Iran neemt weer een Britse onderdaan gevangen op verdenking van spionage

De rechterlijke macht legt tien jaar gevangenisstraf op aan twee mensen wegens spionage voor buitenlandse regeringen, waaronder een burger met een Brits-Iraanse nationaliteit.
President Rohani van Iran (shutterstock)

Een Iraanse rechtbank heeft een Britse onderdaan van Iraanse afkomst veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor spionage, terwijl de relatie tussen de twee landen steeds slechter wordt.

Anousheh Ashouri, een vrouw met Britse en Iraanse dubbele nationaliteit, werd schuldig bevonden aan het werken voor Israëls geheime dienst “de Mossad”, volgens de woordvoerder van de rechterlijke macht.

“De Brits-Iraanse Anousheh Ashouri is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor spionage voor de Israëlische Mossad”, zei Gholamhossein Esmaili , de woordvoerder van de rechtbank.

Esmaili voegde eraan toe dat de veroordeelde onderdaan met dubbele nationaliteit afzonderlijk een gevangenisstraf van twee jaar kreeg voor het naar verluidt ontvangen van illegale fondsen ter waarde van $ 36.600 uit Israël. Ook Ashouri is bevolen hetzelfde bedrag aan boetes te betalen.

In een afzonderlijk geval heeft de Iraanse staatsburger Ali Johari ook een gevangenisstraf van 10 jaar gekregen voor verschillende spionagedelicten, waaronder “wijdverbreide contacten met de Mossad”, zo werd Esmaili geciteerd op de website van de rechterlijke macht.

Johari is ook beschuldigd van het hebben van banden met agenten in verschillende landen, waaronder India, Laos en Sri Lanka, en is tevens naar “bezette gebieden” afgereisd, verklaarde de rechterlijke macht.

Hij kreeg ook twee jaar gevangenisstraf voor het accepteren van illegale fondsen en kreeg het bevel hetzelfde bedrag dat hij had ontvangen  te betalen aan boetes. 

Reeks van arrestaties

De arrestatie van Iraniërs beschuldigd van spionage is toegenomen sinds Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei vorig jaar zei dat er “infiltratie” was geweest van westerse agenten in het land.

Vorige week bevestigde een hof van beroep in Teheran een gevangenisstraf van 10 jaar voor een Iraanse vrouw Aras Amiri die was  veroordeeld voor spionage voor Groot-Brittannië. Amiri, die voor het British Council werkte en in Londen woonde en studeerde, werd gearresteerd tijdens een bezoek aan Teheran in maart 2018.

Het besluit van dinsdag komt te midden van spanningen tussen Iran en Groot-Brittannië over het lot van de Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die in 2016 door de Iraanse autoriteiten werd gearresteerd toen ze Teheran verliet.

Zaghari-Ratcliffe, een liefdadigheidswerker die ook werkte voor de Thomson Reuters Foundation, werd berecht en zit nu een gevangenisstraf van vijf jaar uit voor het proberen omverwerpen van de Iraanse regering. 

Spanningen tussen Iran en het VK nemen toe (shutterstock)

Iran heeft sinds 2014 minstens 14 binnenlandse of buitenlandse onderdanen gearresteerd, van wie velen volgens ‘Human Rights Watch’ zonder voldoende bewijs werden beschuldigd van ‘samenwerking met een’ vijandige staat ‘.

Eerder deze maand werd een Brits-Iraanse academicus,  Kameel Ahmadi , gearresteerd door Iraanse autoriteiten en wordt sindsdien vastgehouden wegens onbekende aanklachten.

En Iran bevestigde vorige maand de arrestatie van de Frans-Iraanse academische Fariba Adelkha zonder verder enige details over de zaak vrij te geven.

Iran erkent geen dubbele nationaliteit.

Gespannen relaties

De betrekkingen tussen het VK en Iran zijn momenteel bijzonder gespannen, gedeeltelijk door de vijandige overname van twee tankers, een Iraanse voor de kust van Gibraltar en een schip onder Britse vlag in de strategische Straat van Hormuz.

De Iraanse tanker van de Britse autoriteiten in Gibraltar werd op 18 augustus vrijgegeven, wat leidde tot speculatie dat de spanningen zouden verminderen.

Teheran blijft echter een Britse olietanker ‘Stena Impero’ vasthouden.

De betrekkingen tussen Iran en het Westen zijn ook gespannen sinds de Verenigde Staten zich terugtrokken uit een akkoord van 2015 om het nucleaire programma van Iran te beteugelen en economische sancties oplegden aan het land en zijn leiders.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Elon Musk betrekt Qatarezen en Saoedi’s in twitter-deal

Mede-oprichter van Tesla kondigden vorige maand de overname van de sociale-media gigant aan, waardoor de …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: