Bahrein executeert drie mannen, waaronder twee jonge activisten.

Ahmad al-Mullali (24) en Ali Hakim al-Arab (25) beide veroordeeld in tijdens een massaproces, werden ondanks de oproep van internationale mensenrechtenorganisaties geëxecuteerd.
De koning van Bahrein Hamad bin Isa Al Khalifa (shutterstock)

Bahrein executeerde zaterdag drie mannen, waaronder twee Shia-activisten die beschuldigd werden van terrorisme, zei de officier van justitie in een verklaring.

Shia-activisten Ahmad al-Mullali, 24, en Ali Hakim al-Arab, 25, werden vorig jaar ter dood veroordeeld in een massaproces, samen met 56 andere mannen die gevangenisstraffen kregen wegens “terroristische misdrijven”.  

De verklaring van de officier van justitie zei dat de mannen waren veroordeeld voor misdaden, waaronder het neerschieten van een politieagent in 2017, in aanslagen georkestreerd door wat volgens hem in Iran gevestigde leiders waren.

Het geval van de derde man, die niet is geïdentificeerd, betrof het doden van een imam, aldus de verklaring.

Menserechten-organisaties hebben de executies veroordeeld en gezegd dat de zaken van de twee activisten gebaseerd waren op bekentenissen die naar verluidt door marteling waren verkregen.

‘Dit laat zien dat de koning de hervorming en de rechtsstaat niet serieus neemt’

– Aya Majzoub, HRW

Aya Majzoub, Gulf-onderzoeker bij Human Rights Watch (HRW), beschreef de executies als “wreed” en zei dat ze een teken waren dat het koninkrijk “niet serieus was over hun hervorming van de rechtsstaat”.

“De doodstraf is een wrede en onomkeerbare straf en we zijn er in alle omstandigheden op tegen. Maar het is nog meer onverdedigbaar wanneer de beschuldigde wordt veroordeeld in een massaproces dat word ontsierd door beschuldigingen van foltering en ernstige schendingen van het proces, ‘zei ze.

“Het is echt tragisch dat de koning ondanks de bewijzen en zorgen die we hebben gepresenteerd toch de doodvonnissen van de twee jonge mannen heeft bekrachtigd. Dit laat zien dat de koning de hervorming en de rechtsstaat niet serieus neemt. ‘

Een in Londen gevestigde Bahreinse activistenrechtengroep, het Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD), zei: “de executies markeren een van de donkerste dagen van Bahrein”.

“Het lijkt erop dat de Bahreinse regering dit zorgvuldig heeft gepland en de executies zo heeft gepland dat deze samenvallen met de zomer recessen van de VS, de EU en het VK om internationaal toezicht te voorkomen,” zei de directeur van BIRD, Sayed Ahmed Alwadaei, in een verklaring aan Reuters.

Kaart van Bahrein (shutterstock)

De families Mullali en Arab werden op vrijdag opgeroepen voor privébezoeken – een procedure die meestal voorafgaat aan de executie, volgens het Bahrain Centre for Human Rights (BCHR).

BCHR zei dat de families op vrijdagochtend respectievelijk om 09.00 uur (07.00 uur GMT) en 09.30 uur telefoontjes van Jaw Prison hebben ontvangen om die middag om 14.00 uur privé bijeenkomsten te plannen.

Bahrein was de enige Golf-Arabische staat die grote onrust heeft ervaren tijdens de regionale protesten van de “Arabische lente” in 2011, die de heersers van het land met de hulp van Saoedi-Arabië ten val brachten.

Sindsdien heeft de regering toezicht gehouden op het hardhandig optreden tegen afwijkende stemmen en heeft de oppositie verstikt. De meeste vooraanstaande oppositiefiguren en rechtenactivisten van het land zitten gevangen of zijn naar het buitenland gevlucht. 

Geregeld vinden er botsingen plaats tussen demonstranten en de veiligheidsdiensten, die al verschillende malen het doelwit zijn geweest van  bomaanslagen.

Sinds de protesten van 2011 heeft Bahrein honderden activisten in massaprocessen vervolgd en de belangrijkste oppositiegroeperingen verboden.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israël beheerde al meer dan tien jaar een geheime ambassade in Bahrein

De missie voerde diplomatie uit met Bahrein via een dekmantel-bedrijf dat vermeld staat als commercieel …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: