Trump zegt dat de VS ‘locked and loaded’ zijn voor een tegen-reactie na een aanval op Saoedische olie

Het is de eerste aanwijzing voor een mogelijke militaire reactie op aanvallen, die de Saoedische olieproductie heeft doen dalen en het koninkrijk en de VS ertoe heeft gebracht te zeggen dat ze strategische informatie gaan uitwisselen.
Olie maatschappij Aramco (shutterstock)

De Amerikaanse president Donald Trump zei zondag dat de Verenigde Staten “locked and loaded” zijn voor een mogelijke reactie op de aanval op de oliefaciliteiten van Saudi-Arabië, nadat een hoge functionaris in zijn regering zei dat Iran de schuldige was.

“Er is reden om te geloven dat we de dader kennen, we staan paraat  afhankelijk van verificatie, maar we wachten om te horen van het Koninkrijk over wie zij denken dat de oorzaak was van deze aanval, en onder welke voorwaarden we eventueel zouden doorgaan!” Zei Trump op Twitter.

Hij zei dat hij het gebruik van de Amerikaanse noodolie-voorraad beschikbaar had gesteld ​​om stabiele voorraden te garanderen na de aanval, die volgens Reuters 5 procent van de wereldproductie afsloot.

“Op basis van de aanval op Saoedi-Arabië, die een impact kan hebben op de olieprijzen, heb ik toestemming gegeven voor het vrijgeven van olie uit de Strategic Petroleum Reserve, indien nodig, in een nader te bepalen hoeveelheid voldoende om de markten goed bevoorraad te houden , “Zei Trump.

De olieprijzen stegen zondag meer dan 15 procent vanwege zorgen over het wereldwijde aanbod en de stijgende spanningen in het Midden-Oosten. Staatsoliegigant Saudi Aramco zei dat de aanval op zaterdag de productie had verlaagd met 5,7 miljoen vaten per dag.

Eerder op de dag vertelde een hoge Amerikaanse functionaris verslaggevers dat bewijsmateriaal van de aanval, die de grootste olie-verwerkingsfaciliteit ter wereld trof, aangaf dat Iran erachter zat, in plaats van de Jemenitische Houthi-groep die verantwoordelijkheid had opgeëist.

Iraanse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp de Amerikaanse bewering dat het verantwoordelijk was als “zinloos”. De opmerkingen waren bedoeld om de reputatie van Iran te schaden en een voorwendsel te vormen voor ’toekomstige acties’ tegen de islamitische republiek, zei hij.

Een hoge commandant van de Revolutionaire Garde waarschuwde dat Iran klaar was voor een “volwaardige” oorlog.

“Alle Amerikaanse bases en hun vliegdekschepen op een afstand van maximaal 2.000 kilometer rond Iran liggen binnen het bereik van onze raketten,” zei het semi-officiële Tasnim persbureau commandant Amirali Hajizadeh.

Landkaart Iran (shutterstock)

Een anonieme Amerikaanse functionaris, zei op zondag dat er 19 impactpunten waren bij de aanval op Saoedische faciliteiten en dat bewijsmateriaal aantoonde dat het lanceergebied ten noordwesten van de doelen lag – niet ten zuiden in Jemen.

De functionaris voegde eraan toe dat Saoedische functionarissen aangaven dat ze tekenen hadden gezien dat kruisraketten werden gebruikt in de aanval, wat niet strookt met de bewering van de Iran-gealigneerde Houthi-groep dat de aanval met 10 drones werd uitgevoerd.

“Er is geen twijfel dat Iran hier verantwoordelijk voor is. Hoe je het ook snijdt, er is geen ontkomen aan. Er is geen andere verdachte,” vertelde de officiële verslaggever.

Toch is een vergeldingsaanval  op Iraanse olievelden “zeer onwaarschijnlijk”, vertelde James Dorsey,  Midden-Oosten expert, aan AFP.

“De Saoedi’s willen geen openlijk conflict met Iran. De Saoedi’s willen graag dat anderen die oorlog voeren en de anderen zijn terughoudend”, zegt Dorsey van de S. Rajaratnam School of International Studies in Singapore.

Riyad heeft Iran ervan beschuldigd achter eerdere aanvallen op oliepompen en het Shaybah-olieveld te zitten, een beschuldiging die  Teheran ontkent. Saudi-Arabië heeft nog geen partij de schuld gegeven voor de aanval van zaterdag. Riyad zegt ook dat Teheran de Houthi’s bewapent, een aanklacht die beide ontkennen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: