van wapens die kunnen worden gebruikt in de oorlog in Jemen.

 Liz Truss schreef maandag aan MP Graham Jones, voorzitter van de Committees on Arms Export Controls, dat ze het hof van beroep op de hoogte bracht van twee “onbedoelde overtredingen” op het arrest van 20 juni. 

De verkoop aan Saoedi-Arabië en zijn coalitiepartners omvat radio onderdelen ter waarde van £ 435.450, volgens de brief. 

“In de loop van dit onderzoek zullen alle beslissingen die worden genomen over vergunningen voor de uitvoer van militaire goederen naar KSA (Koninkrijk Saoedi-Arabië) en haar coalitiepartners worden onderworpen aan aanvullende nalevings-procedures om ervoor te zorgen dat er geen verdere vergunningen ten onrechte worden afgegeven.

Het besluit van juni kwam na een klacht van advocaten voor de in Londen gevestigde Campaign Against Arms Trade (CAAT), die stelden dat de verkopen in strijd zijn met het internationale humanitaire recht vanwege de onevenredige schade die de wapens aan burgers toebrengen.

In een uitspraak oordeelde het hof van beroep dat de regering een fout had gemaakt door niet te beoordelen of er een risico bestond dat apparatuur verkocht aan Saoedi-Arabië zou kunnen worden gebruikt voor het plegen van ernstige schendingen van het internationale humanitaire recht.

Saoedi-Arabië en de VAE leiden een militaire coalitie tegen de Houti rebellen om de regering van president Abd Rabbuh Mansour Hadi te herstellen.

Sinds het begin van de interventie van de coalitie in maart 2015 heeft de oorlog in Jemen duizenden mensen gedood, het land op de rand van hongersnood gebracht en de verspreiding van te voorkomen ziekten veroorzaakt in wat de Verenigde Naties de grootste humanitaire crisis op de planeet hebben genoemd . 

Maandag verwierp de Laybour Party  de verontschuldiging van Truss en zei dat het niet genoeg was.

“De bevolking van het Verenigd Koninkrijk wil niet medeplichtig zijn aan het voeden van de humanitaire crisis in Jemen en de minister van Buitenlandse Zaken moet onmiddellijk alle wapenverkopen aan Saoedi-Arabië opschorten”, zei schaduwhandelsecretaris Barry Gardiner in een verklaring .

“Duizenden mensen zijn gedood in deze oorlog en het is verbijsterend dat de handelssecretaris denkt dat ze zich met een verontschuldiging van af kan maken.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De juridische hervormingen van de VAE ‘consolideren de repressie’ zegt mensenrechtenorganisatie

Human Rights Watch zegt dat door de Verenigde Arabische Emiraten ingevoerde wetswijzigingen geen oplossing bieden …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: