Israëlische Druze-Diplomaat, etnisch geprofileerd op luchthaven Tel Aviv

Terwijl Israëlische Palestijnen en Druzen vaak de  foute werkwijze van het beveiligingspersoneel van de luchthaven aan de kaak stellen, komt het zelden voor dat hoge ambtenaren zich uitspreken.
Vliegveld Ben Gurion (shutterstock)

Een Israëlische diplomaat uit de Druzen-minderheid van het land heeft veiligheidsagenten op de luchthaven van Tel Aviv ervan beschuldigd hem en zijn familie raciaal te hebben  geprofileerden vernederd tijdens zijn vertrek  naar Panama voor een zakenreis.

De Israëlische ambassadeur in Panama, Reda Mansour, die afkomstig is uit de hoofdzakelijk door druzen bewoonde  stad Isfiya in de buurt van Haifa, vloog zaterdag naar het Midden-Amerikaanse land toen hij werd tegengehouden en ondervraagd door beveiligingsfunctionarissen op de luchthaven Ben Gurion.

“Toen ze hoorden dat we van Isfiya kwamen, vroegen ze om onze paspoorten te zien,” schreef Mansour op Facebook na het incident, meldde AFP zondag.

Israël geeft niet publiekelijk toe dat er etnisch wordt geprofileerd op de luchthaven Ben Gurion, maar volgens de Times of Israël beweren mensenrechtengroeperingen dat er veel mishandeling en intimidatie plaatsvind tegen Palestijnen wanneer ze door de verschillende lagen van de beveiliging gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het in contact was met zowel zijn gezant als met de Israel Airports Authority, en voegde eraan toe dat wanneer burgers of ambtenaren medewerkers van het vliegveld tegenkomen bij de in- en uitgangspunten van het land, inclusief degenen die in beveiliging werken, “dit professioneel en met wederzijds respect moet gebeuren ”, meldde de Times.

Terwijl Israëlische Palestijnen en Druzen vaak de harde behandeling van het beveiligingspersoneel van de luchthaven aan de kaak stellen, komt het zelden voor dat een hoge functionaris over dit onderwerp spreekt.

Na de ontmoeting gedetailleerd te hebben omschreven, schreef Mansour over “vernedering” en sloot hij zijn post af: “Ga naar de hel … ik heb zin om te braken.”

De diplomaat merkte ook op dat zijn dorp de thuisbasis is van een gedenkteken voor Druzen-soldaten die tijdens gevechten onder de Israëlische vlag zijn gedood.

“Ik adviseer dat u uw bewakers en degenen die verantwoordelijk zijn voor hun opleiding meenemen om deze begraafplaats te bezoeken en hen te leren over zelfopoffering en respect,” voegde hij eraan toe.

In tegenstelling tot Palestijnse staatsburgers van Israël die vrijwillig kunnen dienen, zijn de Druzen onderworpen aan verplichte dienst in het leger of politie naast Joodse Israëli’s.

Premier Netanyahu, (shutterstock)

Premier Benjamin Netanyahu tweette zondag zijn “diepe waardering voor het werk van Ambassadeur Mansour die Israël in Panama vertegenwoordigt”.

Zonder het incident te vermelden, prees Netanyahu de Druzen-gemeenschap in Israël als “dierbaar voor ons hart”.

Duizenden van de 130.000-sterke druzengemeenschap van het land gingen afgelopen augustus de straat op om tegen een ​​wet te demonstreren die Israël tot de natiestaat van het Joodse volk uitroept, met als  argument dat het hen maakt tot  tweederangs burgers.

Netanyahu was een sterke voorvechter van de wet.

Toen de reacties op sociale media binnenstroomden, waren er velen  vijandig tegenover Mansour, de Israëlische luchthavenautoriteit zei op zondag dat de beveiliging  “hun werk hadden gedaan”.

“Veiligheidscontroles op Ben Gurion Airport worden uitgevoerd ongeacht religie, ras of geslacht,” zei het in een verklaring.

Toch meldde Haaretz dat gepensioneerden van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een brief schreven ter ondersteuning van Mansour:

“Beste Reda, we hebben besloten je persoonlijk te schrijven en ons verdriet te uiten over de ervaring die je hebt doorgemaakt.

“We zijn geschokt door de behandeling die u, uw dochter en de rest van uw gezin hebben gekregen tijdens de veiligheidsinspectie op Ben Gurion Airport, evenals de neerbuigende verklaring van de woordvoerder van de Israel Airport Authority na het incident, die uw gevoelens negeerde.

“Door de jaren heen hebben we gezien dat u uw hart en ziel investeert in de vertegenwoordiging van de staat Israël in de wereld. U bent een uitstekende ambassadeur en een trots voor ons allemaal. Geeft onze welgemeende steunbetuiging door aan uw dochter en de rest van je familie.

“We zijn ervan overtuigd dat onze vrienden van het ministerie van Buitenlandse Zaken later een manier zullen vinden om u hun steun te tonen,” zei de brief.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe Israëlische inslagen sluiten vliegveld Aleppo

Israël is naar verluidt begonnen zich te richten op de infrastructuur in Syrië, nu het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: