Nieuwste artikelen:

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Trump zegt dat de VS ‘locked and loaded’ zijn voor een tegen-reactie na een aanval op Saoedische olie

⏱ Leestijd: 3 minuten
Het is de eerste aanwijzing voor een mogelijke militaire reactie op aanvallen, die de Saoedische olieproductie heeft doen dalen en het koninkrijk en de VS ertoe heeft gebracht te zeggen dat ze strategische informatie gaan uitwisselen.
Olie maatschappij Aramco (shutterstock)

De Amerikaanse president Donald Trump zei zondag dat de Verenigde Staten “locked and loaded” zijn voor een mogelijke reactie op de aanval op de oliefaciliteiten van Saudi-Arabië, nadat een hoge functionaris in zijn regering zei dat Iran de schuldige was.

“Er is reden om te geloven dat we de dader kennen, we staan paraat afhankelijk van verificatie, maar we wachten om te horen van het Koninkrijk over wie zij denken dat de oorzaak was van deze aanval, en onder welke voorwaarden we eventueel zouden doorgaan!” Zei Trump op Twitter.

Hij zei dat hij het gebruik van de Amerikaanse noodolie-voorraad beschikbaar had gesteld om stabiele voorraden te garanderen na de aanval, die volgens Reuters 5 procent van de wereldproductie afsloot.

“Op basis van de aanval op Saoedi-Arabië, die een impact kan hebben op de olieprijzen, heb ik toestemming gegeven voor het vrijgeven van olie uit de Strategic Petroleum Reserve, indien nodig, in een nader te bepalen hoeveelheid voldoende om de markten goed bevoorraad te houden , “Zei Trump.

De olieprijzen stegen zondag meer dan 15 procent vanwege zorgen over het wereldwijde aanbod en de stijgende spanningen in het Midden-Oosten. Staatsoliegigant Saudi Aramco zei dat de aanval op zaterdag de productie had verlaagd met 5,7 miljoen vaten per dag.

Eerder op de dag vertelde een hoge Amerikaanse functionaris verslaggevers dat bewijsmateriaal van de aanval, die de grootste olie-verwerkingsfaciliteit ter wereld trof, aangaf dat Iran erachter zat, in plaats van de Jemenitische Houthi-groep die verantwoordelijkheid had opgeëist.

Iraanse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp de Amerikaanse bewering dat het verantwoordelijk was als “zinloos”. De opmerkingen waren bedoeld om de reputatie van Iran te schaden en een voorwendsel te vormen voor ’toekomstige acties’ tegen de islamitische republiek, zei hij.

Eenhogecommandant van deRevolutionaire Gardewaarschuwde dat Iran klaar was voor een “volwaardige” oorlog.

“Alle Amerikaanse bases en hun vliegdekschepen op een afstand van maximaal 2.000 kilometer rond Iran liggen binnen het bereik van onze raketten,” zei het semi-officiële Tasnim persbureau commandant Amirali Hajizadeh.

Landkaart Iran (shutterstock)

Een anonieme Amerikaanse functionaris, zei op zondag dat er 19 impactpunten waren bij de aanval op Saoedische faciliteiten en dat bewijsmateriaal aantoonde dat het lanceergebied ten noordwesten van de doelen lag – niet ten zuiden in Jemen.

De functionaris voegde eraan toe dat Saoedische functionarissen aangaven dat ze tekenen hadden gezien dat kruisraketten werden gebruikt in de aanval, wat niet strookt met de bewering van de Iran-gealigneerde Houthi-groep dat de aanval met 10 drones werd uitgevoerd.

“Er is geen twijfel dat Iran hier verantwoordelijk voor is. Hoe je het ook snijdt, er is geen ontkomen aan. Er is geen andere verdachte,” vertelde de officiële verslaggever.

Toch is een vergeldingsaanval op Iraanse olievelden “zeer onwaarschijnlijk”, vertelde James Dorsey, Midden-Oosten expert, aan AFP.

“De Saoedi’s willen geen openlijk conflict met Iran. De Saoedi’s willen graag dat anderen die oorlog voeren en de anderen zijn terughoudend”, zegt Dorsey van de S. Rajaratnam School of International Studies in Singapore.

Riyad heeft Iran ervan beschuldigd achter eerdere aanvallen op oliepompen en het Shaybah-olieveld te zitten, een beschuldiging die Teheran ontkent. Saudi-Arabië heeft nog geen partij de schuld gegeven voor de aanval van zaterdag. Riyad zegt ook dat Teheran de Houthi’s bewapent, een aanklacht die beide ontkennen.

Laatste nieuws

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israël: Voormalig Mossad-chef dringt aan op toenadering tot Iran

De Saoedi-Iran deal laat zien dat "onwaarschijnlijke verschuivingen in...

Saoedi-Arabië-Iran: Riyad investeringen kunnen ‘zeer snel’ van start gaan na deal

De opmerkingen van de Saudische minister van Financiën komen...

Arabisch persoverzicht: Egypte en Iran onderhouden communicatie van “bijzondere aard”

Ondertussen blijven duizenden ontheemd in Libië ondanks staakt-het-vuren en...

Iran en Saudi-Arabië komen overeen betrekkingen te herstellen

Iran en Saudi-Arabië zijn overeengekomen de diplomatieke betrekkingen te...

Iraans persoverzicht: Iran en Taliban verdiepen alliantie

Ondertussen bedreigen veiligheidstroepen de moeder van de gedode activist,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) × 4 = 36

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor "boks diensten aan het leger" ondanks het feit dat hij door het onderzoek naar de...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt uit naar de regering Netanyahu en zegt dat "de anarchist de heerser is geworden". Israëls voormalig...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld die in Tunesië gevangen zitten. Het Europees Parlement heeft de...