Executie van Saoedische geleerde Salman al-Odah: “een door de staat gesanctioneerde moord”

De arrestatie en gevangenschap van al-Odah maakt deel uit van een reeks inspanning vanuit Riyadh om afwijkende meningen te onderdrukken, zegt Abdullah Alaoudh.
Saoedische geleerde Salman Al-Odah (Twitter bestandsfoto)
De zoon van de prominente Saoedische geleerde die is veroordeeld tot de doodstraf heeft opgeroepen tot internationale druk om de executie van zijn vader te voorkomen. Uitvoering van de doodstraf zou volgens de zoon neerkomen op een “door de staat gesanctioneerde moord.”

In een stuk voor The Guardian dat deze week is gepubliceerd, zei Abdullah Alaoudh dat zijn vader, Salman al-Odah, een van de mensen is die door de Saoedische autoriteiten wordt vastgehouden op basis van “verzonnen aanklachten.”

“Als ze mijn vader executeren, zal het door de staat gesanctioneerde moord zijn en mogen ze er niet mee wegkomen”, schreef Alaoudh in de Britse krant.

Odah, 61, is een internationaal gerenommeerde soennitische moslimgeleerde en geestelijke die bekend staat om zijn vooruitstrevende opvattingen.

Hij werd in september 2017 gearresteerd kort na het tweeten van een gebed voor verzoening tussen Saoedi-Arabië en zijn voormalige regionale bondgenoot, Qatar. 

‘Wat buitengerechtelijk met Khashoggi is gedaan, is mogelijk wat mijn vader gerechtelijk  staat te gebeuren’

– Abdullah Alaoudh, zoon van Salman al-Odah

Odah, die beschuldigd wordt van aan terrorisme gerelateerde delicten, was ingepland om eind juli voor een Saoedische rechtbank te verschijnen, maar zijn hoorzitting is uitgesteld tot november, zei Alaoudh.

Zijn familie heeft herhaaldelijk de beschuldigingen tegen hem ontkend.

Eerder werd er gemeld dat de Saoedische autoriteiten van plan waren al-Odah, samen met twee andere prominente geleerden na de islamitische heilige maand Ramadan ter dood te brengen.

Hij zei dat zijn vader is vastgehouden en in eenzame opsluiting zit, waar “hij is mishandeld, geboeid, geblinddoekt en geketend in zijn cel, beroofd van slaap en medicijnen”.

“Alles over zijn zaak is volledig illegaal en onrechtvaardig. Helaas is mijn vader geenszins de enige persoon die de doodstraf krijgt op basis van verzonnen aanklachten, noch is hij de enige gevangene die zo slecht is behandeld”, schreef Alaoudh.

Dissidenten als mikpunt

De familie van Odah heeft ook te maken gehad met verhoogde druk, zei Alaoudh.

Hij schreef dat zijn oom werd gearresteerd voor het tweeten over de zaak en 17 andere familieleden zijn uitgesloten van reizen.

Alaoudh zei ook dat zijn eigen paspoort bevroren was en de Saoedische autoriteiten vertelden hem dat hij vanuit de Verenigde Staten naar het land moest terugkeren om het te vernieuwen.

In het afgelopen jaar hebben een handvol Saoedische dissidenten aangegeven dat Saoedische functionarissen hen hebben benaderd om terug te keren naar Saoedi-Arabië of een van de diplomatieke posten in het buitenland te bezoeken om hun paspoorten te vernieuwen of ander papierwerk te krijgen.

Journalist Jamal Khashoggi, die in oktober door het Saoedische consulaat in Istanbul was vermoord, was naar het gebouw gegaan waar hij werd vermoord om papierwerk op te halen voor zijn aanstaande huwelijk.

Alaoudh verwees in zijn stuk deze week naar het geval van Khashoggi en zei dat de Saoedische autoriteiten verschillende manieren hebben gebruikt om te proberen hun critici het zwijgen op te leggen.

“De Saoedische autoriteiten hebben natuurlijk ook hun toevlucht genomen tot dodelijke methoden buiten het gerechtelijk apparaat – met name in de gruwelijke moord op mijn vriend Jamal Khashoggi. De door de rechtbank gesanctioneerde route blijft echter het populairst. Wat is buitengerechtelijk met Khashoggi is gedaan,willen ze gerechtelijk met mijn vader doen “

Hij bekritiseerde ook de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman – die ervan is beschuldigd de moord op Khashoggi te hebben bevolen – voor een recente toename van executies in het Golfkoninkrijk. 

Protest voor Jamal Khashoggi (shutterstock)

“Dit handelen maakt deel uit van een gezamenlijke aanpak van de Saoedische autoriteiten om afwijkende meningen, mensenrechtenactivisten en mensenrechten verdedigers tot zwijgen te brengen,” schreef Alaoudh.

Terwijl Saoedische functionarissen de betrokkenheid van bin Salman bij de moord op Khashoggi hebben ontkend en externe waarnemers ervan beschuldigden zich te willen bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van het land, is er veel kritiek op het mensenrechtenbeleid van het Golfkoninkrijk.

De kroonprins is beschuldigd en bekritiseerd van het oppakken van rechten-activisten en  dissidenten vanuit hun huizen, en ook zijn besluit om de verwoestende oorlog in Jemen te beginnen is in twijfel getrokken en bekritiseerd.

Eerder deze week zei de familie van gedetineerde Saoedische vrouwenrechten-activist Loujain al-Hathloul dat de Saoedische autoriteiten aanboden haar vrij te laten op voorwaarde dat ze zegt dat ze nooit in de gevangenis is gemarteld.

De activiste – die volgens haar familie is blootgesteld aan elektrocuties, afranselingen en seksuele intimidatie tijdens haar hechtenis – weigerde het aanbod, zei haar broer Walid al-Hathloul.

“Ze hebben haar gevraagd om een ​​document te ondertekenen waar ze aangeeft om op video te verschijnen om de marteling en pesterijen te ontkennen. Dat was onderdeel van een deal om haar vrij te laten”, schreef hij op Twitter.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: