Morsi’s jongste zoon sterft in Egypte aan een hartaanval

Abdullah Morsi was naar voren geschoven als woordvoerder van het gezin nadat zijn vader stierf in de Egyptische gevangenis.
De jongste zoon van wijlen de Egyptische president Mohamed Morsi stierf aan een hartaanval in een ziekenhuis in Giza, ten zuiden van de hoofdstad Cairo, Al Jazeera en verscheidene media outlets hebben hierover bericht. 

Abdullah Morsi trad op als woordvoerder van het gezin nadat zijn vader op 17 juni in een Egyptische gevangenis stierf. 

De jongere Morsi, die op woensdag stierf, had veiligheidsfunctionarissen ervan beschuldigd achter de dood van zijn vader te zitten. 

Dagen nadat zijn vader stierf, beschuldigde Abdullah verschillende figuren, waaronder de huidige minister van Binnenlandse Zaken Mahmoud Tawfiq, zijn voorganger Majdi Abdel Ghaffar en Mohamed Shereen Fahmy, de rechter die toezicht hield op het proces van de ex-president, van ‘medeplichtigheid’ aan de ‘moord op de martelaar, president Morsi “.

Morsi, een lid van de Moslimbroederschap, werd gekozen in de allereerste presidentsverkiezingen van Egypte in 2012, na een revolutie die de oude leider Hosni Mubarak omver wierp. 

Een jaar na zijn bewind werd Morsi omvergeworpen door het Egyptische leger in een staatsgreep onder leiding van zijn eigen minister van Defensie, Abdel Fattah el-Sisi, die hem opvolgde als president van het land.

Sindsdien is Sisi begonnen aan een massale campagne om afwijkende meningen en vrije meningsuiting te bestrijden . Hij heeft ook Morsi’s Moslimbroederschap verboden en op de zwarte lijst gezet als een terroristische groepering.

Morsi bleef in de gevangenis na zijn afzetting tot zijn dood tijdens een rechtszitting in juni. 

Een rapport van 2018 door leden van het Britse parlement had gewaarschuwd dat de “wrede, onmenselijke en onterende” omstandigheden van de detentie van Morsi, inclusief gebrek aan medische zorg, tot zijn dood zouden kunnen leiden.

In zijn laatste Twitter-berichten rouwde Abdullah over zijn vader en deelde hij zijn toespraken en riep hij op tot gerechtigheid voor de overleden president. 

De jongere Morsi werd eind vorig jaar kort vastgehouden wegens beschuldigingen van het verspreiden van vals nieuws. Hij bracht ook een jaar in de gevangenis door na de coup in 2015.

Mohamed Soltan, een voormalige politieke gevangene in Egypte, rouwde over Abdullah in een Twitter-post en herinnerde aan de moed van de  activist toen de twee in 2015 elkaar in de gevangenis ontmoeten.

“Hij zat acht maanden in de cel naast de mijne in de gevangenis van Leeman Tora vanaf de dag van zijn aankomst tot mijn vertrek”, schreef Soltan, die een organisatie in Washington is gestart om politieke gevangenen te verdedigen.

“Hij kwam altijd naar mijn cel om me gezelschap te houden en me aan te moedigen. Hij haastte zich naar mijn cel om me te helpen vanuit mijn bed in mijn  rolstoel te krijgen op bezoekdagen. Een dappere vriend die ondanks zijn leeftijd 1.000 mannen waard is.”

President Sisi (shutterstock)

De oudere broer van Abdullah, Osama, die wordt beschuldigd van het plannen van protesten, zit sinds zijn arrestatie in 2016 in de gevangenis. 

Mensenrechtengroepen schatten dat de overheid van Sisi sinds de staatsgreep in 2013 maar liefst 60.000 dissidenten gevangen heeft gezet.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Egyptische inlichtingenofficier beraamt een coup tegen de Ennahda-partij

Bronnen melden aan Middle East Eye dat kolonel Ali Mohammed Al-Farran(een hoog geplaatste Egyptische functionaris)die …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: