Nieuwste artikelen:

Hardere juridische maatregelen tegen Iraanse activisten

Leestijd: 4 minuten
Ondertussen waarschuwen Iraanse functionarissen voor een ander regionaal conflict als Israël zich zou verenigen met Amerikaanse troepen in de Perzische Golf. En ze melden dat internationale humanitaire organisaties lijden onder Amerikaanse sancties tegen Iran.

Dissidenten worden geconfronteerd met fikse gevangenisstraffen

Iraanse justitiële functionarissen hebben druk uitgeoefend op studentenactivisten, vakbondsleden en journalisten, terwijl de internationale gemeenschap de druk opvoert tegen de autoriteiten in Iran.

Vorige week bevestigde een hof van beroep een achtjarige gevangenisstraf voor studentenactiviste Sina Darvish Omran, die werd gearresteerd tijdens een demonstratie in december 2018 in Teheran.

De advocaat van Omran benadrukte dat hij de zaak aanhangig zou maken bij het Hooggerechtshof van Iran, de hoogste gerechtelijke autoriteit van het land. Hij beweerde ook dat het management van de Universiteit van Teheran had beloofd te bemiddelen in de zaak van Orman om de straf van zijn cliënt te verminderen.

Een ander hof van beroep in Teheran bevestigde een gevangenisstraf van vier en een half jaar voor de Iraanse journalist Massoud Kazemi. Hij is veroordeeld voor aanklachten als “het beledigen van de hoogste leider van Iran”, “het verspreiden van leugens” en “het beledigen van functionarissen”.

De zware straf heeft verontwaardiging veroorzaakt onder Iraanse activisten en reformistische politici, vooral omdat het vonnis samenviel met Nationale Journalistendag, gevierd op 8 augustus.

Hervormingswetgever Mohammad Reza Aref zei op Twitter: “Het was geen gepaste stap om de straf voor een gewaardeerde journalist op deze dag te bevestigen, in plaats van de beperkingen voor media-activisten op de dag van de journalisten juist op te heffen.”

Iran hernieuwt oorlogswaarschuwingen als Israël zich verenigt met Amerikaanse troepen in de Perzische Golf

Iraanse politici en militaire commandanten hebben een verbale oorlog opgevoerd tegen de beweging van Israël om deel te nemen aan een door de VS geleide operatie in de Perzische Golf.

Een week nadat Israël naar verluidt zijn deelname aan de ondersteuning van een maritieme coalitie in de VS en het VK had aangekondigd, waarschuwde Iran dat een Israëlische aanwezigheid een nieuwe oorlog in de regio zou kunnen veroorzaken.

De bevelhebber van de marine van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) zei dat “de VS en het VK verantwoordelijk zijn voor elk gevolg van de aanwezigheid van Israël in de Perzische Golf”.

Admiraal Alireza Tangsiri benadrukte ook dat Israëls betrokkenheid bij militaire acties in de Perzische Golf “illegaal is en het een oorlog in de regio zou kunnen veroorzaken”.

Ondertussen hebben Iraanse media een video gepost waarin wordt beweerd dat ze beelden van IRGC-speedboten tonen die een Britse marine Type-45-torpedojager achtervolgen en deze dwingen de maritieme grens van Iran te verlaten. De claim werd ontkent door Londen en zei dat het schip in de video toebehoorde aan de Verenigde Arabische Emiraten.

De video lijkt te zijn vastgelegd op een mobiele telefoon door een IRGC-lid wiens stem kan worden gehoord om Amerikaanse en Britse marines te bedreigen en zegt dat buitenlandse mogendheden geen kans hebben in de Perzische Golf.

Nieuwe claim op Hajj-stormloop 2015 leidt tot controverse

In een rondetafelgesprek op televisie zijn Iraanse functionarissen beschuldigd van het ondertekenen van een overeenkomst met Saoedi-Arabië waarin Iran alle verantwoordelijkheid aanvaardt voor een Hajj-incident in 2015 dat leidde tot de dood van minstens 464 Iraanse pelgrims.

Morteza Rokn Abadi, die zijn broer verloor in het dodelijke ongeluk, verklaarde in een live-uitzending op de verjaardag van het bedevaarts-incident van de Hajj dat hij toegang had tot geloofwaardige bronnen die beweerden dat Iraanse functionarissen de schuld hadden aanvaard om zo Iraanse pelgrims dit jaar toe te laten tot de bedevaart.

Rokn Abadi’s claim werd onmiddellijk weerlegd door ambtenaren van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Hajj and Pilgrimage Organisation. Conservatieven maakten echter van de gelegenheid gebruik om te vragen waarom Saudi-Arabië de verantwoordelijkheid voor het incident nog niet had aanvaard. Ze beschuldigden ook de beleidsmakers van het buitenlands beleid van Iran van het onjuist afhandelen van de zaak.

Tijdens de Hajj van 2015 zijn er meer dan 2.000 pelgrims, velen van hen Iraniërs, gestikt of vertrapt in Mekka. Het incident, het dodelijkste ongeval in de geschiedenis van Hajj, beschadigde de reeds zure relatie tussen Iran en Saoedi-Arabië.

Amerikaanse sancties verslechteren de situatie voor Afghaanse vluchtelingen in Iran

Internationale humanitaire organisaties die hulp bieden aan drie miljoen Afghaanse vluchtelingen in Iran hebben gewaarschuwd dat Amerikaanse sancties tegen het banksysteem van Iran de broodnodige donaties voor hun werk in het land blokkeren.

Veel Afghaanse vluchtelingen die in kleine werkplaatsen werkten, zijn ook werkloos geworden vanwege de verwoestende impact van sancties op de economie.

Sinds de Amerikaanse unilaterale terugtrekking van 2018 uit de internationale nucleaire deal, zijn veel kleine bedrijven gedwongen te sluiten vanwege de economische crisis en een sterke inflatie van de nationale valuta van Iran.

Spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran (shutterstock)

Begin augustus waarschuwde Jan Egeland, de secretaris-generaal van de Norwegian Refugee Council (NRC), dat miljoenen Afghaanse vluchtelingen en Iraanse families lijden aan extreme armoede vanwege Amerikaanse sancties.

“Vluchtelingengezinnen slaan al maaltijden over vanwege de groeiende economische crisis,” zei Egeland.

“œZe verkopen de weinige bezittingen die ze hebben om de basiskosten te dekken. Veel Afghanen die als kleermaker hebben gewerkt, zijn ontslagen vanwege sancties die tot sluiting van de werkplaats leidde. “

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Ghassan Abu Sittah beschuldigt Duitsland van ‘medeplichtigheid aan genocide’ nadat hem de toegang geweigerd werd.

De Brits-Palestijnse chirurg spreekt met MEE nadat hem een...

Oorlog in Gaza: Hoe Turkse sancties tegen Israël de bilaterale handel zullen beïnvloeden

Onder druk van binnenlandse factoren komt Turkije in actie...

Israël kan elk scenario met Iran aan, zegt de defensiechef

Herzi Halevi zei dat Israël 'weet hoe om te...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 1 = 3

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...