Sudan Bashir verborg miljoenen in contanten in de geheime kamer

Alleen voormalig president Omar al-Bashir had de sleutel tot kamer vol met geld.
Afgezette president Omar Al Bashir , (shutterstock)

De afgezette heerser Omar al-Bashir van Sudan had de enige sleutel van een kamer in het presidentiële paleis waar hij miljoenen euro’s verborg, getuigde zijn laatste office-manager afgelopen zaterdag.

Tijdens het proces van Bashir wegens beschuldiging van in het bezit zijn van illegale vreemde valuta en corruptie, zei Yasser Basheer dat de voormalige president hem in zijn laatste maanden  meer dan 10 miljoen euro in contanten gaf voor leveringen aan verschillende partijen.

Sudans leger wierp Bashir in april omver na maanden van protesten. Zijn vervolging is een test van de mate waarin militaire en civiele autoriteiten samen de macht delen om de erfenis van zijn 30-jarige autoritaire bewind over te nemen.

De voormalige officemanager, die vanaf september 2018 voor Bashir werkte en als een getuige van de verdediging sprak, zei dat de president hem ooit 5 miljoen euro gaf voor Abdelrahim Hamdan Dagalo, plaatsvervangend hoofd van de gevreesde paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

Het geld, zei Basheer, werd geleverd in aanwezigheid van Abdelrahim’s broer Mohamed Hamdan Dagalo, het RSF-hoofd bekend als Hemeti en een van de machtigste generaals sinds Bashir’s val. Hij is nu lid van de Soevereine Raad, gevormd in een militair-civiele machtsverdeling.

Andere ontvangers van contanten waren het ministerie van Defensie, plus militairen en burgers voor medische behandeling, zei Basheer, eraan toevoegend dat hij de bron van de contanten niet kende en alleen orders opvolgde.

Abdelmoneim Mohamed, een accountant aan de Internationale Universiteit van Afrika, een particuliere instelling met banden met islamisten, getuigde ook in de verdediging van Bashir. Hij zei dat de directeur en adjunct-directeur van de universiteit 4 miljoen euro contant ontvangen van Bashir.

Bashir zat in een metalen kooi in de rechtszaal in traditionele witte gewaden en tulband.

Hoewel hij niet sprak tijdens de hoorzitting van zaterdag, ontkende hij de aanklachten toen hij een week geleden formeel werd aangeklaagd.

Bashir sprak voor het eerst sinds zijn verdrijving in het openbaar en zei vorige week dat hij $ 25 miljoen van Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en andere bronnen had ontvangen, maar geen geld voor zijn eigen belang had ontvangen of gebruikt.

“Ik gebruikte het geld voor particuliere donaties aan verschillende partijen,” waaronder medische diensten, een universiteit, een islamitisch mediakanaal en dringende brandstofvoorziening, zei hij.

Miljoenen euro’s en Sudanese ponden werden in april in de residentie van Bashir gevonden, zei een gerechtelijke bron.

De aanklachten dragen maximale gevangenisstraffen van ongeveer 10 jaar. De volgende hoorzitting vindt plaats op 14 september.

Demonstratie tegen president Bashir (shutterstock)

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft in 2009 en 2010 aanhoudingsbevelen uitgevaardigd wegens beschuldiging van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in de regio Darfur in Sudan.

Middle East Eye meldde vorige week dat het ICC van plan is om een ​​nieuw verzoek in te dienen om Bashir te laten berechten, aangemoedigd door de huidige corruptieprocedure. 

Velen in Sudan zijn echter van mening dat de huidige zaken cosmetisch zijn en bereiden zich voor op het indienen van ernstiger beschuldigingen, waaronder het omverwerpen van de democratisch gekozen regering in 1989, veel grotere gevallen van corruptie en de dood van demonstranten bij eerdere gelegenheden.

De Alliantie van Sudanese advocaten heeft gezworen om honderden zaken tegen Bashir te verzamelen en in te dienen.

Die gevallen omvatten vermeende wreedheden in oorlogsgebieden, het vermoorden van demonstranten en andere burgers, vermiste personen en duizenden mensen die om politieke redenen zijn ontslagen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staatsmedia in Soedan melden een ‘poging’ tot staatsgreep

Hoge militaire officieren zeiden dat een groep officieren betrokken was bij de poging tot een …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: